Mircea Geoană, despre SOARTA războiul din Ucraina: „Aceste câteva luni pot să dea o anumită direcţie pentru viitorul conflictului. Nu vedem condiţii politice pentru ca cele două părţi să ajungă la masa negocierilor”

Mircea Geoană, despre SOARTA războiul din Ucraina: Aceste câteva luni pot să dea o anumită direcţie pentru viitorul conflictului. Nu vedem condiţii politice pentru ca cele două părţi să ajungă la masa negocierilor
Publicat: 04/03/2023, 14:14
Actualizat: 04/03/2023, 14:23

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susţine că nu se întrevăd condiții politice pentru a se ajunge la masa negocierilor în războiul din Ucraina. Al doilea om în NATO a precizat că trebuie să fim pregătiţi pentru un război care va continua, dar care, în plus, va creşte în intensitate în următoarele luni. Acesta a menţionat că, pe fondul ciclicității anotimpurilor, următoarele luni pot da o anumită direcţie pentru viitorul acestui conflict.

Reanintim că, în 24 februarie 2022, Vladimir Putin a ordonat trupelor ruse să invadeze Ucraina. Deși invazia Rusiei părea pentru mulți o chestiune de zile, ea s-a transformat, cu fiecare zi, într-un război total, în care trupele ruse au atacat nu numai infrastructura militară a Ucrainei, ci și zone civile din orașe și sate, spitale, școli, locuințe.

„Este foarte clar că niciuna dintre părţi nu va sfârşi războiul prin ocuparea capitalei celuilalt”

 “Astăzi nu vedem condiţii politice pentru ca cele două părţi să ajungă la masa negocierilor. De obicei, războaiele se concluzionează la masa negocierilor. De asemenea, trebuie să spunem şi un alt lucru dacă războaiele pe care noi le ţinem minte prin arhive sau bunicii şi străbunicii noştri chiar le-au şi trăit, săracii de ei, har Domnului că suntem în NATO, pentru că acest lucru nu se mai întâmpla pe teritoriul României, pentru că asta este frumuseţea de a fi în NATO.

Este foarte clar că niciuna dintre părţi nu va sfârşi războiul prin ocuparea capitalei celuilalt. Nici ucrainenii nu ajung la Moscova, cum încearcă să zică Putin, nici ruşii nu au cum să ajungă la Kiev”, a declarat Mircea Geoană în cadrul emisiunii Insider Politic, de la Prima Tv.

„Este o ciclicitate a anotimpurilor care influenţează războiul”

Mircea Geoană a vorbit și despre intensitatea continuării războiului odată cu venirea primăverii.

“Va fi un război care va continua cu o intensitate probabil sporită odată cu venirea primăverii. Este o ciclicitate a anotimpurilor care influenţează războiul şi nu este prima dată când iarna creează condiţii pentru o parte puţin mai lentă deşi Rusia a încercat să declanşeze o ofensivă, mai degrabă o încercare de a testa punctele vulnerabile din lanţul de apărare ucrainean.

E lung, dar se pare că aceste încercări ale Rusiei de a declanşa o ofensivă de iarnă-primăvară, dacă vreţi, nu a mers foarte, foarte bine, aşa cum nu a mers deloc bine întregul război pentru Federaţia Rusă”, a explicat secretarul general adjunct al NATO.

“Nu vedem condiţii politice pentru încheierea rapidă a acestui război”

„Vedem o tactică veche, rusească şi sovietică de folosire a cantităţii, vedem cum efortul de recrutare de noi militari continuă mai discret, mai puţin vizibil. Şi inclusiv cei care au fost eliberaţi din închisorile ruseşti, recrutaţi de Wagner, cei care au murit acum atât de mult în acest început de ofensivă rusească au fost în principal prizonierii eliberaţi, oamenii au crezut că scapă de sentinţa de acolo şi s-au dus la sentinţa cea mai gravă pe câmpul de luptă.

Deci trebuie să fim pregătiţi pentru un război care va continua, care va creşte în intensitate în următoarele luni. Opinia noastră este că aceste câteva luni pot să dea o anumită direcţie pentru viitorul acestui conflict. Noi sperăm şi îi ajutăm pe ucraineni ca ei să aibă capacitatea de a putea să reziste şi, de ce nu, să aibă o contraofensivă de succes care să le permită să elibereze cât mai mult teritoriul ocupat ilegal de către Federaţia Rusă”, a mai explicat secretarul general adjunct al NATO.

95% dintre ucraineni cred în victorie

La un an de la invazia trupelor ruse în Ucraina, 95% dintre ucraineni cred în victoria asupra Rusiei, potrivit unui sondaj făcut de Rating Group, o organizație de cercetare independentă ucraineană.

În același timp, 63% dintre respondenți consideră că pentru victorie este nevoie de cel puțin șase luni sau chiar mai mult. Aproximativ 20% dintre participanții la sondaj cred într-o victorie obținută în următoarele câteva luni.

De asemenea, 80% dintre persoanele intervievate au declarat că participă într-un fel sau altul la apărarea Ucrainei. Dintre aceștia, 39% au declarat că ajută armata ca „voluntari”, iar 37% că o susțin financiar.

Sondajul a fost realizat în februarie, pe un eșantion de 1.200 de persoane din diverse regiuni ale Ucrainei, exceptând regiunile separatiste din Crimeea şi Donbas.

CITEȘTE ȘI:

Război în Ucraina, ziua 364. China ar putea ajuta MILITAR Rusia? „Va duce la depășirea liniilor roșii”

Război în Ucraina, ziua 363: Volodimir Zelenski: Acum, în Ucraina se DECIDE soarta ordinii mondiale/Putin va susține astăzi un discurs, la un an de război

Război în Ucraina, ziua 362: Joe Biden, vizită surpriză la Kiev: „Amintiți lumii în fiecare zi ce înseamnă curajul” / Vladimir Putin știa că președintele american va merge în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 361: Emmanuel Macron afirmă că vrea înfrângerea Rusiei în Ucraina, nu ZDROBIREA ei / SUA avertizează că Beijingul şi-ar putea spori sprijinul pentru Rusia

Război în Ucraina, ziua 360: Volodimir Zelenski: Este necesară crearea unei coaliţii a avioanelor pentru Ucraina, pentru securitatea globală

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția