Mircea Geoană, despre incidentul cu rachete din Polonia: Nu avem indicii că ar fi un act deliberat din partea Rusiei, dar Moscova poartă responsabilitatea finală | VIDEO

Publicat: 16/11/2022, 17:04
Actualizat: 16/11/2022, 17:46

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a participat miercuri la o întâlnire a Consiliului Nord-Atlantic.

În cadrul întâlnirii, aliații au discutat despre incidentul de marți seara, când două rachete au căzut pe teritoriul Poloniei, în apropierea graniței cu Ucraina, ducând la moartea a doi cetățeni polonezi.

Potrivit lui Geoană, au fost analizate și informațiile disponibile până în prezent cu privire la acest incident.

„Am încheiat o întâlnire a Consiliului Nord-Atlantic, în cadrul căreia am discutat, alături de aliați, despre explozia de ieri din estul Poloniei, într-o regiune de la granița cu Ucraina. Vreau să vă asigur de la bun început că urmărim cu vigilență situația generată de incidentul de ieri. Comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa, generalul Cavoli, a participat la reuniune și a informat aliații despre măsurile luate și elementele operaționale cunoscute în acest moment. De asemenea, ambasadorul polonez ne-a prezentat detaliile disponibile despre incident și investigația, care continuă în aceste momente și zile.

Explozia de ieri a avut loc pe fondul atacului balistic barbar pe care Rusia l-a declanșat pe înteg teritoriul Ucrainei, inclusiv în vestul Ucrainei, împotriva infrastructurii critice. Efectele au fost resimțite în Ucraina, dar inclusiv de sistemul energetic din Republica Moldova.

Încă de la începutul acestui război ilegal, NATO a ridicat nivelul de vigilență pe întreg Flancul Estic, inclusiv în România. La nivel aliat, monitorizăm, prin sisteme integrate, situația în mod continuu”, a declarat secretarul general adjunct al NATO.

Mircea Geoană: Rusia poartă responsabilitatea finală pentru acest incident

Potrivit lui Mircea Geoană, în prezent nu sunt indicii potrivit cărora incidentul ar fi fost provocat intenționat de către Federația Rusă, iar potrivit analizelor preliminare, este vorba despre rachete ucrainene de interceptare.

Cu toate acestea, oficialul spune că responsabilitatea morală pentru acest incident aparține Rusiei, pentru că acesta nu s-ar fi produs dacă Moscova nu ar fi atacat Ucraina.

„În Polonia, investigația, la care s-au asociat și specialiști din SUA, continuă, iar în acest moment este prea devreme să tragem concluzii finale. Vă pot spune, însă, că nu avem indicii că ar fi fost vorba despre un atac deliberat sau că Federația Rusă s-ar pregăti pentru acțiuni ofensive împotriva NATO. Analiza preliminară sugerează, după cum au indicat deja și alți lideri aliați, că este vorba despre un incident cauzat de o rachetă ucraineană de interceptare, menită să protejeze teritoriul Ucrainei de atacurile ruse.

În cadrul întâlnirii de astăzi am transmis sincere condoleanțe familiilor celor care și-au pierdut viața în acest incident, precum și un mesaj ferm de solidaritate cu Polonia. Mesajul NATO este clar: Rusia poartă responsabilitatea finală pentru acest incident, continuând războiul ilegal și bombardamentele barbare împotriva Ucrainei. Vom continua să sprijinim Ucraina în exercitarea dreptului său la auto-apărare”, a mai spus Mircea Geoană.

O rachetă ce ar fi de proveniență rusească a căzut pe teritoriul Poloniei, stat membru NATO. Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a organizat miercuri o reuniune de urgenţă cu ambasadorii statelor membre. Ministerul rus al Apărării a negat, marţi seară, informaţiile potrivit cărora rachete ale armatei ruse ar fi căzut pe teritoriul Poloniei, denunţând o „provocare” menită să amplifice conflictul din Ucraina. Preşedintele american Joe Biden a spus că, din primele informații, este „puţin probabil” ca racheta care a provocat marţi o explozie în Polonia şi a ucis doi civili să fi fost lansată din interiorul Rusiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate