Ministrul Mediului răspunde acuzațiilor silvicultorilor: „Au fost victimele unei dezinformări și unei interpretări greșite, dacă cineva a spus că se vând pădurile”

Ministrul Mediului răspunde acuzațiilor silvicultorilor: „Au fost victimele unei dezinformări și unei interpretări greșite, dacă cineva a spus că se vând pădurile”
Sursa foto: Alexandra Pandrea (GANDUL)
Publicat: 12/01/2023, 19:08

Ministrul Mediului, Tanczos Barna (UDMR), a catalogat joi ca fiind „o aberație” acuzația sindicaliștilor că Guvernul pregătește privatizarea pădurilor. În opinia sa, afirmațiile silvicultorilor ar fi „o interpretare greșită a propunerii legislative care a trecut de Guvern”.

Declarațiile vin după ce mii de silvicultorii au protestat în fața Guvernului împotriva reorganizării Romsilva. Peste 3 milioane de hectare de pădure ar putea fi înstrăinate, spun aceștia.

„N-am auzit niciodată aberație mai mare, nici nu cred că a spus cineva așa ceva. Cel puțin sper. Pentru că toată lumea care se ocupă de păduri știe că sunt în proprietatea publică a statului și nu se pot vinde. Nu cred că ar fi spus cineva așa ceva, pentru că ar fi însemnat să nu cunoască sindicaliștii legea.

Regia Autonomă sau o companie națională poate să funcționeze pe regulile corporative fără nicio problema. Și astăzi Romsilva funcționează pe Legea 109, pe guvernanță corporativă”, a declarat Tanczos Barna la Antena 3.

Ministrul a adăugat că, în opinia sa, silvicultorii au fost victimele unei dezinformări și unei interpretări greșite.

„Eu cred sincer că, de data asta, silvicultorii, pe care îi respect foarte mult și cu care am o relație foarte bună, au fost victimele unei dezinformări și unei interpretări greșite, dacă cineva a spus așa ceva, că se vând pădurile.

Nu este absolut niciun pericol. Nu este în pericol nici pădurea, nici proprietatea publică în care se află și se va afla în continuare pădurea. Este, din punctul meu de vedere, o interpretare greșită a propunerii legislative care a trecut de Guvern”, a mai adăugat ministrul Mediului.

„Dacă vorbim despre jaf și furt din pădure, responsabili pentru pază cine sunt? Exact cei care spun că este în pericol pădurea. Există o vinovăție și din partea celor care au responsabilitatea de a păzi pădurea, indiferent dacă vorbim de Romsilva sau ocoalele private.”, spune acesta.

Silvicultorii au protestat în faţa Guvernului, faţă de decizia de privatizare a pădurilor

Sindicaliştii din silvicultură au solicitat Parlamentului României să nu valideze legislaţia „care destructurează proprietatea publică din ţara noastră”.

„Suntem astăzi în formaţie completă, circa 5000 de colegi silvicutori adunaţi din toată ţara ne încurcă un pic vremea, dar trebuie neapărat să tragem un puternic semnal de alarmă cu privire la un proiect de lege susinut iniţiat de către Guvernul României, promovat pe repede înainte în doar cinci zile de la momentul la care a fost postat pe site-ul secretariatului general al Guvernului prin acest proiect de lege adoptat de către Guvern în data de 19 decembrie.

Temerea noastră este că prin acea separare pe care legea o propune a activităţilor de serviciu public de activităţile economice.

Activităţile economice vor fi transformate în societăţi pe acţiuni, în societăţi pe răspundere limitată, iar Statul Român la un moment dat va vinde aceste acţiuni şi practic vom ajunge la situaţii în care pădurile ţării vor fi administrate, exploatate de către societăţi comerciale, de către SRL-uri şi vor fi cel mai probabil înstrăinate către grupuri de interese care îşi vor permite să cumpere pachete majoritare la aceste societăţi.

Este un act extraordinar, este un act de sabotaj la adresa pădurilor României. Statul Român mai deţine patrimoniu doar 46% din întreaga suprafaţă de fond forestier existentă la nivel naţional, circa 3,1 milioane de hectare, iar aceast proiect de lege pus pe repede înainte şi promovat de către Guvernul României are drept motivare o negociere în PNRR-ul şi nişte recomandări făcute de OCDE”, a transmis Silviu Geană, preşedintele sindicatelor Silva.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York