Ministrul Mircea FECHET: 5 MILIOANE de PET-uri colectate zilnic, din ROMÂNIA

Ministrul Mircea FECHET: 5 MILIOANE de PET-uri colectate zilnic, din ROMÂNIA
Publicat: 16/04/2024, 14:18

Zilnic, din România sunt colectate 5 milioane de PET-uri, spune ministrul Mediului, Mircea Fechet. Acesta a luat parte, marți, la o acțiune de curățenie în Piața Operei din București, odată cu depunerea în Senatul României a unei inițiative legislative pentru instituirea unei zile naționale a curățeniei, la inițiativa unui ONG,  Let’s do it, Romania!

Potrivit calculelor Ministerului Mediului, Sistemul Garanție-Returnare(SGR) este cel mai eficient sistem de gestionare al deșeurilor din țară. În cadrul unei acțiuni cde curățenie care are loc anual, ministrul Mircea Fechet a declarat că a semnat o inițiativă legislativă prin care se cere instituirea unei zile naționale a curățeniei, în România.

Mă bucur că am reuşit astăzi să dau o mână de ajutor celor de la Let’s Do It, Romania!. De altfel, o Zi Naţională a Curăţeniei cred că e binevenită, e binevenit cadrul legislativ necesar pentru a avea o astfel de zi. Este o lege care permite autorităţilor locale, primăriilor să deconteze anumite cheltuieli şi să îşi planifice mai bine aceste activităţi de ecologizare. Bineînţeles că astfel de acţiuni se întâmplă, dacă nu săptămânal, oricum foarte des în România. Personal, am participat la foarte multe şi urmăresc grupuri şi pagini în social media unde observ că foarte mulţi voluntari din România aleg să facă curăţenie până la urmă, în urma altor cetăţeni care aleg să lase mizerie. Aş mai adăuga faptul că în puţinele minute în care astăzi am participat la această acţiune n-am găsit niciun PET din sistemul garanţie-returnare. Au fost câteva bidoane pe care le-am găsit şi câteva doze de de băuturi, însă niciunul din SGR. Asta îmi dă încredere în legătură cu faptul că sistemul de garanţie-returnare este probabil cel mai bun sistem de management al deşeurilor din România, care nu doar că va genera locuri de muncă şi investiţii, dar va avea ca rezultat o natură mai curată pe care ne-o dorim cu toţii. Mai anunţ faptul că din calculele noastre, am spart bariera celor 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România. Este o cifră impresionantă şi tendinţa este aceea de creştere”, a spus Mircea Fechet.

Acesta a mai adăugat, în cadrul conferinței de după acțiune, că a vrut să implementeze și în administrațiile locale din țară o campanie numită „Curățăm România”, însă subiectul n-a fost primit cu prea mult entuziasm de către primari, mai spune ministrul Fechet. Reprezentanții Lets do it, Romania spun că vor lansa în curând o aplicație prin care le vor putea fi semnalate zonele cu deșeuri, iar ei vor trimite notificări către administrațiile locale. În cazul în care nu vor răspunde în termenul legal, atunci aceștia se vor adresa Gărzii de Mediu. Anul trecut, potrivit spuselor ministrului Fechet, Garda de Mediu a dat amenzi primăriilor, persoanelor fizice sau juridice, pentru depozite ilegale de deșeuri, în valoare de 13,5 milioane de lei.

Citește și:

Ministrul Mediului, Mircea Fechet: România va avea peste 100.000 de locuri de muncă „verzi” până în 2050

Ministrul Mediului, AVERTISMENT despre „Sahara Olteniei”: „Pierdem 1.000 de hectare de terenuri arabile anual” / Care este SOLUȚIA salvatoare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto