Ministrul Muncii, după o vizită la Uzina DACIA: Cele mai mari provocări sunt tranziţia verde şi digitală

Ministrul Muncii, după o vizită la Uzina DACIA: Cele mai mari provocări sunt tranziţia verde şi digitală
Publicat: 17/05/2024, 11:49

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, şi comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, au vizitat Uzina Dacia din Mioveni, județul Argeș. Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale a anunțat că în prezent, cele mai mari provocări sunt tranziţia verde şi digitală, unde „regulile sunt stricte, iar termenele sunt scurte, ceea ce poate genera costuri mari”.

Ministrul Muncii şi Nicolas Schmit s-au întâlnit cu Jean André Barbosa, vicepreședinte pentru afaceri europene al Grupului Renault, și cu Cristian Nevzoreanu, director executiv Afaceri Publice și Comunicare Renault Group România.

Principalele teme de discuție au vizat măsuri de susținere a industriei auto din România și din UE, creșterea competitivității angajaților, provocările legate de tranziția verde și digitală, precum și implementarea salariului minim european. Vizita a inclus și o deplasare în secții pentru a vedea fluxul de producție și pentru discuții cu salariații.

Uzina Dacia din Mioveni a dovedit că românii sunt foarte productivi, înalt calificați. Sunt bucuros să fiu astăzi aici, împreună cu doamna ministru Simona Bucura-Oprescu, pentru a vedea ce înseamnă industria auto din România. Și asta deoarece pentru mine este un obiectiv fundamental acela de a susține industria auto europeană și de a o ajuta să se dezvolte. Trebuie să încurajăm tinerii să lucreze în industrie, dar și să fie pregătiți pentru upskilling și reskilling, pentru a face față provocărilor tranziției verzi și digitale. Îmbunătățirea continuă a competențelor angajaților este esențială. Un obiectiv important pentru piața europeană este tranziția verde, iar Dacia va face această tranziție. Industria auto va găsi mereu în mine un sprijin important, pentru că îmi doresc o industrie europeană puternică”, a spus Nicolas Schmit.

Totodată, Simona Bucura-Oprescu a subliniat că de la Uzina Dacia pleacă aproape 10% din exporturile României.

Dacia înseamnă mai mult decât o afacere, înseamnă o mare mândrie pentru argeșeni și nu numai! Aici se produce o mașină la fiecare 56 de secunde. De aici, de la Uzina Dacia, pleacă aproape 10% din exporturile României pe toate continentele. Aceste rezultate excepționale sunt rezultatul hărniciei și priceperii angajaților de pe platforma Dacia care, zi de zi, demonstrează că se pot ridica la cele mai înalte standarde privind calitatea muncii și productivitatea. Nu trebuie însă omis faptul că, acum, cele mai mari provocări sunt tranziția verde și digitală. Regulile sunt stricte, iar termenele sunt scurte, ceea ce poate genera costuri mari. De aceea este important să venim cu ceva în plus pentru a ajuta economia auto nu doar în România, ci în întreaga Uniunea Europeană!”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Ministrul Muncii anunță lansarea a două noi proiecte de ajutor pentru români

În contextul nevoii tot mai acute de forță calificată de muncă în toate sectoarele de activitate, dar mai ales în industrie, ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu a anunțat în discuțiile cu reprezentanții Dacia că, prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, vor fi derulate în perioada următoare două proiecte majore de formare profesională finanțate din Fondul Social European.

Formarea profesională prin programe la locul de muncă, prin acordarea de sprijin financiar angajatorilor care încheie contracte de ucenicie cu șomeri, este o prioritate. De aceea vom derula proiectele “FORMACTIV – Formare și muncă activă”, în valoare de 59 de milioane de euro, care vizează un grup țintă de 5.105 șomeri non-NEETs, și proiectul “START – Investește în calificare pentru viitor!”, cu o valoare de 27 de milioane de euro, care vizează un grup țintă de 1.972 de șomeri  NEETs. Sprijinim în acest fel integrarea tinerilor pe piața muncii”, a mai declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Dacia are o contribuție de 3,5% din PIB-ul țării

Uzina Dacia realizează aproape 10% din exporturile României și are o contribuție de 3,5% din PIB-ul țării. Fiecare dintre cele 13.000 de locuri de muncă de pe platforma de la Mioveni generează aproximativ alte 10 locuri de muncă în dezvoltarea economică pe orizontală.

La Uzina Dacia au fost astăzi prezenți și europarlamentarul Victor Negrescu, președintele Consiliului Județean Argeș Ion Mînzînă, președintele ANOFM Florin-Irinel Cotoșman,  inspectorul general de stat adjunct Mihai-Nicolae Ucă și directorul general DGAERI – MMSS Liana-Ramona Moștenescu-Vasiliu.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Muncii, despre SALARIUL minim european: „Ne-am propus să fim undeva în jurul țintei de 50% din salariu mediu brut pe economie”

Ministrul Muncii, beneficiile noii legi a pensiilor în cazul mamelor: „Pentru fiecare copil născut și crescut avem o reducere a vârstei de pensionare”

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Casa Satanei e aici la Bruxelles!”, Șoșoacă, scoasă cu forța din sala Parlamentului European
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de...
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Dentista din Brăila ucisă în cabinet s-a luptat cu agresorul ei. Ce s-a descoperit la...
Mascații au intrat peste Bianca Drăgușanu! Vedeta, AUDIATĂ, la Poliție
Lena, soția lui Gabi Enache, mai apetisantă ca oricând! Nu se sfiește să pozeze provocator...
Misterul se adânceşte în cazul morţii stomatologului Marina Gavril. Anchetatorii caută singurul lucru care lipseşte...
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
New York Times a adus în prim-plan cazul Dianei, fata ucisă de urs în Munții...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, în ciuda posibilităţii ca Trump să...
De ce poartă ALB jucătorii de la Wimbledon? Mulți știu GREȘIT!
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Insula Iubirii, sezonul 8. Cum arăta ispita Marcel Andrei fără tatuaje și barbă. Bărbatul era...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ștefan Stan, despre momentul în care a fost victima unui accident rutier: „Aveam o mașină...
Delia, look total neașteptat la Electric Castle 2024. Cântăreața a făcut show pe scena festivalului
BANCUL ZILEI. Profa: – Bulă, te-am rugat să desenezi o vacă și iarbă. Văd doar...
Un nou experiment sugerează că suntem singura civilizație inteligentă din galaxie