Militantul pro-Trump care a devenit celebru în urma asaltului de la Capitoliu, condamnat la închisoare

Militantul pro-Trump care a devenit celebru în urma asaltului de la Capitoliu, condamnat la închisoare
Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 17/11/2021, 20:55

Militantul pro-Trump Jacob Chansley, a cărui imagine a devenit celebră datorită coarnelor de bizon pe care le purta pe cap în timpul asaltului de la Capitoliu din 6 ianuarie, a fost condamnat miercuri la aproape trei ani şi jumătate de închisoare de un tribunal din Washington.

Procurorii ceruseră o pedeapsă mai grea, de 51 de luni în loc de 41, împotriva lui Chansley (34 de ani), care a pledat vinovat în septembrie la acuzaţiile de obstrucţionare a unei proceduri oficiale, relatează , relatează  Reuters.

Chansley „a devenit imaginea însăşi” a acelei zile care a zdruncinat democraţia americană, a subliniat judecătorul Royce Lamberth.

„Ceea ce aţi făcut este îngrozitor”, a adăugat magistratul, luând totuşi act de remuşcările acuzatului.

Aflat în detenţie încă de la arestarea sa, în ianuarie, Chansley a fost diagnosticat în închisoare ca suferind de schizofrenie, tulburare bipolară, depresie şi anxietate. În septembrie, când şi-a recunoscut vinovăţia, bărbatul s-a declarat dezamăgit că Donald Trump nu l-a graţiat.

Avocatul apărării Albert Watkins a menţionat că în 2006 forţele navale americane au constatat că Chansley suferă de o tulburare de personalitate, dar totuşi a fost declarat apt de serviciu militar