VIDEO | Ministrul Muncii, despre căminele groazei: ”Lucrăm cu DIICOT începând din februarie 2023”

Publicat: 07/07/2023, 15:14
Actualizat: 07/07/2023, 15:32

Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat vineri în urma ședinței de guvern că încă din luna februarie a acestui an DIICOT desfășoară o anchetă legată de situațiile grave care s-au găsit la centrele groazei. Acesta a menționat și faptul că a luat act de solicitarea premierului de a schimba conducerea ANPIS, ANPD.

Deși Marius Budăi susține că nu are dreptul ca ministru să meargă alături de un inspector în control în aceste centre pentru că se poate considera că influențează controlul, acesta menționează că ceea ce se află în dosare este diferit de ceea ce s-a găsit pe teren.

Ministrul a declarat că din februarie anul acesta s-a colaborat cu organele de anchetă în ceea ce privește neregulile găsite la centrele din Ilfov. Toate probele au fost puse la dispoziția DIICOT, dar și a MAI, susține acesta.

”Eu ca ministru nu am voie să mă implic în ceea ce lucrează un director social” menționează Marius Budăi.

Legat de diferențele găsite pe teren față de ceea ce se află în documente Marius Budăi speră ”ca procurorii să lămurească aceste neconcordanțe”.

”Ceea ce m-a contrariat foarte mult e ceea ce am găsit la nivelul dosarelor de acreditare, o discrepanţă majoră cu ceea ce se prezintă public. Trebuie să fim foarte atenţi la fotografiile pe care vi le arăt care sunt într-o discrepanţă majoră cu ce au prezentat procurorii DIICOT. Veţi vedea că sunt nişte condiţii de lux, în totală discrepanţă cu ceea ce practic public s-a prezentat până acum. Eu sper şi cred, şi pozele continuă sunt foarte multe fotografii de la dosarul de licenţiere şi cu paturi, cu condiţiile de locuit. Lipsesc de aici din unele dosare, lipsesc fotografiile cu oameni, însă discrepanţa fiind uriaşă trebuie să vedem cum a fost posibil aşa ceva. Toate aceste probe, începând cu februarie 2023 au fost puse la dispoziţia DIICOT şi sper ca aceste organe să facă lumină cât mai rapid.

Eu ca ministru nu am dreptul legal de a mă amesteca în ce lucrează un inspector social. Sper ca procurorii în termenul cel mai scurt să clarifice neconcordanțele. Voi solicita și o verificare la DGASPC Ilfov cu privire la controalele pe care le-au făcut lunar când ordonanțau la plată sumele de bani. Îmi doresc să aflu de la acest control, cum au fost decontate acele sume. E obligatoriu ca la nivel de DGASPC Ilfov Consiliul județean să demareze un control. Am dispus constituirea comisiei de control la ANPIS și la agenția Ilfov” a declarat ministrul Muncii.

”DGASPC era în contact cu aceste centre, iar lunar ordonanțau la plată. Cred că este obligatoriu la nivel de DGASPC Ilfov și Consiliu Județean Ilfov să desfășoare controale”, a mai menționat Budăi.

Premierul Marcel Ciolacu a solicitat schimbarea conducerii instituțiilor responsabile de controalele în aceste centre.

”Am luat act de solicitarea dlui prim-ministru privind demiterile. Ieri am luat legătura cu ministrul de Interne și ministrul Sănătății, am convocat la sediul Ministerului Muncii protecția Consumatorului, ANSVSA, ITM, astfel încât printr-un ordin de ministru să se formeze acele comisii mixte. Se vor verifica toate centrele absolut – pentru copii, vârstnici, persoane cu dizabilități.

În august anul trecut am avut un control, care a fost pus la dispoziția anchetatorilor. Din februarie-martie 2023, am continuat controalele și toate informațiile au fost puse la dispoziția DIICOT și a poliției. Am solicitat și vom solicita demisia directorului AJPIS Ilfov, dar nu poți să te amesteci în ce face un inspector social” a transmis ministrul.

Comisii mixte de control

Ministrul Budăi a menționat și înființarea unor comisii mixte de control care se înființează și care ar trebui să-și înceapă activitatea cât mai urgent:

”Printr-un ordin de ministru am solicitat să se formeze acele comisii mixte de control” la nivel de minister. Acestea vor colabora cu Protecția Consumatorului, Direcția Sănătate Publica si Direcția Sanitar-Veterinară, susține acesta

Marius Budăi anunță că în urma acestor controale se va afișa pe internet o listă a centrelor verificate și va fi reactualizată periodic.

”Am avut din februarie -martie consultări cu ONU, cu Comisia Europeană, pentru modificarea Legii Asistenței Sociale. Vom defini ce înseamnă auditor social, proiectul de act normativ este finalizat la nivelul Ministerului Muncii” a mai transmis Budăi.

Referitor la momentul în care ministerul a aflat de neregulile din centrele de bătrâni, ministrul a menționat că s-a deschis o anchetă și că probele au fost puse la dispoziția DIICOT și MAI:

”Avem un calendar în care din februarie colaborăm cu cei care realizează anchetele”

Și în august anul trecut am avut un control și a fost pus la dispoziția anchetatorilor. (…) Noi nu mai avem voie să închidem centrele. (…)Lucrăm cu DIICOT începând din februarie 2023. (…)DGASPC nu este în subordinea Ministerului Muncii” a mai transmis Marius Budăi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Fraţi români împuşcaţi pe stradă, în Spania: unul a murit pe loc, celălalt e...
MEGA-EXCLUSIVITATE. Cosmin Olăroiu, audiat la Poliție într-un mega-dosar de spălare de bani! Milionarul Stelu-ANRP este...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
IMAGINI EXCLUSIVE: Irinel Columbeanu își ia fiica în brațe, pe aeroport! Irinuca a sosit în...
Imagini din închisoarea în care intri și nu mai știe nimeni de tine. Încă 2.000...
Mai ai pe acasă bancnote cu eclipsa din 1999? Se vând cu 2.180 lei acum,...
Cum a aflat Anca Molnar că are o TUMORĂ pe creier. Simptomul BANAL pe care...
Un rocker îi ia apărarea lui Babasha după concertul Coldplay. "Suntem ultimii ipocriți, ne-am făcut de...
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de...
Mesajul dureros transmis de soțul Ancăi Molnar, la o zi după înmormântarea make-up artistei. Bărbatul...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Stellantis mută o parte din producţia de vehicule electrice din China în Europa / Taxele...
NAZISTUL care a încercat să-l UCIDĂ pe Hitler
Românii NU mai primesc BANII înapoi. Regulile sunt extrem de clare
Iunie cu mare noroc la banii. Nativi care își schimbă starea financiară
Tzancă Uraganu s-a ferit de ploaie cu umbrela în decapotabilă. Cum a fost surprins pe...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Cum a început povestea de dragoste dintre Maria Cârneci și soțul său, Romulus Petrescu: „Cam...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Străzi Deschise. Restricții de circulație în București, în weekend
×