Musulmani nigerieni, înfometați și îmbrăcați în zdrențe în arestul IPJ Brașov, la un control făcut de Avocatul Poporului. Le dădeau să mănânce carne de porc!

Musulmani nigerieni, înfometați și îmbrăcați în zdrențe în arestul IPJ Brașov, la un control făcut de Avocatul Poporului. Le dădeau să mănânce carne de porc!
Arestații s-au plâns în fața inspectorilor de la Avocatul Poporului cu privire la condițiile din detenție/Sursa/Shuterrstock
Publicat: 18/12/2020, 21:30

Mai mulți musulmani de orgine nigeriană aflați în arest preventiv au fost lăsați să flămânzească după ce reprezentanții arestului le-au dat să mănânce carne de porc, fără să le ofere altă alternativă. Această situație dar și multe alte nereguli au fost desoperite de reprezentanții Avocatului Poporului în urma unui control pe care l-au făcut, în contextul pandemiei de COVID-19, în mai multe dintre aresturile Poliției Române. Conform rapoartelor încheiate ulterior, s-a vorbit despre pereți scorojiți, paturi fără lenjerie, lipsa produselor sanitare sau celule fără lumină.

Restricțiile impuse de pandemie au avut un impact extrem de dur asupra persoanelor aflate în detenție. Atât arestații preventiv aflați în aresturile poliției cât și deținuții care își execută pedepsele în sistemul penitenciar au pierdut dreptul la vizită, la pachet și la muncă în afara celulelor.

Pe acest fond, reprezentanții instituției Avocatul Poporului au organizat mai multe vizite în aresturile inspectoratelor județene de poliție. După fiecare inspecție de acest gen, oficialii Avocatului Poporului au făcut un raport în care au menționat plusurile și minusurile întâlnite la fața locului.

În acest sens, au fost inspectate cinci centre de reținere și arest preventiv. Este vorba despre aresturile de la IPJ Brașov, IPJ Galați, IPJ Prahova, IPJ Caraș Severin și IPJ Călărași.

Conform observațiilor făcute de Avocatul Poporului, inspectorii au constatat că nici la 30 de ani de Revoluție nu au fost amenjate camere pentru persoanele cu dizabilități.

Cele mai mari probleme au fost identificate la arestul IPJ Brașov. Din raportul întocmit de oficialii Avocatului Poporului, pe lângă pereții scorojiți, conțițiile de cazare a persoanelor care, nefiind condamnate se bucură încă de prezumpția de nevinovăție, par inumane.

Astfel, lumina naturală este insufcientă, iar becurile sunt prea slabe. În plus, multe toalete nu au deloc lumină artificială și nici ferestre, astfel că deținuții sunt obligați să-și facă necesitățile cu ușa deschisă.

Mai mult, pentru unele paturi nici măcar nu exista lenjerie și nici nu exustau haine de schimb pentru arestații foarte săraci sau pe care nu-i vizitează nimeni.

La rândul ei, mâncarea, care este adusă de la Penitenciarul Codlea, a fost catalogată ca insuficientă și de proastă calitate. „Echipa de vizită a constatat că hrana primită la data vizitei era insuficientă din punct de vedere calitativ și cantitativ”, se arată în raportul întocmit de Avocatul Poporului.

În acest sens, mai mulți arestați s-ar fi plâns că au slăbit foarte mult și au dezvoltat boli digestive.

Porc cu varză călită, pentru musulmanii africani

În plus, au fost găsiți și nouă nigerieni flămânzi și îmbrăcați în zdrențe. Aceștia s-au plâns în fața inspectorilor că mănâncă rar și puțin pentru că ei sunt musulmani, iar religia le interzice consumul cărnii de porc, pe care îl consideră un animal impur. Aceștia au dat ca exemplu chiar masa de prânz din ziua inspecției, când, la felul doi, de pe Codlea s-a primit varză cu porc.

Pentru că nu au pe nimeni în România, nigerienii nu au nici haine de schimb, iar cum arestul IPJ Brașov nu are garderoba impusă de lege, aceștia erau îmbrăcați în zdrențe.

Hrana persoanelor custodiate provenea de la Penitenciatul Codlea, dimineața și la prânz (incluzînd și masa de seară). Din verificarea acesteia, la data vizitei s-a observat neconformitatea acesteia cu meniul scriptic. Nemulțumiri cu privire la calitatea hranei au fost raportate de majoritatea persoanelor intervievate. De asemenea, pentru grupul străinilor din Africa (9 nigerieni), hrana nu corespundea nevoilor alimentare ale acestora. De exemplu, și-au exprimat nemuțumiri față de mâncarea care conținea varză și carne de porc (unii nu mănâncă porc chiar dacă nu sunt musulmani), mâncare prezentă în meniu destul de frecvent” se arată în raportul întocmit de inspectorii Avocatului Poporului.

Nigerienii se aflau în arest după ce, în vară, ar fi înșelat mai multe românce prin intermediul așa numitelor „scrisori nigeriene”, prin care le-au convins să le trimită bani după ce au reușit să le seducă pe internet.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația