O minoră de 13 ani, care a vrut să se sinucidă, a fost salvată de părinţii săi. Medicii i-au ajutat, prin telefon, să o resusciteze

O minoră de 13 ani, care a vrut să se sinucidă, a fost salvată de părinţii săi. Medicii i-au ajutat, prin telefon, să o resusciteze
Elicopter SMURD (FOTO: Mediafax Foto)
Publicat: 14/06/2021, 17:28
Actualizat: 14/06/2021, 18:28

O minoră în vârstă de 13 ani din Vaslui, care a vrut să se sinucidă, a fost salvată de părinții săi. Aceștia au resuscitat-o cu ajutorul medicilor, care i-au ghidat prin telefon.

Fetița a fost transportată, ulterior, la Spitalul Județean din Vaslui, iar de acolo transferată cu un elicopter la o unitate medicală din Iași.

Din păcate, copilul nu este la primul gest de acest fel, ultima dată a încercat să se sinucidă chiar sâmbăta trecută. Acum, părinții au fost alarmați de câinii care lătrau în curte și negăsind-o pe fată au plecat să o caute, reușind să intervină la timp pentru a o salva.

Medicii spun că menţinerea unei stări conştiente de calm şi acordarea primului ajutor în astfel de cazuri sunt esenţiale.

„Este foarte important să ne păstrăm cumpătul și să ținem scot de toate sfaturile care se dau în mod frecvent din dispeceratele de Urgență în astfel de cazuri, până la ajungerea echipajelor specializate. Ideal ar fi ca martorii în prezența cărora se produce un stop cardiorespirator să fie instruiți în acordarea manevrelor de prim ajutor, manevre simple, salvatoare de viață și când spun acest lucru mă refer la compresii toracice și ventilații corect făcute”, a spus pentru Antena 3, Alis Grasu, manager Ambulanţa Bucureşti -Ilfov (ISU-BIF).

Cu cât sunt mai repede efectuate aceste manevre salvatoare de viață cu atât cresc șansele de supraviețuire a unei persoane aflate în stop cardiorespirator. După primele cinci minute de hipoxie la nivelul creierului încep să se producă modificări Ireversibile.

„Cu fiecare minut cu care trece, în cazul unui stop cardiorespirator, în absența compresiilor toracice și a ventilațiilor scad șansele de resuscitare de aceea cu cât sunt mai multe persoane care cunosc aceste manevre salvatoare de viață cu atât șansele sunt mai mari ca o persoană aflată în stop cardiorespirator să fie salvată”, a mai afirmat Alice Grasu.


CITEȘTE ȘI:


Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase