Modificări în Codul rutier. Ce interdicție au pietonii care traversează strada și o nouă limită de viteză pentru bicicliști!

Modificări în Codul rutier. Ce interdicție au pietonii care traversează strada și o nouă limită de viteză pentru bicicliști!
Modificări în Codul rutier. Ce interdicție au pietonii care traversează strada și o nouă limită de viteză pentru bicicliști! / Sursa FOTO: pixabay.com
Publicat: 15/04/2021, 11:11
Actualizat: 15/04/2021, 11:12

Modificări în Codul rutier cerute de Ministerul de Interne. Instituția condusă de Lucian Bode vrea să impună limită de viteză de 30 km/h pentru bicicliști. Mai mult, pietonii ar urma să nu mai aibă voie să stea cu ochii pe telefon atunci când traversează o stradă!

Pentru specialiștii din MAI, „convorbirile palpitante” distrag atenția pietonului de la traversare. În felul acesta, riscul producerii unor accidente crește semnificativ.

MAI, proiect de modificare a Codului rutier în dezbatere publică

Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică, pe site-ul oficial, un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Codului rutier.

Printre modificările cele mai importante cerute de MAI se regăsește interzicerea unor activităţi care nu fac altceva decât să distragă atenţia pietonilor atunci când se angajează în traversare. Mai exact, polițiștii îi vor vâna pe cei care folosesc telefonul mobil sau orice alt „gadget”! În nota de fundamentare a proiectului, MAI motivează noile reguli pentru pietoni prin faptul că aceștia nu se mai asigură şi nu sunt atenţi înainte şi în timpul traversării.

Pietonii riscă amenzi de 145 lei

„Pietonul desfășoară o activitate de natură a-i distrage atenția, precum folosirea telefonului mobil. Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbește sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicații de ghidare, precum hărți (distragere vizuală), influențează capacitatea de atenție a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public”, motivează MAI.

Mai mult de atât, ministerul vede posibile „convorbiri palpitante” care distrag atenţia pietonului! „Distragerea atenției la nivel mental (cognitiv) este cel mai des întâlnită. Spre exemplu, o discuție telefonică poate fi palpitantă, astfel că atenția se canalizează către această activitate, pietonul mergând practic mecanic, fără a conștientiza locul efectiv de traversare”, insistă MAI.

  • Prins în fapt, cu telefonul la ureche, pietonul vinovat va primi 2-3 puncte amendă. Adică, minimum 145 lei amendă, dacă plata este realizată în 15 zile calendaristice.

Limită de viteză pentru bicicliști

Și bicicliștii sunt vizați de modificările Codului rutier. Ministerul de Interne vrea să limiteze la 30 km/h viteza cu care circulă bicicliștii! Potrivit MAI, „se interzice conducătorilor de biciclete să circule cu acestea cu o viteză mai mare de 30 km/h”. Ca fapt divers, ministerul nu specifică şi cum poate fi probată „infracțiunea” sau, altfel spus, cum să respecte legea bicicliștii. Potrivit statisticilor Poliţiei Rutiere, accidentele din 2020 în care au fost implicaţi bicicliştii ocupă locul trei într-un clasament al principalelor cauze generatoare de astfel de incidente.

Altfel, proiectul MAI cuprinde şi o propunere ca maşinile electrice să se distingă în trafic. În plus, MAI vrea ca mașinilor nepoluante să li se asigure un regim prioritar la punctele de încărcare. Vizibilitatea mașinilor electrice ar urma să se realizeze prin plăcuţele de înmatriculare: „Plăcuţele cu numărul de înmatriculare trebuie să aibă fondul reflectorizant de culoare albă şi literele şi cifrele, în relief, de culoare neagră, albastră, verde sau roşie”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?