Multimiliardarul Warren Buffett, discuții SECRETE cu oficialii de la Casa Albă pe tema crizei bancare. Zeci de avioane private, la sediul Berkshire

Multimiliardarul Warren Buffett, discuții SECRETE cu oficialii de la Casa Albă pe tema crizei bancare. Zeci de avioane private, la sediul Berkshire
Multimiliardarul Warren Buffett/ Sursa: Profimedia
Publicat: 19/03/2023, 17:48
Actualizat: 19/03/2023, 17:51

Miliardarul Warren Buffett, șeful gigantului Berkshire Hathaway Inc, a purtat discuții cu înalți oficiali ai administrației Biden despre criza bancară, potrivit unor surse citate de Bloomberg. Zeci de avioane private ar fi aterizat zilele trecute în Omaha, sediul Berkshire din SUA, potrivit informațiilor disponibile pe portalurile de urmărire a zborurilor și citate de un utilizator Twitter care a urmărit subiectul.

Casa Albă și Trezoreria SUA au refuzat să comenteze informația pentru Bloomberg, care a  a relatat că Buffett a luat legătura cu oficialii administrației în ultimele zile pe tema crizei bancare.

Au existat mai multe conversații între echipa lui Biden și Buffett în ultima săptămână, potrivit unor surse citate de Bloomberg, care au cerut să nu fie nominalizate deoarece informațiile sunt private. Apelurile administrației de la Casa Albă s-au concentrat pe modalitatea în care multimiliardarul ar putea investi într-un fel în sectorul bancar regional din SUA, însă discuțiile au vizat și sfaturi și îndrumări mai ample din partea „legendei” de pe Wall Street cu privire la turbulențele cu care se confruntă sistemul bancar american.

Nonagenarul Warren Buffett este cunoscut pentru intervențiile sale, în repetate rânduri, în cazul băncilor aflate în criză de lichiditate. Spre exemplu, Bank of America a primit o injecție de capital de la Buffett în 2011, după ce acțiunile sale au scăzut pe fondul pierderilor legate de creditele subprime. De asemenea, Buffett a injectat în gigantul Goldman sachs un colac de salvare de 5 miliarde de dolari în 2008 pentru a susține banca în urma prăbușirii Lehman Brothers.

Echipa lui Biden a făcut eforturi uriașe pentru a preveni o aterizare forțată a sistemului bancar american după prăbușirea  Silicon Valley Bank (SVB), catalogată ca fiind cea mai mare criză bancară din 2008 încoace. Guvernul SUA a anunțat că depozitele clienților SVB sunt garantate nu din „banii cetățenilor”, ci din fondurile depuse de bănci la Federal Depository Insurance Corp (FDIC). Zilele trecute a ieșit la iveală faptul că CEO-ul SVB, Greg Becker, a vândut acțiuni în valoare de 3,6 milioane de dolari la sfârșitul lunii februarie, cu aproximativ două săptămâni înainte ca banca să intre în administrarea judiciară a FDIC, așa cum a notat la acel moment Bloomberg.

Biden cere sancționarea „mai dură” a șefilor băncilor falimentare

Președintele american Joe Biden a cerut Congresului „să acţioneze pentru a-i sancţiona mai dur pe conducătorii băncilor a căror proastă gestionare a contribuit la falimentul instituţiilor lor” şi să acorde autorităților de reglementare mai multă putere asupra sectorului bancar.

„Actuala lege limitează autoritatea administrației de a trage la răspundere directorii”, a spus liderul de la Casa Albă.

Colapsul SVB a fost precedat de înghețarea operațiunilor a altor două mari bănci americane: Silvergate și Signature Bank, cunoscute ca fiind creditori pentru industria criptomonedelor.

Șocul s-a propagat sistemic în industria bancară, iar acțiunile First Republic Bank și-au continuat scăderea dramatică vineri, 17 martie, în pofida faptului că cele mai mari bănci americane s-au reunit pentru a depune peste 30 de miliarde de dolari cu scopul de a preveni o a treia prăbușire a unei bănci americane într-o săptămână, a relatat la acel moment Financial Times.

Potrivit unor surse CNN, la discuțiile privind acordul de finanțare au participat bănci de prim rang de pe Wall Street, printre care JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo și Citigroup.

Astfel, potrivit surselor Bloomberg, de la această masă nu a lipsit „legenda” Warren Buffett, multimiliardarul fiind consultat de Administrația Biden în privința măsurilor necesare pentru a preveni o aterizare forțată a sistemului bancar.

Zeci de avioane private au aterizat în Omaha unde se află sediul Berkshire

Se pare că peste 20 de avioane private au aterizat în Omaha, sediul Berkshire, la finalul săptămânii trecute, potrivit informațiilor disponibile pe portalul globe.adsbexchange.com și citate de un utilizator Twitter.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
S-a dat INTERDICŢIE de la Guvern. A devenit ILEGAL chiar din 2024
Soluția eficientă pentru a elimina buruienile. Rezultate în doar 24 de ore, fără chimicale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!