Ministrul Afacerilor EXTERNE, în vizită de lucru în SUA/Luminița ODOBESCU, pregătiri pentru Summit-ul NATO de la Washington

Ministrul Afacerilor EXTERNE, în vizită de lucru în SUA/Luminița ODOBESCU, pregătiri pentru Summit-ul NATO de la Washington
Publicat: 21/06/2024, 11:52

 Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, se află în vizită de lucru în SUA,  în contextul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO și lansarea celei de-a IX-a sesiuni a Dialogului Strategic dintre cele două țări. În prima zi a vizitei, de joi, ministrul MAE s-a întâlnit cu Michael Carpenter, director senior pentru Europa în cadrul Consiliului Securității Naționale, cu Samantha Power, administratorul USAID, precum și cu reprezentanți ai mediului analitic și de reflecție din SUA: Center for European Policy Analysis (CEPA), Atlantic Council, Hudson Institute, Center for Strategic and International Studies  (CSIS), RAND și Center for a New American Security (CNAS). De asemenea, ministrul Afacerilor Externe a fost vorbitor principal (keynote speaker) la „Forumul Economic România-SUA”, organizat de către American Chamber of Commerce (AmCham).

Întâlnirea ministrului român al MAE cu directorul senior pentru Europa din Consiliul Securității Naționale, Michael Carpenter, a avut drept temă de discuție agenda bilaterală economică și de securitate România – SUA, precum evoluțiile în plan regional, inclusiv în contextul pregătirii viitorului Summit NATO de la Washington. Astfel, Luminița Odobescu a prezentat prioritățile României pentru Summitul NATO de la Washington. Cei doi oficiali au subliniat importanța consolidării sprijinului pentru Ucraina, Republica Moldova și celelalte state partenere din regiunea Mării Negre.

Interacțiunea cu reprezentanții mediului de reflecție (think-tanks) din SUA – Center for European Policy Analysis (CEPA), Atlantic Council, Hudson Institute, Center for Strategic and International Studies  (CSIS), RAND și Center for a New American Security (CNAS) – s-a axat pe tema evoluțiilor din regiunea Mării Negre. Ministrul român al Afacerilor Externe a subliniat relevanța sporită în plan global a regiunii Mării Negre, care deține un rol-cheie în consolidarea rezilienței ordinii internaționale în fața acțiunilor de contestare directă.(…) Ministrul afacerilor externe a fost, de asemenea, vorbitor principal (keynote speaker) la „Forumul Economic România-SUA”, organizat de American Chamber of Commerce (AmCham). Şefa diplomației române a trecut în revistă principalele atuuri ale României ca destinație de investiții. În context, demnitarul român a evidențiat evoluția relațiilor economice dintre România și SUA, a prezentat principalele proiecte energetice bilaterale și a reiterat interesul României de a sprijini eforturile de reconstrucție economică a Ucrainei, după cum reiese dintr-un comunicat dat publicității de către MAE.

Ministrul Odobescu a mai scos în evidență eforturile României în promovarea responsabilă a securității, stabilității și rezilienței în  regiunea Mării Negre, amintind de sprijinul pe care țara noastră în acordă Ucrainei și Republicii Moldova. Totodată, ministrul Luminița Odobescu a subliniat importanța continuării acțiunii coezive SUA-UE-NATO și a menținerii unei abordări consecvente și multidimensionale în vederea valorificării potențialului pe care regiunea îl oferă, inclusiv din perspectiva interconectivității.

Citește și:

Ministrul român al Afacerilor Externe, după summit-ul de pace din Elveția: „Rusia a venit cu o aşa-zisă formulă de pace, care este NECREDIBILĂ””

Luminița Odobescu, la Bruxelles: România susţine relansarea negocierilor de pace în ORIENTUL MIJLOCIU bazate pe soluţia celor două state

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Două profesoare de la același liceu, bune prietene, acuzate că și-au abuzat trei elevi. Mărturia...
Rezultatele autopsiei Dianei Maria! Se schimbă tot ce se ştia despre moartea ei: nu a...
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani,...
Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs
Democrații sunt șocați, uluiți și furioși. Ce s-a aflat despre starea lui Biden: „O operațiune...
Răsturnare de situaţie! De ce a fost atacată Maria Diana de urs! S-a aflat abia...
Emily, în stare de șoc! Medicii au dat VERDICTUL. Vedeta a primit un diagnostic CRUNT....
Andra a luat 9,96 la BAC, dar a contestat nota. Cât a primit după recorectare
VIDEO Joe Biden face noi gafe. L-a numit pe Zelenski "președintele Putin" și pe Kamala...
Anunț pentru cetățenii care au credite de consum: „Dobânzile aberante ale IFN-urilor au devenit istorie”....
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Mașinile diesel, interzise în mai multe orașe. Unde nu mai poți circula cu mașina pe...
Michael Douglas: „Greu de imaginat" ca Biden să-şi ducă mandatul până la capăt
A început VÂNĂTOAREA de Extratereștri! Se știe EXACT unde să căutăm
Salariile românilor în sens invers cu propaganda guvernamentală. Ciolacu contrazis de statisticile oficiale
Cum a reacționat un britanic care a călătorit cu trenul în România, la clasa I....
VIDEO Joe Biden face noi gafe. L-a numit pe Zelenski "președintele Putin" și pe Kamala...
Cristina Șișcanu, la cumpărături în Italia! Cât a dat vedeta pe o rochie dintr-un magazin...
Alertă meteo! Temperaturi record în weekend! Meteorologii au emis cod roșu și portocaliu de caniculă
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Duke Ellington, Maestrul Jazz-ului și Promotorul Integrării Rasiale. „Nu am nevoie de timp. Am nevoie...
×