VIDEO Mircea Geoană: Crește riscul ca Moscova să ia decizii ad-hoc în ceea ce privește războiul din Ucraina

Publicat: 16/05/2022, 21:44
Actualizat: 16/05/2022, 22:56

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, luni, la Digi24, că analizele SUA și NATO demonstrează că există un decalaj între ceea ce își dorește Vladimir Putin și ceea ce se întâmplă în teren, iar acest lucru crește riscul ca Moscova să ia decizii ad-hoc în ceea ce privește războiul din Ucraina.

„Am avut pentru două zile întâlnirea miniștrilor de Externe ai NATO la Berlin. Ne-am concentrat asupra modului în care vom continua să susținem Ucraina în lupta pe care o desfășoară cu atât de mult eroism. Este foarte clar că la multe săptămâni de la declanșarea războiului obiectivele campaniei sunt departe de a fi îndeplinite. Au pierdut războiul pentru Kiev, iar în partea de est, în Donbas, chiar și în sud progresul forțelor rusești este minimal și vedem chiar ofensiva forțelor ucrainene.

Procesul de la Ramstein pentru asistență militară va continua. Ucraina va fi și mai bine pregătită și mai bine echipată și avem toată încrederea că Ucraina poate câștiga acest război”, a declarat Mircea Geoană.

Întrebat cât de îngrijorător este ceea ce se întâmplă  în Marea Neagră pentru NATO, secretarul NATO a afirmat: „Evaluarea noastră este foarte apropiată de ceea ce au prezentat Statele Unite. Observăm un decalaj, o diferență tot mai importantă între nivelul de ambiție politică pe care conducerea de la Kremlin și-o propune și capabilitățile militare de pe teren ale Federației Ruse.

În acest moment în care există un decalaj semnificativ între intenție și capacitate riscul de decizii ad-hoc crește, iar încercarea Rusiei de a avea o blocadă de facto a aceea ce înseamnă accesul la Marea Neagră a Ucrainei este un lucru care este deja confirmat”, a precizat Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO  afirmă că Rusia vrea în acest moment să blocheze complet accesul Ucrainei la Marea Neagră și astfel să sufoce economic țara invadată.

„Bătălia care se duce în Insula Șerpilor este legat de această idee – Rusia vrea să blocheze accesul la Marea Neagră. Este clar că Rusia vrea să sufoce economic Ucraina și pentru asta partenerii Ucrainei vor continua să susțină financiar Kievul”, a spus el.

Secretarul NATO spune că Ucraina va putea livra cereale și minereuri prin porturile din Polonia și România.