Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, despre cloudul guvernamental: Vorbim despre patru centre de date gândite de STS astfel încât dacă unul este atacat celelalte să preia taskurile aferente

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, despre cloudul guvernamental:  Vorbim despre patru centre de date gândite de STS astfel încât dacă unul este atacat celelalte să preia taskurile aferente
Sebastian Burduja / Foto - Facebook
Publicat: 26/05/2022, 10:00

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a explicat la Europa FM ce înseamnă și ce implicații are în funcționarea instituțiilor statului român cloudul guvernamental. Proiectul de o jumătate de miliard de euro cuprins în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a stârnit numeroase dezbateri aprinse în spațiul public în ultima vreme. 

Cloudul guvernamental, o imensă bază cu date de identificare a tuturor românilor, ar oferi infrastructura necesară instituțiilor statului pentru digitalizarea activității și relației cu publicul, explică Burduja.

Practic, nu va mai fi nevoie să ducem hârtii, documente de la o instituție la alta, iar instituțiile ar fi legate între ele și ar face schimb de informații.

„Cloudul, din punct de vedere al tehnologiei, este un instrument prin care îți asiguri o protecție a datelor, o reziliență a lor. Datele (n.r. ale cetățenilor români) nu mai stau pe serverul unei anumite instituții, ci stau într-un sistem sigur cu backupuri, de aceea vorbim despre patru centre de date, de exemplu, pentru că în cazul unor defecțiuni sau atacuri să existe protecție adițională”, a explicat Sebastian Burduja la Europa FM.

Aceste patru centre sunt gândite astfel încât, în cazul în care unul, al doilea, al treilea poate eșuează sau are o problemă, celelalte sau celălalt să preia această sarcină.

„Ele sunt gândite la nivelul Serviciului de Telecomunicații Speciale – dânșii au venit cu această gândire pentru că vorbim despre un cloud guvernamental”, adaugă Burduja.

Planul Național de Redresare și Reziliență al României, parte a planului european Next Generation EU (prin care UE a alocat 750 de miliarde de euro ca răspuns la criza provocată de pandemie), prevede mai multe măsuri de transformare digitală a administrației.

Printre problemele identificate în PNRR în privința digitalizării administrației publice se numără fragmentarea, lipsa de interoperabilitate, barierele birocratice, competențele digitale reduse, expunerea la riscuri cibernetice.

Investițiile legate de digitalizare din PNRR au în vedere toate aceste probleme și sunt direcționate atât către infrastructură cât și către instrumente necesare pentru a le aborda.

„Investițiile care stau la baza reformelor includ dezvoltarea cloud-ului guvernamental, digitalizarea sănătății, a sistemului judiciar, a mediului, a ocupării forței de muncă și a protecției sociale, a achizițiilor publice, a organizațiilor neguvernamentale, conectivitatea în zonele albe, asigurarea securității cibernetice pentru diferite structuri și îmbunătățirea atât a competențelor funcționarilor publici, cât și cele ale populației în general. O investiție esențială se referă la introducerea cărții de identitate electronice pentru cetățenii români,” se arată în PNRR.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația