Prima pagină » Actualitate » Momentul ÎNTÂLNIRII dintre Petre Țuțea și Nicolae Ceaușescu, povestit de un spion veritabil. Ion Cioflan: „Bă, băiete! N-am văzut așa ceva!”

Momentul ÎNTÂLNIRII dintre Petre Țuțea și Nicolae Ceaușescu, povestit de un spion veritabil. Ion Cioflan: „Bă, băiete! N-am văzut așa ceva!”

Legende, secrete, momente fascinante și nume grele din istoria comunismului și dincolo de toate, povești fără perdea, devoalate de un spion cu patalama. Podcastul „Legende Urbane”, cu Mihai Belu, prezintă un episod în care îi va purta pe ascultători în labirintul spionajului adevărat, unul în care Ion Cioflan – fost ofițer de afaceri externe și afacerist post revoluționar – a dezvăluit fără menajamente mecanismele din spatele sistemului de spionaj din perioada comunistă.

Acesta a vorbit despre spionajul românesc care implică tradare și relațiile internaționale, despre strategiile spionajului,despre România comunistă, dar și despre întâlnirile sale cu Nicolae Ceaușescu.

Interlocutorul lui Mihai Belu a povestit – într-un stil fascinant și captivant – despre două episoade fascinante și anume momentul în care l-a dus pe Petre Țuțea la Ceaușescu, dar și despre Ion Rațiu, care a ajuns  față în față cu dictatorul.

Episodul în care Ion Cioflan l-a dus pe Petre Țuțea la Ceaușescu: „Doamne, ajută-mă, Doamne, să mai trăiesc!”

Ion Cioflan – un apropiat al regimului comunist – avea puterea de a stabili întâlniri între persoane cu notorietate pentru acea vreme și dictatorul Nicolae Ceaușeascu. Interlocutorul lui Mihai Belu povestește episodul în care a aranjat o întâlnire chiar pentru Petre Țuțea și Ceaușescu.

,,Eu l-am dus până acolo. Și el, când l-a văzut, s-a ridicat de la scaun, a venit așa, s-au întâlnit, au dat mâna. […] Și l-a luat lângă birou, și l-a așezat, și au început să vorbească” a povestit Cioflan la Legende Urbane.

Ion Cioflan a povestit și care a fost reacția lui Petre Țuțea, după întâlnirea cu dictatorul, dar și concluzia francă a filosofului.

„Bă, băiete! N-am văzut așa ceva! Doamne, ajută-mă, Doamne, să mai trăiesc! Ăsta este trimis de Dumnezeu pentru țara asta. Dar are un popor prost, prost rău! […] Bă, nu știe să-l urmeze!”, susține spionul.

Petre Ţuţea a traversat tumultul istoric al timpului său

Reamintim că Petre Țuțea a fost atât un martor al vremurilor sale, cât și un arhitect al speranței și al rezistenței, inspirând generații să-și revendice libertatea și demnitatea, chiar și în cele mai întunecate momente ale istoriei.

Născut pe 6 octombrie 1902, în contextul unei Românii aflate în plină transformare socio-culturală, Petre Ţuţea a traversat tumultul istoric al timpului său, creând o operă filosofică profundă și lăsând în urma sa un mesaj care continuă să rezoneze și astăzi.

Petre Ţuţea a decedat pe 3 decembrie 1991, iar moartea sa a fost marcată de o ceremonie simplă, încheindu-se în tradiția modestă a vieții sale.

Printre cărţile sale se află ”Manifestul revoluției naționale” (în colaborare), „Bătrânețea și alte texte filosofice”,”Mircea Eliade”, ”Între Dumnezeu și neamul meu”, ”Omul – Tratat de antropologie creștină” (I-II), ”Philosophia perennis”, ”Proiectul de tratat. Eros”, ”Reflecții religioase asupra cunoașterii”, ”Lumea ca teatru. Teatrul seminar”,  ”321 de vorbe memorabile ale lui Petre Țuțea”, care cuprinde interviurile apărute în presă după anul 1989 și înregistrări video sau audio, ”Neliniști metafizice”, ”Filosofia nuanțelor”, ”322 de vorbe memorabile ale lui Petre Țuțea”, ”Ieftinirea vieții. Medalioane de antropologie economică” sau ”Ultimile dialoguri cu Petre Țuțea.”

Ion Rațiu, față în față cu dictatorul

O altă întâlnire aranjată de Ion Cioflan a fost cea dintre Ion Rațiu și Nicolae Ceaușescu. Cei doi au petrecut mult timp împreună, tovarășul chiar l-a invitat și la masă. Marele om politic a fost mișcat de patriotismul dictatorului conform spuselor ofițerului de informații.

„Rațiu a venit aici, l-am adus la Ceaușescu. Și vreau să spun, de la 40 de minute, cât i s-a fixat, Ceaușescu a stat cu el vreo șase ore. Au și mâncat împreună în CC. […] Și a ieșit și a zis așa: Doamne, țara asta nu va mai avea un asemenea patriot niciodată în istorie”, i-a povestit Ion Cioflan lui Mihai Belu.

Vizita despre care vorbește Ion Cioflan nu apare în documentele oficiale, iar în memoriile lui Ion Rațiu se face o referire la faptul că acesta ar fi intenționat să viziteze România, dar nu a fost lăsat de serviciile de spionaj britanice.

Ion Cioflan: „Vă dăm tot ce vreți din economia națională, orice pe un leu!”

Fostul ofițer de afaceri externe și afacerist post revoluționar s-a implicat destul de repede în afaceri după evenimentele din Decembrie 1989, potrivit informațiilor publicate de lumeapolitica.ro. Acesta a încercat să-i aducă în România pe japonezii de la Honda.

Ion Cioflan a încercat să cumpere rafinăria Petromidia, dar a fost surclasat la licitație de Dinu Patriciu. Spionul vorbește cu nostalgie despre industria petrochimică din România care s-a volatilizat în 35 de ani de capitalism.

,,Am dat 739 de milioane de dolari, am pus cecul pe masă, în numele României. Pe Standard Oil îi interesa să aibă o unitate de producție aici. […] Când am pus cecul pe masă, am fost chemat și mi s-a spus așa: avem un interes major, dați-vă de o parte și vă dăm tot ce vreți din economia națională, orice pe un leu!” a istorisit Cioflan.

Mai multe povești fascinante din viața de spion a lui Ion Cioflan, în podacastul integral Legende Urbane

 

Sursă foto: Gândul, foto ARHIVĂ

 

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV. Profețiile lui Ion Rațiu. Interviul „dezgropat” după 30 de ani: „Avem datorii și vor mai crește, am irosit banii din tezaurul țării”

De la Petre Țuțea la Virgil Măgureanu. Scurtă biografie a lui Munteanu

De la suferință la ADEVĂR. Petre Țuțea și testamentul unei vieți trăite în spiritul libertății

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele