Moment istoric pentru relațiile diplomatice dintre România și Cuba. Ministrul cubanez al Educației Superioare va semna, la București, un acord de cooperare cu omologul român

Moment istoric pentru relațiile diplomatice dintre România și Cuba. Ministrul cubanez al Educației Superioare va semna, la București, un acord de cooperare cu omologul român
Ministrul cubanez al Educației Superioare, Jose Ramon Saborido, vizită oficială în România
Publicat: 04/06/2022, 21:08

Ministrul cubanez al Educației Superioare, Jose Ramon Saborido, va face o vizită în Romania în perioada 5-12 iunie. Oficialul cubanez va fi însoțit de 12 rectori de la universități de prestigiu din țara sa, anunță Ambasada României la Havana.

Momentul principal al vizitei îl constituie semnarea de către cei doi miniștri ai Educației, Jose Ramon Saborido și Sorin Cîmpeanu, a Programului de Cooperare în domeniul educației dintre România și Cuba, se arată într-o postare pe Facebook a Ambasadei României la Havana.

Aceasta este prima vizită oficială a unui ministru cubanez în România, cu scopul declarat de a semna un document de colaborare între două țări de după Revoluția din decembrie 1989.

„Ambasadorul României în Republica Cuba, Theodora Magdalena Mircea s-a întâlnit cu delegația condusă de ministrul Educației Superioare, Jose Ramon Saborido, care pleacă astăzi spre România. La invitația Ministerului Educației și Consiliului Național al Rectorilor, în perioada 5-12 iunie 2022 va avea loc, prima reuniune a rectorilor cubanezi cu cei români, în țară noastră. Pe lângă întâlnirile cu omologii lor, rectorii cubanezi vor vizită universități din București, Brașov și Târgu Mureș.
Momentul principal al vizitei îl constituie însă semnarea de către cei doi miniștri a Programului de Cooperare în domeniul educației dintre România și Cuba.

După participarea rectorilor români, la Congresul Universidad 2022 (Havana, februarie 2022) ocazie cu care au fost semnate 18 acorduri de cooperare, componentă educație a relației bilaterale România – Cuba înregistrează un nou succes!”

Istoricul relațiilor oficiale Cuba – România, așa cum este prezentat pe pagina oficială a Ambasadei României în Republica Cuba se oprește în perioada anterioară revoluției din decembrie 1989.

Mass media din România a relatat cu câțiva ani în urmă despre vizita-fulger din decembrie 2018 a fostului ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici și a fostului ministru al Sănătății Sorina Pintea în Cuba. Deplasarea, neanunțată, la Havana ar fi avut ca scop, cum au susținut cei doi foști miniștri din cabinetul Dăncilă, abordarea unor subiecte delicate, cum ar fi datoria istorică a Cubei față de România, reluarea sau avansarea relațiilor comerciale și cel legat de sănătate. Ulterior, Executivul nu a mai prezentat detalii privind modul în care au avansat discuțiile sus-menționate.

De altfel, nicio altă vizită oficiale între cele două state, în afară de cea din 2018, nu este menționată în Raportul privind creanţele României la 31 decembrie 2021 transmis de Ministerul Finanțelor, în care este menționatăși Cuba.

„Dialogul şi cooperarea româno-cubaneză au dobândit valenţe superioare spre finele anilor `60 şi în deceniul următor, mai ales în urma vizitei în România a lui Raul Castro Ruz, în calitate de al II-lea secretar al PCC, între 28 decembrie 1966-4 ianuarie 1967, fiind primit la cel mai înalt nivel.

Momente de vârf al relaţiilor bilaterale l-au constituit vizitele în România ale lui Fidel Castro (26-30 mai 1972), respectiv Nicolae Ceauşescu în Republica Cuba (august-septembrie 1973), concretizate şi prin acordarea de importante credite financiare Cubei pentru livrarea de instalaţii, echipamente şi asistenţă tehnică industrială.

Ulterior au mai fost încheiate acorduri privind transporturile aeriene civile (1978), de colaborare în domeniul poştei şi telecomunicaţiilor (1980), de cooperare şi credit pentru obiective industriale în Cuba (1981, 1982). Au continuat, de asemenea, schimburile de delegaţii pe linie de partid, precum şi cele culturale, în baza Acordului din 1960.”, se arată pe pagina Ambasadei române la Havana.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului