Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la Gândul Exclusiv: ”Este foarte important ca statul român să poată subvenționa fermierul român”

Publicat: 25/08/2023, 12:08
Actualizat: 25/08/2023, 13:10

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a fost invitatul lui Bogdan Pavel la Gândul Exclusiv. Cu acest prilej, ministrul a vorbit depre sprijinul acordat fermierilor, dar și programul care va ajuta la creșterea numărulului de capete de animale în România.

Ce faceți pentru a sprijini producția internă astfel încât să nu mai apelăm la import??

”În prima săptămână, atunci când ne-am asumat această guvernare, în prima ședință de guvern am aprobat un proiect foarte important, Investalim – reprezintă practic ca materia primă din România produsă de fermierii și producătorii români – să fie procesată aici pentru a aduce plus valoare și mai mult de atât, pe rafturile retailerilor să fie alimente care să fie produse și procesate în România.
Este un program foarte ambițios, se derulează pe o perioadă de 4 ani, are o alocare de 600 de milioane de euro și sunt sigur că prin acest proiect, materia primă care este produsă în România va fi procesată la noi acasă și nu va mai fi exportată.

Ministerul Agriculturii a semnat contracte pe sectorul de suin, vor fi 56.000 de locuri de cazare de scroafe, astfel încât în doi ani, după finalizarea acestot proiecte, în România se vor produce, în plus, undeva între 1,6 – 1,8 milioane de purcei.

Fermele de reproducție au fost închise nu numai din cauza pestei porcine ci și din cauza faptului că nu mai erau rentabile pentru că nu erau retehnologizate.

Am venit cu acest program foarte ambițios, este de aproape 300 de milioane de euro, pentru a crește partea de reproducție în România.

Ministerul Agriculturii are și Programul Național Strategic pe partea de accesare de fonduri europene. Practic, am integrat partea națională pe partea de fonduri europene pentru ca pe aceste proiecte să se realizeze numai fermele de gras, Ministerul Agriculturii finanțează partea de reproducție, astfel încât să mergem în paralel, iar în 2-3 ani să încercăm să reducem cât mai mult balanța comercială pentru importul pe carne de porc”, a explicat ministrul Agriculturii.

Florin Barbu: ”Este foarte important ca statul român să poată subvenționa fermierul român

Există o subvenție pentru cei care cresc vaci de carne.

”Această subvenție este o parte de la Uniunea Europeană, o parte de la bugetul de stat. Așa cum am sprijinit și vaca de lapte și am dat o subvenție de 110 euro pe vaca de lapte, în perioada următoare vom lansa o hotărâre de Guvern pentru sprijin și pentru vaca de carne.

Am găsit o schemă foarte importantă, prin Programul Național Strategic, și anul acesta voi notifica Comisiei Europene modificarea Programului Național Strategic, astfel încât, acolo unde există integrare vegetal cu zootehnie – vorbim de vaca de lapte sau vaca de carne, pe lângă cei 200 de euro pentru realizarea de siloz în ferme pentru o încărcatură de 3 vaci pe UVM, pe fiecare hectar, vor mai primi în plus o subvenție de 300 de euro.

Practic, la 3 animale pe hectar, vor primi o subvenție opentru realizarea de siloz de 500 de euro. Aceasta este o plată directă și vine direct în sprijinul fermierului român pentru că este foarte important ca statul român să poată subvenționa fermierul român pentru ca la raft să găsim alimente – lapte, iaurturi, brânzeturi – la prețuri corecte, pentru ca aceste prețuri corecte să bată, practic, prețurile care vin din import. Pentru ca în România să se regăsească în magazine produse românești”, a mai precizat Florin Barbu.

Puteți urmări emisiunea integral AICI!

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
McDonald’s va vinde, în premieră, burgeri mai mari