Șeful ANPC: Facturile la energie sunt mari pentru că așa dictează piața, nu pentru că furnizorii vor să fure. Evoluția prețurilor nu ține de ei

Șeful ANPC: Facturile la energie sunt mari pentru că așa dictează piața, nu pentru că furnizorii vor să fure. Evoluția prețurilor nu ține de ei
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 10/02/2022, 13:04

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a declarat joi că facturile la energie au crescut deoarece aceasta este evoluția pieței, nu pentru că furnizorii ar încerca să fure.

Acesta spune că este adevărat că au existat unele probleme cu aplicarea normelor legale, dar că cea mai mare parte din probleme au fost rezolvate, informează Agerpres.

„Ideea lansată de furt are ca element constitutiv al acestei eventuale infracţiuni intenţia. Niciunul dintre operatorii economici nu a putut fi tras la răspundere pentru intenţia de a fura consumatorii. Faptul că unele dintre norme şi unele dintre aplicaţiile lor nu au putut ţine pasul cu aşteptările consumatorilor cred că au fost unele dintre elementele importante ale disfuncţionalităţii pieţei. Este adevărat că au fost cazuri în care mare parte a consumatorilor au fost şocaţi primind facturi cu mult mai mult faţă de ceea ce aceştia erau obişnuiţi”, a precizat el, în conferinţa „Reconectarea încrederii între consumatori, instituţii şi operatori – ieşirea din criza facturilor”, organizată de Antena 3.

ANPC discută cu furnizorii încă din 2021

Acesta a adăugat că ANPC a început să discute de anul trecut cu furnizorii de energie pentru a rezolva problemele apărute și pentru a preîntâmpina apariția altora noi.

„Aveam să aflu că mare parte dintre facturile emise greşit deja fuseseră recalculate şi am stabilit să deschidem un canal de comunicare mult mai direct pentru a fi siguri că lucrurile acestea îşi vor urma cursul normal. Am trimis un chestionar prin care adresam operatorilor o sumă de întrebări inclusiv legate de faptul că am vrea să ştim câte facturi au fost emise cu deficienţe, câte au fost corectate pentru că au circulat în piaţă informaţii care păreau contradictorii”, a mai adăugat președintele ANPC.

În opinia sa, este mai puţin importantă, chiar şi pentru consumatorul final, aplicarea unei sancţiuni, indiferent de valoarea acesteia.

În urmă cu câteva săptămâni, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că vinovaţi pentru facturile uriaşe sunt furnizorii, pe care i-a numit „hoţi”.

„Cum să plătim o factură la un hoţ? Încercăm întâi de bună voie cu hoţul, între ghilimele, să spunem aşa. Dacă nu aplică legea, e clar că face o infracţiune, nepunerea în practică a unei legi este o infracţiune, chiar dacă legea nu are o sancţiune, există corecţii prin celelalte legi. Nu plătim, încercăm să vorbim, dacă nu, reclamaţie directă către Protecţia Consumatorului”, a spus Popescu, pe 11 ianuarie, într-o emisiune la Realitatea Plus.