Ministrul Energiei: Noua schemă de compensare a facturilor va fi aplicată de la 1 februarie

Ministrul Energiei: Noua schemă de compensare a facturilor va fi aplicată de la 1 februarie
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 25/01/2022, 15:09

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marți că noua schemă de compensare a facturilor la energie electrică și gaze naturale urmează să fie aplicată de la 1 februarie, nu retroactiv.

De asemenea, oficialul a declarat că actuala coaliție de guvernare va analiza măsurile care urmează a fi luate de la 1 aprilie, informează Digi24.

Noua ordonanţă de urgenţă va fi adoptată în şedinţa de Guvern de marţi după-amiaza, a spus el, în cadrul unei conferinţe privind criza energetică.

Popescu a fost ăntrebat de când se vor aplica noile reduceri deoarece existau informații că noua schemă ar fi putut să fie implementată retroactiv, de la 1 noiembrie 2021.

„Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi nicio lege nu acţionează retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii”, a afirmat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei: Această schemă costă 3 miliarde de lei

Ministrul a mai spus că impactul bugetar al acestei scheme este de 3 miliarde de lei, dar a dat asigurări că acești bani există în bugetul de stat.

Popescu a spus, întrebat fiind de ce banii nu au fost decontați către furnizori la timp, că acest lucru se va întâmpla doar după ce facturile vor fi emise conform legii.

„Avem banii în buget. Pe măsură ce solicitările de plată vor veni… Nimeni nu-şi doreşte să blocheze sistemul energetic naţional şi partea de furnizare, dar ne dorim de partea cealaltă a mesei, a furnizorilor, să întocmească facturile corespunzător, în aşa fel încât să existe şi confortul din partea salariaţilor Ministerului Energiei că certifică nişte plăţi în baza unor facturi emise corect. Îi asigur pe toţi furnizorii că nu vor avea restanţe la plată când situaţiile de plată sunt întocmite conform legii”, a subliniat Popescu.

Ministerul Economiei a propus ca ANPC să poată da amenzi între 20.000 şi 200.000 de lei pentru neaplicarea legii, în condiţiile în care sancţiunea maximă pe care o putea da până acum ANPC era de 50.000 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase