„Mucii de mare” din Marea Marmara au ajuns în nordul Greciei. Este cel mai mare fenomen din istorie

„Mucii de mare” din Marea Marmara au ajuns în nordul Greciei. Este cel mai mare fenomen din istorie
Denumit și mucilagiu marin, mucoasa de mare este o substanță organică groasă, asemănătoare mucusului, care se observă atât la suprafață, cât și la fundul mării. Foto: banksnews.gr
Publicat: 08/06/2021, 17:06
Actualizat: 08/06/2021, 17:07

Părți dintr-o masă imensă de așa-numitele „muci de mare”, care a acoperit o vastă zonă a Mării Marmara în largul Istanbulului, au fost descoperite recent în nordul Greciei, a dezvăluit luni un om de știință grec.

„Pescarii din Kavala au observat stratul gros și slab al materiei de tip mucus, care plutea în largul coastei orașului din aprilie”, a declarat luni biologul marin Kalliopi Pagkou pentru reporterul grec.

Ea a spus că dezgustătorul fenomen marin, care a fost observat în mările din nordul Greciei, făcea într-adevăr parte din mucoasa marină din Marea Marmara, care leagă Marea Neagră de Marea Egee. Plutise prin strâmtoare în nordul Mării Egee, afectând nu numai plasele de pescuit, ci și stocurile de pește.

Nămolul se adună în plasele lor, făcându-le atât de grele încât se rup adesea sau se pierd.

Deși „mucilagiul”, așa cum îl numește omul de știință, nu este vizibil chiar acum în mările grecești, „nu se poate prezice viitorul și dacă o altă bucată din stratul slab al Istanbulului nu se va mișca spre vest”, spune Pagkou.

Ce este „mucilagiul” marin

Omul de știință grec, care este directorul de cercetare la Institutul de Oceanografie din Grecia (IO), spune că „mucilagiul” marin este un nămol verde natural care se formează atunci când algele sunt supraîncărcate cu substanțe nutritive ca urmare a vremii calde și a poluării apei.

Substanța cremoasă, gelatinoasă, nu este, în general, dăunătoare în sine, dar poate atrage viruși și bacterii – inclusiv E. coli – și poate deveni o pătură care sufocă viața marină din apele de sub ea.

„Mucii de mare” din Marmara, cel mai mare fenomen din istorie

Se crede că nămolul de la Marea Marmara este cea mai mare astfel de formațiune din istorie și provoacă ravagii pentru comunitățile locale.

„Fenomenul „mucilor de mare” este rar, dar nu neobișnuit”, notează Pagkou. Ea își amintește uriașii „mucii de mare”  care s-au format în Marea Egee în anii ’80 și Marea Adriatică în anii ’90.

Pagkou a declarat pentru Greek Reporter că fenomenul este rezultatul unei supraproducții de fitoplancton, cauzată de deversarea deșeurilor menajere și industriale netratate în mare și de schimbările climatice, deoarece temperaturile mai ridicate contribuie la supraproducția fitoplanctonului.

„Este un fenomen care apare de obicei în mări puțin adânci sau mări închise, cum ar fi Marmara. De data aceasta, însă, a luat proporții gigantice datorită activității umane ”, explică ea.

Bărcile care călătoresc prin Marea Marmara trebuie să navigheze în nămolul gri și unii pescari sunt împiedicați să lucreze, deoarece le înfundă motoarele și plasele.

Scafandrii au raportat că un număr mare de pești și alte specii mor din cauza sufocării

În weekend, președintele Erdogan s-a angajat să salveze marea, aducând acuzații conducerii orașului Istanbul.

Echipe de la Ministerul Turciei pentru Mediu și Urbanizare, la 6 iunie, au început lucrările de curățare a Mării Marmara de nămolul dezgustător. Eforturile au început în multe locații pentru a combate problema „mucilagiului”,  prin punerea barierelor pe mare pentru a lăsa să se acumuleze la un moment dat, înainte de a le transfera în rezervoarele de stocare pentru a le elimina ulterior.

Omul de știință grec spune că, deși fenomenul nu amenință în mod direct viața umană, acesta afectează pescuitul și turismul și ar putea avea implicații dezastruoase pentru viața marină.

„Pe măsură ce mucul se scufundă pe fundul mării, se folosește o cantitate mare de oxigen pentru a se dizolva. Peștii și alte creaturi marine care trăiesc pe fundul mării vor avea de suferit ”, explică Pagkou, de la Institutul de Oceanografie.

Institutul este considerat unul dintre principalii furnizori de cercetări oceanografice din estul Mediteranei și este cel mai cuprinzător institut de cercetare pentru mediul marin din Grecia, acționând în mai multe cazuri în calitate de consultant oficial al guvernului grec în probleme marine și maritime.

În ultimii 30 de ani, a jucat un rol principal în progresul cercetării oceanografice în estul Mediteranei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Secretul rușinos din trecutul lui Florin Piersic. O colegă l-a dat de gol acum, la...
FOTO. Gimnasta și-a dezvăluit marele secret! Imagini incendiare cu tânăra: e și frumoasă, dar și...
O femeie și-a dus băiatul de 9 ani la medic. A rămas șocată când a...
De ce și cum îți dai seama că duci lipsă de calciu. Semnele care apar...
"L-a agăţat, l-a întors şi l-a izbit de pământ". Copil de 13 ani din Vaslui...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Vizita la RAR: Ce a făcut un șofer pentru a trece inspecția
Calendar ortodox 2 iunie 2023. Ce sărbătoare este vineri? Este dezlegare la pește!
Rusalii 2023: Ce semnificație are această mare sărbătoare? Tradiții și obiceiuri pentru această zi sfântă
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Elon Musk este din nou cea mai bogată persoană din lume / Luna mai una...
Așa o face fericită Radu Siffredi pe Oana Matache, când cred că nu îi vede...
ADEVĂRATA călătorie spre CENTRUL PĂMÂNTULU! China, ÎNGROZITĂ de ce a găsit!
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
ADIO, Simona HALEP! Toată ţara e în şoc: PLEACĂ DIN ROMÂNIA
Primul lucru pe care l-a făcut Dan Ursa la întoarcerea acasă. Câștigătorul „Survivor” s-a hotărât...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Avertisment MAE pentru cei care merg în Bulgaria, Grecia sau Turcia, în minivacanța de Rusalii....