Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a ÎNTÂLNIT cu Procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a ÎNTÂLNIT cu Procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi
Ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit cu Procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi
Publicat: 10/05/2023, 00:50
Actualizat: 10/05/2023, 01:07

Astăzi, 9 mai 2023, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a avut o întâlnire de lucru, marți, cu procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi. Oficialul european a mulțumit pentru măsurile deja luate în vederea susținerii EPPO în România și, în special, pentru organizarea procedurilor de selecție a procurorilor europeni delegați.

De asemenea, având în vedere operaționalizarea birourilor EPPO (The European Public Prosecutor’s Office/Parchetul European) de la Cluj şi Timișoara, a precizat că este necesară majorarea numărului de posturi alocate Structurii suport a EPPO din cadrul DNA.

În cadrul întâlnirii, au fost abordate şi aspecte privind posibila modificare a Regulamentului 1939/2017 privind EPPO, inclusiv a extinderii competenţelor Parchetului la investigarea nerespectării măsurilor restrictive şi, eventual, a infracţiunilor legate de mediu.

Au fost apreciate eforturile Guvernului şi ale Parlamentului de transpunere completă şi corectă a Directivei 1371/2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal.

Acest demers se înscrie în cadrul larg al combaterii corupției şi a criminalității organizate, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției.

În acest context, s-a discutat şi despre necesitatea bunei colaborări între Statele Membre UE, esențială pentru aplicarea unitară a normelor de drept UE, evitându-se aşa numitul forum shopping.

„Susţinem Parchetul European şi vom continua toate demersurile necesare bunei funcţionări a acestuia la nivel naţional. În acest sens, cea de-a şasea procedură de selecţie va fi lansată în viitorul apropiat, în scopul ca ultimele 3 posturi vacante de procurori europeni delegaţi să fie ocupate până la jumătatea acestui an. În acelaşi timp, vom susţine toate iniţiativele Comisiei Europene şi ale Consiliului UE, de consolidare a cadrului normativ şi instituţional, necesare combaterii infracţionalităţii la nivel european, având în vedere noile realităţi cu care ne confruntăm.

Recentul pachet anticorupție lansat de Comisia Europeană, în special proiectul de Directivă privind anticorupția, presupune alinierea legislațiilor, inclusiv în materia abuzului în serviciu, la o concepție unitară la nivel european, concepție reflectată de definițiile standard ale infracțiunilor cuprinse în proiectul de Directivă, care tinde, la rândul ei, să ridice legislația anticorupție la nivelul de exigență al Convenției ONU împotriva corupției, receptată, de altfel, în dreptul intern prin Legea nr. 365/2004.

După ani de eforturi pentru consolidarea legislației anticorupție și a dreptului penal în general, după obținerea unui ultim raport pozitiv în cadrul MCV, România nu își poate permite să meargă acum în regres, în contra tendințelor europene în materie de anticorupție, pentru că ar fi un semnal extrem de prost din perspectiva angajamentelor de țară privind consolidarea Justiției, a statului de drept și a combaterii corupției.

Iată de ce Ministerul Justiției, Guvernul și, ulterior, Parlamentul au mers în direcția bună adoptând modificările la codurile penale în deplin spirit cu proiectul Directivei europene privind combaterea corupției, inclusiv în materia abuzului în serviciu într-un tipar structural fără un prag minim valoric privind prejudiciul.

Reglementarea abuzului în serviciu cu un prag valoric ar fi fost în contra întregii tradiții a dreptului penal românesc, începând cu primele legislații moderne, continuând cu Codul penal interbelic și terminând cu Codul penal adoptat după intrarea României în UE. În egală măsură, reglementarea abuzului în serviciu cu prag valoric minim privind prejudiciul ar face din România singura țară membră a Uniunii Europene cu un astfel de tipar normativ al infracțiunii respective”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...