Ministrul de externe german, despre aderarea României la spațiul Schengen: „Faptul că nu s-a ajuns la un acord a fost o greșeală în plan european și geopolitic”. Ce spune despre o nouă încercare?

Ministrul de externe german, despre aderarea României la spațiul Schengen: Faptul că nu s-a ajuns la un acord a fost o greșeală în plan european și geopolitic. Ce spune despre o nouă încercare?
Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaniei | Foto - Profimedia Images
Publicat: 27/12/2022, 18:38

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a explicat la Digi24, că atât România cât și Bulgaria au făcut tot ce era nevoie pentru a adera la spațiul Schengen, iar blocada impusă de Austria reprezintă o greșeală majoră în „plan european și geopolitic”. 

„România și Bulgaria au făcut multe pentru a fi pregătite în vederea aderării la spațiul Schengen. În special România a depus mari eforturi și îndeplinește toate cerințele. Faptul că aderarea nu a avut loc acum este, prin urmare, o mare dezamăgire. Ne-am luptat până în ultima clipă pentru o decizie diferită”, a declarat Annalena Baerbock.

Ministrul spune că a înainte de Consiliul JAI din 8 decembrie a fost discutată aderarea României la Schengen cu omologul său din Austria. Pentru a convinge partea austriacă a intervenit și cancelarul german Olaf Scholz.

„În data de 8 decembrie, în drum spre Irlanda, am discutat din avion cu omologul meu austriac. De asemenea, ministrul federal de interne a a depus toate eforturile la Bruxelles. Şi cancelarul Scholz a intervenit. În opinia mea, faptul că nu s-a ajuns la un acord a fost o greșeală în plan european și geopolitic”, a spus ea.

Baerbock a subliniat faptul că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen trebuie repusă în discuție cât mai repede cu putință astfel încât această chestiune să re rezolve cât mai repede.

„Este cu atât mai important ca acum să privim înainte. Chiar dacă anul acesta nu a fost posibil: Consiliul nu a spus „nu”, ci doar nu a spus încă „da”. Sunt convinsă că aderarea la Schengen va urma. În acest scop, este important să repunem rapid în UE această problemă pe ordinea de zi”, a precizat ministrul.

Karl Nehammer ar putea să se răzgândească până în februarie

Jurnalistul Oliver Grimm, corespondentul Die Presse la Bruxelles, scrie joi, într-un scurt articol de opinie, că şeful guvernului, cancelarul Karl Nehammer, se va răzgândi în privinţa blocării accesului României la Schengen încă din luna februarie, imediat ce vor trece alegerile din Austria Inferioară, şi arată că principalul argument pentru care o va face va fi de natură economică.

„Calea de ieşire a Austriei din dezastrul Schengen” se intitulează editorialul în care Oliver Grimm spune că „imediat după alegerile legislative din Austria Inferioară, cancelarul va trebui să se sucească în ceea ce priveşte aderarea Bulgariei şi României la Schengen”

„În primul rând, se presupune că şi-a dat seama până acum ce greşeală capitală a făcut pentru el şi pentru republică cu acest „nu”. Şi nu pentru că fanii bine intenţionaţi ai Europei, precum autorul acestor rânduri, au încercat să-i reamintească adevărul, calea şi frumuseţea integrării europene. Dar pentru că, până acum, aproape fiecare companie naţională care generează venituri într-una dintre cele două ţări – sau în Europa Centrală şi de Est în general -,  bani pe care guvernul de coaliţie îi impozitează apoi şi îi lasă să se scurgă asupra populaţiei sub forma unei ploi uşoare de subvenţii, trebuie să-i fi spus despre absurditatea acestei blocaj.

În România, veto-ul la Schengen a stârnit o stare de spirit anti-austriacă destul de pregnantă, dar a dat şi un impuls dezbaterii publice privind legăturile uneori dubioase dintre corporaţiile austriece şi politica românească.

În orice caz, cancelarul va avea mult de lucru în noul an pentru a le explica cetăţenilor cum va fi menţinut modelul intern de prosperitate după ce fluxurile de gaz rusesc se vor opri complet.

Nu are prea mult sens să te faci nepopular pe cele mai importante pieţe de export ale economiei naţionale într-un moment ca acesta”, conchide jurnalistul.

Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen la Consiliul JAI din 8 decembrie 2022. Motivul principal invocate de austrieci fiind migrația ilegală.

Sursa: Digi24

.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii