Ministrul Mediului a lansat Campania Naţională „Curăţăm România!”: „Colectarea separată lasă de dorit, mai ales în Bucureşti”

Ministrul Mediului a lansat Campania Naţională „Curăţăm România!”: „Colectarea separată lasă de dorit, mai ales în Bucureşti”
Sursa foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 04/04/2022, 16:32
Actualizat: 04/04/2022, 16:40

Colectarea separată lasă de dorit, în special în Capitală, dar sunt foarte multe localităţi unde trebuie îmbunătăţite aceste servicii, a declarat, luni, ministrul Mediului, Barna Tanczos, într-o conferinţă de presă ocazionată de lansarea Campaniei Naţionale „Curăţăm România!”.

„Colectarea separată lasă de dorit, mai ales în Bucureşti. Nu aş vrea să vorbim numai despre Bucureşti. Ministerul este în Bucureşti, dar sunt foarte multe localităţi unde trebuie îmbunătăţite serviciile de colectare selectivă. Sunt milioane de cetăţeni români care, dacă ar avea la dispoziţie un sistem corect, nu ar mai amesteca deşeurile. Dacă le colectează selectiv, este absolut inadmisibil ca maşina care vine să le amestece după aceea. Sunt foarte multe ONG-uri, foarte mulţi cetăţeni care ar vrea să schimbe faţa acestei ţări, dar este nevoie şi de servicii de calitate puse la dispoziţie de unităţile administrativ-teritoriale”, a afirmat Barna Tanczos, citat de Agerpres.

Se caută soluții de depozitare

Ministrul Mediului a lansat, luni, Campania Naţională „Curăţăm România!”, care se adresează tuturor românilor, fiind prima campanie de acest fel, în care sunt implicate autorităţile centrale şi cele locale, precum şi asociaţiile de profil. „Bucureştiul are astăzi un plan care are valabilitate încă trei ani, dar acel plan nu prevede construirea unui depozit. Bucureştiul nu are un depozit construit de Capitală, de unitatea administrativ-teritorială Bucureşti, nu are o abordare unitară şi primarii de sectoare cer insistent o abordare unitară la nivelul Bucureştiului”, a subliniat Barna Tanczos.

Ministrul Mediului a precizat că acesta este motivul pentru care a promovat o ordonanţă de urgenţă prin care dă posibilitatea sectoarelor să gestioneze depozitarea. „Am promovat o ordonanţă de urgenţă care sper să intre poimâine (miercuri, n.r.) în şedinţa de Guvern – prin care să dăm posibilitatea sectoarelor să gestioneze depozitarea, până când Primăria generală va găsi o soluţie de depozitare pentru că, astăzi, Primăria Generală nu are alternativă la groapa care este cu foarte multe procese – şi sectoarele doresc să rezolve problema”, a precizat ministrul Mediului, citat de Agerpres.

Obiectivele campaniei de ecologizare

Campania Naţională „Curăţăm România!” se va desfăşura până pe 4 mai, sub sloganul „Vrem o ţară fără deşeuri abandonate!”. La această campanie vor putea participa și elevii. Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, campania își propune responsabilizarea și implicarea activă a tuturor elevilor cu obiectivul comun de a păstra o țară curată, prin participarea specialiștilor în probleme de mediu la orele de dirigenție cu tematici specifice, precum și prin încurajarea implicării elevilor în activități de voluntariat în domeniul protecției mediului.

Tánczos Barna a anuțat campania de ecologizare Curățăm România, precizând ca măsurle trebuie luate pentru a reduce cantitatea imensă de deșeuri aruncate și lăsate în urmă în toată țara.

„Avem o mare responsabilitate pentru ceea ce lăsăm generațiilor viitoare. „Sunt ferm convins că suntem mulți cei care respectă mediul și dorim să ne implicăm pentru a ne menține curate râurile, malurile apelor, câmpurile, pădurile, căile ferate, zonele publice, drumurile, stațiile de autobuz”, a spus ministrul.

Într-o postare pe Facebook, el a detaliat obiectivele campaniei:

  • „Schimbarea mentalității! Dorim să schimbăm modul în care factorii de decizie și cetățenii se gândesc la gestionarea deșeurilor.
  • Asumarea responsabilității! Încurajăm societatea să participe activ. Învățăm partenerii și cetățenii noștri despre ce înseamnă colectarea selectivă a deșeurilor abandonate și predarea acestora într-un mod corect și prietenos cu mediul.
  • Exemplul! Să oferim un model de bună practică și să-i familiarizăm pe cetățeni cu modalitățile de valorificare a deșeurilor și cu posibilităților de colectare existente la nivel local și național.”
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers