New York Times își retrage toți jurnaliștii din Rusia pentru prima dată în mai bine de un secol

New York Times își retrage toți jurnaliștii din Rusia pentru prima dată în mai bine de un secol
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 09/03/2022, 12:23

New York Times a decis să își retragă toți corespondenții biroului din Rusia. Este o decizie-premieră în ultimii 100 de ani pentru cel mai cunoscut ziar din lume.

Fostul redactor-șef al biroului New York Times din Moscova, Neil MacFarquhar, a scris pe Twitter: „O zi foarte tristă pentru istoria @nytimes în Moscova. Își scoată toți corespondenții din țară. Am avut reporteri acolo continuu din 1921, cu una sau două scurte întreruperi din cauza vizelor. Nici Stalin, nici Războiul Rece, nimic nu ne-a alungat”.

Conducerea ziarului a luat această decizie din cauza noii legi, votată de Duma de stat a Rusiei, care limitează posibilitatea de a raporta real ce se întâmplă în războiul din Ucraina. Legea interzice folosirea cuvântului „război” și pedepsește încălcarea directivelor acestea absurde cu până la 15 ani de închisoare pentru jurnaliști.

Astfel, după ce s-a consultat cu juriști și experți în securitate, conducerea ziarului a hotărât să mute redacția de la Moscova în afara Rusiei temporar, până se clarifică și se calmează situația.