Mizerie, gândaci și rugină în trei spitale bucureștene controlate de ANPC. Horia Constantinescu: „Moare și boala în cantinele astea”

Mizerie, gândaci și rugină în trei spitale bucureștene controlate de ANPC. Horia Constantinescu: „Moare și boala în cantinele astea”
Președintele ANPC, Horia Constantinescu. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 05/04/2022, 21:25

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a realizat o serie de controale în bucătăriile din spitalele din Capitală.

Inspectorii au găsit în trei unități sanitare mâncare expirată, mizerie, gândaci în frigidere și rugină, după cum informează Antena3.

Astfel, a fost suspendată activitatea bucătăriilor din două spitale și activitatea unei firme de catering care ducea alimente pentru bolnavii internați.

Acțiunea de verificare s-a desfășurat marți, iar nereguli grave au fost identificate la blocurile alimentare de la Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca, Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială Prof. Dr. Dan Theodorescu și Spitalul de Pneumoftiziologie Sf. Ștefan.

Comisarii au dat amenzi în valoare totală de 32.000 lei și au oprit temporar prestarea serviciului până la remedierea deficiențelor în cantinele a două dintre spitale.

Spitalul Prof. Dr. Dan Theodorescu nu deține o bucătărie proprie, realizând servirea mesei către pacienți prin intermediul unei firme de catering. Inspectorii au mers în control și acolo și au descoperit nereguli, oprind temporar activitatea acesteia, până la remedierea problemelor.

Printre neregulile identificate se numără:

 • lipsa autorizației de funcționare sanitar-veterinare pentru bucătăria Spitalului de Pneumoftiziologie Sf. Ștefan;
 • existența în spațiile de depozitare a unor produse alimentare cu data durabilității minimale depășită;
 • unul dintre blocurile alimentare – format din cameră de preparare, magazie, cameră frigorifică – prezenta pereții cu tencuială căzută, tavanul cu infiltrații și pavimentul deteriorate, cu plăci de gresie lipsă, frigidere cu rugină, rafturi și mobilier depreciate, cu un grad avansat de uzură;
 • utilizarea unor oale, tigăi, veselă depreciate, cu uzură avansată;
 • utilizarea unor ustensile cu rugină;
 • folosirea unui sistem de ventilație neigienizat cu prelingerea condensului pe masa de lucru a bucătăriei;
 • lipsa verificării metrologice a cântarului din dotarea bucătăriei;
 • coloanele de apă și calorifere din zona bucătăriei prezentau vopsea exfoliată, ceea ce determină formarea de rugină;
 • utilizarea unor frigidere neigienizate, cu prezența unor insecte moarte;
 • folosirea unei hote din inox neigienizată, cu acumulări de grăsime și arsuri;
 • utilizarea unor camere frigorifice (spații depozitare) neigienizate.

Președintele ANPC: Bolnavul dacă scapă din pat, moare mâncând din cantine

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a explicat că acțiunile de control sunt „dictate de consumatori” și s-a arătat extrem de deranjat de condițiile descoperite de inspectori în spitalele din București.

„Acțiunile noastre de control sunt dictate de consumatori și atât! Până la multele teorii ale conspirației, hai să ne dăm în leagănele rupte și nefinanțate, cu toate că solicitări există de mult, hai să luăm tramvaiul către spital și, dacă nu ne îmbolnăvim așa, sigur o facem cum ajungem la destinație!

Păi, moare și boala în cantinele verificate de noi astăzi! Păi, moare bacteria și orice virus în paturile desfundate și învelite în păturica stră-stră bunicii! Dacă scapă din pat în viață, moare boala mâncând din cantinele, din service sau cum s-or numi sursele de mâncare cu destinația, culmea, bolnavi! Vizionare plăcută celor care ar trebui să aibă ca prioritate sănătatea și viața consumatorilor!

P.S.: Păi, când trebuia să umblăm cu mască și mănuși, să stăm la distanță unii de ceilalți, care era teama? Că împărțim inegal infecția din tramvaie sau faptul că, odată ajunși în spitale, nu inspirăm bacteria și virusul potrivit?”, a declarat Horia Constantinescu.