Nicolae CIUCĂ, despre combaterea traficului de persoane: „Este imperios să ne păstrăm angajamentul ferm de a lupta împotriva acestui flagel”

Publicat: 21/03/2023, 17:23
Actualizat: 22/03/2023, 03:43

Guvernul României, Senatul și Fundaţia International Justice Mission au organizat marţi conferinţa internaţională „Common challenges and new perspectives in fighting trafficking in persons”

În cadrul acesteia au fost discutate, printre altele, provocările și măsurile specifice luate la nivel european pentru combaterea fenomenului traficului de persoane, atât la nivel național, cât și la nivel transfrontalier.

Cu această ocazie, premierul Nicolae Ciucă a transmis un că este imperios ca România să lupte în continuare împotriva acestui flagel. Mesajul a fost transmis prin intermediul secretarului de stat Mădălina Turza.

„Este imperios să ne păstrăm angajamentul ferm de a lupta împotriva acestui flagel şi de a avea capacitatea, disponibilitatea şi curajul de a adresa această problemă pe toate cele trei paliere: prevenţie, combatere şi protecţie a victimelor”, a transmis Nicolae Ciucă.

„Nu cred că a existat un moment mai clar şi mai puternic pentru România ca acesta –  de asumare a angajamentului la cel mai înalt nivel al Executivului pentru combaterea traficului de persoane. Coordonarea luptei anti-trafic se află la nivelul Cancelariei Prim-ministrului de mai bine de doi ani, iar rezultatele sunt tangibile: avem un nou mecanism de identificare şi referire a victimelor, avem camere de ascultare pentru copiii victime în toată ţara, secţie dedicată de procurori pentru cazuri de trafic de persoane şi cel mai performant sistem de criminalistică informatică la nivelul Poliţiei Române”, a declarat Mădălina Turza, consilier de stat, coordonator naţional anti-trafic.

„Traficul de persoane se regăseşte în toate societăţile moderne, fie că vorbim de România sau de alte state occidentale. De aceea, opţiunea de a ne coordona eforturile este singurul scenariu care ne face mai puternici, mai curajoşi, mai informaţi şi uniţi, pentru ca reţelele de trafic de persoane să devină ele cele vulnerabile. Singur, niciun guvern nu poate face faţă traficului de persoane. Cu toţii avem o responsabilitate în acest sens”, a declarat Alina Ştefania Gorghiu, preşedinta Senatului României.

„România are exemple bune în combaterea traficului de persoane, atât la nivel naţional cât şi transfrontalier în Europa. Echipa International Justice Mission lucrează îndeaproape cu autorităţile române pentru a detecta victime ale traficului de persoane, pentru a le sprijini şi asista în timpul proceselor. De asemenea, lucrăm cu autorităţile pentru a-i aduce pe traficanţi în faţa justiţiei şi pentru a oferi victimelor asistenţă de foarte bună calitate pentru vindecare şi recuperare. Ştim că autorităţile române sunt mai mult decât angajate în acest efort şi suntem cu toţii hotărâţi să le susţinem. Dar avem nevoie de un efort susţinut de cooperare şi coordonare între ţările din Europa. Dacă vrem să vedem o scădere solidă a prevalenţei cazurilor de trafic de persoane în Europa, guvernele trebuie să acorde prioritate acestui lucru. Şi acesta este principalul motiv pentru care suntem astăzi aici: să găsim baze şi soluţii comune.”, a declarant Gary Haugen, CEO al Fundaţiei International Justice Mission

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Decizia pe care o așteaptă TOȚI ANGAJAȚII din România. Budăi a spus exact ce SE...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică