Nicolae Ciucă, după vizita din Ucraina: Am putea deschide noi puncte de trecere a frontierei în România

Nicolae Ciucă, după vizita din Ucraina: Am putea deschide noi puncte de trecere a frontierei în România
Sursa foto: EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 27/04/2022, 13:59

Premierul României, Nicolae Ciucă, a vorbit despre măsurile pe care le adoptă România în sprijinul Ucrainei.

Întâlnirea de la Kiev a avut două obiective principale, unul fiind acela de exprimare a solidarității și condamnarea invaziei ruse.

Cel de-al doilea obiectiv constă în ajutorul pe care îl acordă țara noastră Ucrainei.

100.000 de euro contribuție voluntară pentru Curtea Penală Internațională

„Vizita a avut două obiective. Primul constă în exprimarea solidarității și condamnarea fermă a invaziei ruse, iar al doilea obiectiv este sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei. Am subliniat deja că Guvernul României a alocat 100.000 de euro contribuție voluntară pentru Curtea Penală Internațională, astfel încât să își desfășoare activitatea în teren și am oferit posibilitatea ca țara noastră să participe cu experți la derularea investigațiilor în teren”, a transmis Nicolae Ciucă, potrivit alephnews.ro.

„Este vorba de empatia pe care poporul român a arătat-o”

„Este inadmisibil ca, indiferent de context, să fie atacate, lovite, obiective civile în care își pierd viața oameni nevinovați. În ceea ce priveste întâlnirile pe cre le-am avut cu omologul ucrainean, premierul Ucrainei și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, am subliniat efortul pe care l-a facut atât Guvernul României, cât și poporul român, întreaga societate”, a spus premierul României.

„Este vorba de solidaritatea noi le-am arătat-o din primul moment al declanșării războiului. Este vorba de empatia pe care poporul român a arătat-o și de măsurile luate de guvern pentru ca refugiații să primeasă sprijin pentru a depăși aceste momente deosebite de groază. Deja au trecut peste 860.000 de cetățeni ucraineni, peste 80.000 au decis să rămână aici”, a mai precizat Ciucă.

45 de școli în limba ucraineană în România

„Avem deja 45 de școli în limba ucraineană, șapte licee, astfel încât copiii ucraineni să beneficieze de învătământ. Premierul ucrainean a insistat să acordăm atenție acestui proces de derulare a cursurilor în online pentru a acoperi acest deficit de cadre care sa predea în limba ucraineană”, a mai adăugat premierul.

„Am discutat despre demersurile pe caree le facem pentru a putea sa asiguram toate aceste facilitati de trecere a frontierei. Am analizat posibiliutatea de a deschide noi puncte de trecere a frontierei. Vom continua sa discutăm cu specialiștii în domeniu pentru a găsi soluții”, a menționat Nicolae Ciucă.

„Am oferit psoibilitatea ca companiile din Ucraina să se reloce temporar pe teritoriul României”, a adăugat Ciucă.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult