MUNTELE sacru care atrage anual sute de mii de vizitatori, accesibil doar cu taxă pentru a limita aglomerația. Doar 2 luni pe an îl poți escalada

MUNTELE sacru care atrage anual sute de mii de vizitatori, accesibil doar cu taxă pentru a limita aglomerația. Doar 2 luni pe an îl poți escalada
Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 06/03/2024, 08:53

Începând cu luna iulie a acestui an, turiștii care doresc să urce pe unul dintre cei mai faimoși munți din lume, vârful său fiind vizibil din spațiu, vor fi obligați să achite o taxă impusă ce are ca scop limitarea numărului de turiști care se aglomerază în cele 2 luni în care sezonul de escaladă este deschis.

Autoritățile din Japonia au luat măsuri pentru a gestiona creșterea alarmantă a numărului de turiști care vizitează Muntele Fuji, cel mai înalt vârf din această țară.

Începând cu luna iulie a acestui an, turiștii care doresc să urce pe traseul Yoshida, una dintre rutele cele mai populare de escaladă, vor fi obligați să plătească o taxă de intrare în valoare de 2.000 de yeni (aproximativ 12 euro) per persoană.

Muntele Fuji atrage anual peste 220.000 de vizitatori în perioada iulie-septembrie, ceea ce a dus la o aglomerare excesivă pe trasee și la creșterea cantității de deșeuri lăsate în urmă de către turiști.

Pentru a face față acestei situații, autoritățile au decis să impună restricții stricte. Astfel, accesul pe traseul Yoshida va fi limitat la doar 4.000 de persoane pe zi, iar urcarea va fi interzisă între orele 16:00 și 2:00 pentru a descuraja „urcările rapide”.

Muntele Fuji văzut din spațiu - Foto: Profimedia images
Muntele Fuji văzut din spațiu – Foto: Profimedia images

Toshiaki Kasai, un oficial local, a subliniat importanța pregătirii adecvate pentru cei care doresc să urce pe munte, mai ales în contextul în care restricțiile COVID au fost ridicate și numărul de vizitatori a crescut.

Măsurile luate au ca scop protejarea mediului înconjurător și asigurarea unei experiențe sigure și plăcute pentru turiști, potrivit Antena 3.

Muntele Fuji, un loc sacru în cultura japoneză

Muntele Fuji, situat la aproximativ două ore de mers cu trenul de centrul orașului Tokyo, este o destinație iconică și adesea vizitată datorită peisajelor sale impresionante și accesibilității sale.

Sursa foto: Profimedia images
Sursa foto: Profimedia images

Cei care vor să escaladeze muntele au o „fereastră” de timp foarte scurtă. Sezonul de escaladă începe în luna iulie și se încheie în ultima săptămână a lunii august.

În acest interval, zăpada este absentă, iar vremea este blândă. Muntele Fuji este cel mai escaladat munte din lume: anual, 300.000 de oameni încearcă să ajungă în vârf.

De-a lungul traseelor au fost instalate puncte în care alpiniștii se pot odihni și de unde se pot aproviziona.

Muntele Fuji, locul de antrenament pentru samurai

De-a lungul istoriei, cultura războinică a Japoniei a prosperat în zona acestui munte, Fuji fiind folosit ca zonă de antrenament pentru samurai. Mai târziu, în zonă au fost stabilite inclusiv tabere militare japoneze.

Se spune că cea mai bună metodă de a te bucura de frumusețea Muntelui Fuji este să vizitezi zona celor cinci lacuri Fuji (Fujigoko), care se află la baza muntelui, sau să te relaxezi în stațiunea geotermală din apropiere.

O scurtă istorie interesantă

Unul dintre cele mai puțin cunoscute aspecte ale Muntelui Fuji este faptul că vârful aflat la 3.250 de metri în sus este proprietate privată. Acest teren aparține altarului șintoist Fujisan Hongu Sengen-taisha.

La început, întregul munte era sub stăpânirea shogunului Ieyasu Tokugawa, cunoscut din romanul „Shogun” al lui James Clavell. În 1606, el a donat vârful muntelui altarului, care a deținut drepturile de proprietate până în perioada Meiji (1868-1912), când împăratul a fost reinstaurat ca lider suprem al Japoniei.

În perioada Meiji, guvernul japonez a preluat controlul asupra altarului de pe Muntele Fuji, transformându-l în teren public. Totuși, în 1949, odată cu adoptarea noii constituții japoneze, care a separat biserica de stat, toate pământurile confiscate de guvernul Meiji au fost retrocedate – cu excepția Muntelui Fuji.

În 1974, după un lung proces, instanța a decis că vârful Muntelui Fuji aparține altarului. Terenul a revenit în proprietatea lăcașului de cult abia în 2004.

În trecut, urcarea pe Muntele Fuji era considerată o practică religioasă, iar până în 1868 femeilor le era interzis să escaladeze muntele. Cu toate acestea, există izvoare istorice care indică faptul că o femeie, Lady Fanny Parkes, a reușit să ajungă pe vârf în 1867, înainte ca interdicția să fie ridicată.

Prima persoană care a urcat pe munte, în anul 663, a fost un călugăr, iar prima persoană din afara Japoniei care a escaladat Muntele Fuji a fost diplomatul britanic John Rutherford Alcock, în septembrie 1860, potrivit incredibilia.ro.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne