Ministerul Mediului schimbă Programul Rabla pentru Electrocasnice. Cât este bugetul alocat și care sunt principale modificări

Ministerul Mediului schimbă Programul Rabla pentru Electrocasnice. Cât este bugetul alocat și care sunt principale modificări
Foto - Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 15/02/2022, 10:54

Autoritățille vor să încurajeze utilizarea efectivă a voucherelor rezervate prin programul Programului Rabla pentru Electrocasnice, după ce au observat la edițiile anterioare, că multe persoane au renunțat la cumpărături după ce le-au generat, ceea ce a grevat inutil bugetul și a împiedicat alți potențiali beneficiari să se înscrie. Proiectul ghidului de finanțare pentru ediția 2022, cu un buget de 100 de milioane de lei, care aduce o serie de modificări în acest sens, a fost publicat în consultare publică pe site-ul Ministerului Mediului.

Ministerul Mediului a anunțat că a introdus în premieră pentru ediția 2022 a Programului Rabla pentru Electrocasnice două măsuri menite să crească procentul utilizării efective voucherelor, nu doar generarea lor, dar și să sancționeze rezervarea tichetelor fără intenția de a le utiliza.

„Din sesiunile anterioare s-a constatat că multe persoane au rezervat voucherele dar nu le-au utilizat, ceeea ce a determinat o grevare inutilă a bugetului și lipsa posibilității participării altor persoane în cadrul Programului”, se arată în referatul de aprobare publicat în consultare publică pe pe site-ul instituției, alături de proiectul de ordin privind ghidul de finanțare.

A treia și ultima etapă a celei de-a doua ediții a programului „Rabla pentru electocasnice”  de anul trecut- pentru aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare –  s-a finalizat, în 10 decembrie, într-un minut. Bugetul alocat acestei etape a fost de 6 milioane de lei, din totalul de 34 de milioane pentru a doua ediție, de sărbători, de anul trecut. Anterior acestei etape, potrivit datelor publicate de Administrația Fondului pentru Mediu, din totalul de 198.838 de vouchere, cele mai multe au fost la televizoare (34.158). În total, programul „Rabla pentru electrocasnice” a avut un buget alocat 75 de milioane de lei în 2021.

Televizoarele, excluse din program

Prin urmare, conținutul Ghidului finanțare al Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic a fost reanalizat și au fost operate unele modificări printre care:

  • Introducerea unor restricții privind utilizarea voucherelor de către beneficiari;
  • Reducerea termenului de valabilitate a voucherului – de la 14 zile la 7 zile

Astfel, beneficiarilor care rezervă un voucher și nu îl utilizează le va fi restricționată, pentru acel an calendaristic, posibilitatea de a solicita un alt voucher pentru același tip de echipament. A doua modificare privește reducerea termenului de utilizare la comercianți a voucherului de la 15 zile la 7 zile, astfel încât să fie posibilă organizarea mai multor sesiuni anuale și implicit creșterea succesului Programului și a gradului de utilizare a bugetului alocat.

Mai mult, începând cu această ediție au fost eliminate televizoarele din categoria echipamentelor eligibile, pentru a eficientiza folosirea bugetului de 100 de milioane de lei.

Ministerul Medului argumentează că în ultimi ani au fost înlăturate din piață majoritatea televizoarelor, mari consumatoare de energie, iar programul gestionat de AFM a fost principalul catalizator în acest sens. „Drept pentru care, prin această modificare se concentrează resursele alocate în anul 2022 pentru acest program către eficientizarea energetică și în cazul celorlalte tipuri de echipamente, nu doar către piața de televizoare”, se arată în documentul citat.

„Este al patrulea an de funcționare a Programului Rabla pentru electrocasnice și eu cred că toate programele multianuale de succes ale AFM trebuie, pe de-o parte, să evolueze odată cu inovațiile tehnologice și, pe de altă parte, să își păstreze scopul fundamental – acela de a proteja mediul. Am introdus reguli noi care sperăm să reducă semnificativ numărul voucherelor rezervate dar neutilizate, pe parcursul unui an”, a precizat ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Câți bani se alocă pentru vouchere

„Programul Rabla pentru electrocasnice este finanțat din bugetul rezultat în urma tranzacționării certificatelor de emisie de GES, iar scopul său fundamental este reducerea emisiilor de carbon prin eliminarea electrocasnicelor vechi, energofage, cu echipamente noi, cu consum redus de energie. În ceea ce privește televizoarele, datele ne arată că, în ultimii ani, echipamentele vechi, cu consum ridicat de energie, au dispărut treptat din piață, în bună parte și datorită includerii televizoarelor în edițiile mai vechi ale programului. Am decis, așadar, ca anul acesta să le scoatem din lista echipamentelor eligibile, deoarece considerăm că programul și-a atins obiectivele în ceea ce privește acest tip de echipament și putem direcționa bugetul către celelalte tipuri de echipamente, pentru care aceste obiective încă nu au fost atinse”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

La fel ca și anul trecut – cu excepția televizorelor, excluse – echipamentele incluse în program și sumele aferente fiecăruia sunt:

  • 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C;
  • 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puțin noua clasă energetică D;
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
  • 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;
  • 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puţin A++;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 300 de lei pentru tablete.

În schimbul achiziționării mașinilor de spălat vase având clasa energetică cel puțin D, precum și a uscătoarelor de rufe cu clasă de eficiență energetică veche cel puțin A++, se poate preda oricare dintre echipamentele electrice și electronice de uz casnic menționate, cu excepția laptoprutilor și tabletelor.

În schimbul achiziționării laptopurilior și tabletelor se va preda fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală şi monitor, fie un alt echipament din lista de mai sus.

Proiectul are un termen de consultare 10 zile pentru primirea propunerilor/observațiilor, pe e-mail, de la data publicării, luni, 14 februarie.

Proiect Ordin Modif Ghid Electrocasnice II Dupa CD 10.02.2022 by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”