Ministrul Culturii: „Evenimentele culturale nu au reprezentat niciodată vreun risc din punct de vedere epidemiologic”

Ministrul Culturii: „Evenimentele culturale nu au reprezentat niciodată vreun risc din punct de vedere epidemiologic
Publicat: 22/05/2021, 22:19
Actualizat: 22/05/2021, 22:22

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a declarat că  „evenimentele culturale nu au reprezentat niciodată vreun risc din punct de vedere epidemiologic”, oferind exemplul muzeelor care au funcționat tot timpul fără ca acest lucru să influențeze rata de infectare. Posibilitatea ca sălile de spectacol să mai fie închise este spre zero, a mai spus ministrul Culturii

Acesta a spus că vara trecută s-au desfășurat evenimente în aer liber și „nu am avut parte de incidente nefericite din punct de vedere epidemiologic”.

Distanţarea fizică de 2 metri între participanţii la evenimentele culturale ar trebui să fie înlocuită cu una de 1 metru, pentru că asta ar ajuta mai mult organizatorii de evenimente să îşi poată desfăşura activitatea, potrivit ministrului.

„Mai avem puţin şi vom afla concluziile celor două spectacole pilot din interior. Săptămâna viitoare încercăm să vedem ce putem oferi celor de la INSP şi CNSU legat de aceste evenimente şi ce anume poate fi aplicat în normele următoare, ca şi concluziile care vor fi trase după acest eveniment pilot, un eveniment la care, la fel şi la celelalte din interior, ai nevoie doar de buletin, indiferent dacă eşti vaccinat sau te-ai testat sistemul îţi arată dacă îndeplineşti aceste condiţii, deci nu ai nevoie de niciun altfel de document decât cartea de identitate. (…)

Consider că evenimentele culturale nu au reprezentat niciodată vreun risc din punct de vedere epidemiologic, muzeele au funcţionat tot timpul şi s-a văzut că acest lucru nu a influenţat în niciun fel rata de infectare. Mai mult decât atât, vara trecută am avut evenimente în permanenţă în aer liber şi la fel nu am avut parte de incidente nefericite din punct de vedere epidemiologic. Aşadar, avem toate argumentele şi sperăm că de data aceasta vor fi mai înţelegători cei de la CNSU vizavi de solicitările noastre, mai ales cu acea distanţă de 2 metri între participanţi cu care noi nu suntem de acord”, a declarat, astăzi, ministrul Culturii.

Ministrul Culturii a spus că  un eveniment negativ „extraordinar” ar putea să mai ducă la închiderea sălilor.

„Ar trebui să se întâmple ceva extraordinar, şi nu mă refer la ceva bun, ca să se mai închidă vreodată sălile”

„Vedeţi şi dumneavoastră că modul în care a mers vaccinarea până acum ne-a dus la o rată de infectare care ne-a permis să relaxăm mult normele faţă de ce era până acum. Mai mult decât atât, am învăţat foarte multe în această perioadă, ştim mai bine să ne luăm anumite măsuri şi atunci eu zic că posibilitatea ca sălile să mai fie închise este spre zero în acest moment”, a mai declarat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Ministrul Culturii a declarat sâmbătă că săptămâna viitoare va încerca să transmită Institutului de Sănătate Publică (INSP) şi Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă concluziile evenimentelor pilot de la Teatrul Naţional şi Opera Română.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase