Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a semnat: Școlile și grădinițele se închid de luni, pentru 14 zile. Cum vor recupera elevii

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a semnat: Școlile și grădinițele se închid de luni, pentru 14 zile. Cum vor recupera elevii
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu / FOTO: Mediafax Foto
Publicat: 22/10/2021, 19:36

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a semnat, vineri, ordinul prin care preşcolarii şi elevii din învăţământul primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal de stat vor fi în vacanţă în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie.

„Prin derogare de la prevederile Ordinul ministrului Educaţiei nr. 3.243 din 5 februarie 2021, privind structura anului şcolar 2021 – 2022, publicat în Monitorul Oficial al României partea I nr. 156 din 16 februarie 2021, în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie 2021, preşcolarii şi elevii din învăţământul primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal de stat sunt în vacanţă”, prevede ordinul.

Guvernul a abilitat vineri Ministerul Educaţiei, prin hotărârea de modificare a HG privind starea de alertă, să emită ordinul privind acordarea unei vacanţe de 14 zile în tot sistemul şcolar începând de luni.

„S-a abilitat Ministerul Educaţiei să emită ordinul pentru introducerea vacanţei de 14 zile în tot sistemul şcolar, aici vorbim inclusiv de afterschool-uri care sunt menţionate în Hotărârea de Guvern. Creşele sunt singurele care vor rămâne deschise”, a declarat şeful DSU, Raed Arafat, la Palatul Victoria, după şedinţa Executivului.

Ce a decis CNSU cu privire la creșe, grădinițe, școli și universități

„Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta

HOTĂRÂRE:

7. (1) Se abilitează Ministerul Educației în vederea emiterii ordinului de ministru pentru acordarea unei vacanțe suplimentare de două săptămâni pentru învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal în perioada 25.10.2021-05.11.2021, precum și pentru stabilirea ulterioară, dar nu mai târziu de data de 05.11.2021 a modificărilor privind structura anului școlar.
(2) Se propune emiterea de către Ministerul Educației a unei instrucțiuni prin care să se recomande instituțiilor de învățământ superior din sistemul național de învățământ trecerea în online a tuturor activităților în perioada 25.10.2021-05.11.2021.”

Urmează ca pe 5 noiembrie să se stabilească felul în care se vor recupera aceste zile de vacanță.

Vacanța „forțată” de două săptămâni a fost anunțată miercuri de președintele Klaus Iohannis, ca urmare a unei ședințe cu autoritățile privind criza sanitară.

Ce s-a decis în legătură cu grădinițele și școlile private și after-school-uri

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis vineri că, odată cu intrarea în vacanța de două săptămâni pentru toți elevii, se vor închide și unitățile de tip after-school, începând de luni, 25 octombrie.

În Hotărârea CNSU se prevede astfel:

8. (1) Se suspendă activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în toate unitățile de învățământ privat, inclusiv în cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară, pentru perioada 25.10.2021-05.11.2021.

(2) Se propune suspendarea activităților cu prezența fizică la nivelul tuturor unităților sau operatorilor economici care desfășoară activități tip after-school, în perioada 25.10.2021-05.11.2021.

Noile restricții adoptate de Guvern

Noile restricții propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență pentru următoarele 30 de zile au fost adoptate de Guvern. Una dintre măsuri este interdicția circulației pe timp de noapte, între orele 22.00 și 05.00, în toată țara, indiferent de rata de incidență a cazurilor de COVID-19.

Noile restricții se aplică de luni, 25 octombrie, până pe 23 noiembrie 2021.

Carantina de noapte nu se aplică însă pentru:

persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Aceste persoane trebuie să prezinte, dacă sunt oprite de polițiști, certificatul digital care confirmă vaccinarea sau trecerea prin boală, în format electronic sau pe hârtie.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee