Ministerul Sănătății, recomandări pentru a ne proteja de caniculă: Intervalul orar în care ar trebui să ne ferim de expunerea la soare

Ministerul Sănătății, recomandări pentru a ne proteja de caniculă: Intervalul orar în care ar trebui să ne ferim de expunerea la soare
Foto - caracter ilustrativ: Pixabay.com
Publicat: 23/06/2021, 12:55

Ministerul Sănătății a publicat, miercuri, un set de recomandări pentru a ne proteja împotriva caniculei. Astfel, trebuie să evităm expunerea prelungită la soare în intervalul 11:00-18:00 și, dacă avem aer condiționat, să reglăm aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât cea ambientală.

Lista completă a recomandărilor pe timp de caniculă poate fi consultată aici.

Totodată, Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv Direcției de Sănătate Publică București să ia toate măsurile necesare pentru reducerea riscurilor medicale cauzate de caniculă și pentru acordarea primului ajutor cetățenilor în cel mai scurt timp, în caz de urgență.

Direcțiile de sănătate publică vor implementa sistemul de colectare a datelor privind indicatorii specifici ai stării de sănătate și ai resurselor mobilizate la nivel național.

Cum vor fi raportate datele în perioada caniculară

Astfel, vor fi raportate zilnic către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) din cadrul Ministerului Sănătății o serie de date de la nivel județean, printre care numărul de solicitări la serviciile de ambulanță, procentul de creștere a numărului de solicitări față de ziua precedentă, necesarul de echipaje suplimentare, numărul acțiunilor de control efectuate de inspectorii sanitari de stat, numărul cazurilor persoanelor căzute în stradă (lipotimii, deshidratări) și cel al deceselor din cauza caniculei. Raportarea se va face numai pentru zilele în care se înregistrează temperaturi de 35 de grade Celsius și peste 35 de grade Celsius.

Totodată, direcţiile de sănătate publică trebuie să verifice condițiile de asigurare a asistenței medicale în unitățile sanitare, precum asigurarea stocurilor de medicamente de urgență, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, funcționalitatea generatoarelor de rezervă și asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităților sanitare.

Evitați expunerea la soare între 11,oo și 18,oo!

Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite expunerea prelungită la soare între orele 11:00 şi 18:00, să consume multe lichide, fructe şi legume proaspete şi să evite consumul băuturilor alcoolice sau a celor puternic cofeinizate.

Recomandări, pe larg, privind măsurile de protecție în perioada de caniculă, aici.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase