VIDEO | Misiunea lor: Viața lui Zelenski. Cine îl apără pe președintele Ucrainei (DOCUMENTAR)

Publicat: 14/03/2022, 20:30

Volodimir Zelenski. Pentru unii erou, pentru alții dușman. Țintă pentru trupele speciale rusești Spetznaz, cruzii militari ceceni sau mercenarii grupării Wagner. Un bun inestimabil pentru alții, precum trupele speciale ucrainene, dar și cele britanice sau americane.

De priceperea și curajul acestora din urmă depinde viața liderului de la Kiev, cel care ar fi fost salvat până acum din 10 tentative de asasinat.

Într-un timp scurt, liderul Ucrainei a devenit pentru Kremlin un om care trebuie eliminat. După toate zvonurile că ar fi părăsit țara, Zelenski a apărut în fața poporului la fereastra biroului său din Kiev.

De fiecare dată, președintele a venit cu mesaje de încurajare prin care și-a motivat cetățenii să reziste și să nu le fie teamă să înfrunte invadatorul rus.

Acesta susține că armata ucraineană își menține pozițiile. El a mai afirmat că rușii au subestimat hotărârea poporului ucrainean și promite că nu va renunța la negocieri, în ciuda progreselor slabe în urma întâlnirilor de până acum.

Pe lângă mercenarii Wagner, pe urmele președintelui Zelenski se află și forțele speciale ruse Spetsnaz. Termenul este utilizat acum de Federația Rusă, deși înainte era folosit în Uniunea Sovietică pentru trupele speciale și pentru unitățile antiteroriste, care au ca scop neutralizarea și distrugerea organizațiilor teroriste, specializate în operațiuni militare avansate, dincolo de liniile inamice.

Totodată, acestea sunt specializate și în efectuarea de acte de sabotaj și alte misiuni complexe. Luptătorii Spetsnaz ar fi ajuns în Ucraina, cu mult înainte de începerea „oficială” a războiului, tocmai pentru a avea timp să efectueze misiuni de recunoaştere asupra obiectivelor şi pentru a se obişnui cu localnicii. Aceștia s-ar fi integrat printre localnici și poartă haine civile, fără însemne militare.

Dar cine-l apără pe Zelensky? Cine sunt militarii capabili să reziste atacurilor rușilor și celor care-i sprjină?
Responsabilitatea vieții președintelui Volodimir Zelenski o au mai multe structuri militare profesioniste, cu rol bine definit în contracararea ofensivei ruse.

Printre acestea se numără Forțele Ucrainene de Operațiuni Speciale (SOF). Ofițerii și agenții de informații sunt bine antrenați și au sarcina de a ordona chiar și atacuri aeriene asupra convoaielor rusești.

Și Serviciul de Securitate al Ucrainei-SBU are ca sarcină contracararea grupurilor armate ilegale, a organizațiilor teroriste și grupurilor de informații și sabotaj ale statelor străine.

Comandamentul pentru operațiuni speciale din Ucraina (SOCOM) a fost înființat în decembrie 2015 și a fost într-o continuă extindere. Puterea sa este de aproximativ 2.000 de membri, iar obiectivul a fost să ajungă la o dimensiune totală a forțelor de 4.000 de soldați.

Încă de la înființarea SOCOM s-a pus accentul pe dezvoltarea unei forțe moderne cu echipamente și practici ca ale elementelor similare NATO. Ministrul Apărării din Ucraina a semnat o scrisoare de intenție a SOCOM pentru a coopera cu Cartierul General al Operaținilor Speciale al NATO. Această mișcare a inclus o certificare planificată a unităților SOF pentru a lucra alături de partenerii lor internaționali în Forța de răspuns a NATO.

SOF ucrainene au participat la un număr extins de pachete de instruire comune cu partenerii NATO și non-NATO, printre care și programul cu Comandamentul pentru Operații Speciale din Europa din SUA, pentru extinderea nivelurilor de cooperare și încredere pentru a se apăra mai eficient împotriva agresiunii ruse.

Unitățile SOF includ mai multe regimente, care au avut sedii atât în Ucraina, cât și peste hotare și fac acțiuni directe și misiuni speciale de recunoaștere, ca parte a unor campanii ample de securitate internă.

Fiecare unitate are 300 de persoane și este subdivizată în companii și plutoane cu operatori ai Forțelor de Operațiuni Speciale specializați în inginerie de luptă, arme grele, comunicații și medicină de luptă. Pregătirea suplimentară de specialitate include și căderea liberă militară, operațiunile pe vreme rece, dar și montane.

În cadrul Forțelor Ucrainene de Operațiuni Speciale intră și Brigada 61 de infanterie Jager, care a fost înființată în aprilie 2019 pentru a oferi o capacitate similară Regimentului 75 Ranger al Armatei SUA. Aceasta poate susține misiuni de colectare de informații și protecție a forțelor pentru a sprijini în special regimentele 3 și 8 SOF. Această brigadă poate să întreprindă și operațiuni independente.

Forțele Ucrainene de Operațiuni Speciale se antrenează cu arme de calibru mic, mortiere, mitraliere, lansatoare automate de grenade, puști cu lunetă și pistoale.

Unitățile SOF lucrează îndeaproape cu echipele CT Omega și Vega ale Ministerului Ucrainean de Interne, precum și cu unitatea de misiune specială AZOV a Gărzii Naționale a Ucrainei.

Batalionul Azov este format dintr-un grup de naziști care vor să apere Ucraina de Rusia. Aceasta este o unitate paramilitară ucraineană de extremă de dreapta, cu sediul în Mariupol.

Din cauza ideologiei detașamentului, Congresul SUA a blocat orice ajutor financiar și militar către Azov. Regimentul a câștigat notorietate după ce au apărut acuzații de tortură și crime de război și simpatii naziste.

Ultima linie de apărare este asigurată de SUA și Marea Britanie. 70 de soldați ai forțelor speciale britanice SAS, împreună cu 150 de soldați din cadrul US Navy Seals plănuiesc salvarea în cazul în care există un risc ridicat de capturare a președintelui Zelenski.

Însă misiunea de salvare va avea loc doar dacă președintele va solicita acest lucru. Soldații de elită SAS s-au antrenat în Lituania împreună cu soldații ucraineni. Sursele au afirmat că „cea mai probabilă opțiune de salvare ar fi să îl mute pe Volodimir Zelenski din Kiev, de unde ar putea fi preluat. Avem avioane, însă distanța este critică”.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață