Ministrul Economiei avertizează că cineva trimite mailuri false către unii solicitanţi de granturi: „Atenţie! Risc de fraudă!”

Ministrul Economiei avertizează că cineva trimite mailuri false către unii solicitanţi de granturi: „Atenţie! Risc de fraudă!”
Ministrul Economiei avertizează că cineva trimite mailuri false către solicitanţi de granturi: „Atenţie! Risc de fraudă!” / Foto: Pixabay
Publicat: 20/01/2021, 12:22

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, avertizează că cineva trimite mailuri false cătreunii  solicitanţi de granturi. Persoanele respective fac diverse propuneri comerciale: „Atenţie, risc de fraudă! Acest mesaj este o minciună”.

Atenţie: Risc de fraudă! Ieri (miercuri – n.r.) am aflat că cineva cu adresa de e-mail [email protected] trimite solicitanţilor de granturi vestea că au fost admişi. După care, evident, le fac diverse propuneri comerciale. Acest mesaj este o minciună”, scrie pe Facebook Claudiu Năsui.

El precizează că adresa nu aparţine ministerului sau vreunei instituţii sau agenţii de stat.

„Singurul mod de comunicare al ministerului cu cei care solicită granturi este prin platforma de granturi făcută de STS. Ministerul nu vă va recomanda niciodată să alegeţi servicii comerciale de la anumite firme. Alegerea partenerilor dumneavoastră de afaceri este strict a dumneavoastră”, conchide ministrul Economiei.

Plăţile online cu cardul, noi reguli în 2021 pentru a preveni frauda

România va aplica din ianuarie 2021 o nouă directivă europeană care presupune o autorizare mult mai sigură a plății cu cardul online, măsură care va afecta toți operatorii din sistemul de plăți electronice, care vor solicita autorizarea plăților în doi pași.

 3D Secure, un standard internațional de securitate pentru plățile cu cardul online

Introdus cu scopul de a reduce fraudele din e-commerce prin adăugarea unui filtru de protecție pentru clienți atunci când fac o plată online, 3D Secure este un standard internațional de securitate pentru plățile cu cardul online.

Această reglementare unitară pentru toţi consumatorii europeni face parte din Directiva Revizuită a UE privind serviciile de plată (DSP2) şi este preconizată să contribuie la creşterea încrederii consumatorilor şi să dinamizeze plăţile electronice, mai ales în acest context pandemic în care se recomandă plata cu cardul.