Nicușor Dan anunță că instanța a respins intrarea în legalitate a Cathedral Plaza. Care sunt implicațiile

Nicușor Dan anunță că instanța a respins intrarea în legalitate a Cathedral Plaza. Care sunt implicațiile
Cathedral Plaza, clădire construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice din București / Sursa foto: Facebook - Nicușor Dan
Publicat: 12/05/2023, 18:09

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, vineri, că instanța a respins cerere de intrare în legalitate a Cathedral Plaza, clădire construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe Strada General Berthelot din centrul orașului, într-un litigiu înregistrat acum mai bine de zece ani, ceea ce este în acord cu poziția pe care a susținut-o de-a lungul anilor. O decizie privind desființarea prin demolare – despre care specialiștii consultați de Gândul spun că ar fi extrem de dificilă, dacă nu imposibilă – este departe de a fi însă finală.

Tribunalul București a respins, cererea de intrare în legalitate a Cathedral Plaza, a anunțat, vineri, într-o postare pe Facebook, edilul-șef al Primăriei Municipiului București, Nicușor Dan.

Potrivit primarului general, după ce Curtea de Apel Suceava a anulat în 2010 autorizația de construire pentru Cathedral Plaza, proprietarul Millenium a solicitat în instanță obligarea Primarului Municipiului București la emiterea autorizației pentru intrarea în legalitate a clădirii.

Dosarul a fost înregistrat la finalul lunii februarie 2013, primarul general și Consiliul General al Municipiului București fiind pârâți, iar Arhiepiscopia Romano-Catolică București fiind unul dintre cei 14 intevenienți.

„Poziția mea constantă (inclusiv personal în fața instanței) a fost de respingere a cererii de intrare în legalitate și de desființare a clădirii. Dispoziția de desființare a Cathedral Plaza emisă de mine a fost suspendată de instanță tocmai pentru că exista o incertitudine cu privire la posibilitatea intrării în legalitate a clădirii. Soluția pronunțată azi de Tribunalul București schimbă datele problemei”, a scris Nicușor Dan.

Hotărârea completului Tribunalului București a fost dată după peste 100 de termene „Dispune obligarea pârâtului Primarul General al Municipiului București la emiterea actului administrativ de respingere a cererii de intrare în legalitate formulată de reclamanta SC Millenium Building Development SRL pentru construcţia „Cathedral Plaza”, situată în Mun. Bucuresti, str. Gen. Berthelot, nr. 11-15, Sector 1”, este soluția pe scurt publicată vineri pe portalul instanțelor.

Cine deține Cathedral Plaza

Decizia nu este însă definitivă, aceasta putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Nicușor Dan a anunțat pe 20 iulie anul trecut semnarea dispoziției de demolare pentru Cathedral Plaza, un complex de 19 etaje de birouri din centrul Bucureștiului, situat la intersecția străzilor General Berthelot și Luterană. Terenul este deținut de fondul de investiții american Miller Global, fiind cumpărat în anul 1998, iar dezvoltatorul proiectului este Willbrook Management.

Anunțul a stârnit la acea dată numeroase controverse, susținătorii și opozanții proiectului au fost foarte vocali timp de câteva zile, dar, nici până în prezent, nicio cărămidă a enormei clădiri din centrul Bucureștiului nu a fost mutată din loc.

Este posibilă demolarea?

Paul Racoviță, inspectorul general al Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), la GÂNDUL EXCLUSIV

Paul Racoviță, inspectorul general al Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), a explicat la GÂNDUL EXCLUSIV, în decembrie, dacă este sau nu posibilă, din punct de vedere tehnic, demolarea controversatului complex.

Dincolo de controversele politice și de obligația respectării unei decizii definitive a instanței, demolarea unei clădiri de amploarea Cathedral Plaza și aducerea terenului la starea lui inițială implică, puțin spus, provocări tehnice majore.

Paul Racoviță s-a abținut să comenteze procedura de avizare a proiectului, dar a răspuns la întrebarea privind implicațiile tehnice ale demolării.

„Tehnic, sincer, azi în România nu știu cine ar putea-o face. Pentru că hotărârea instanței, așa cum a fost ea dată, spune «aducerea terenului la starea inițială». Gândiți-vă că această construcție are câteva niveluri bune subterane și mai sunt și niște piloți de fundare care ajung la niște adâncimi foarte mari. Repet: tehnic este aproape imposibil”, a conchis inspectorul general al ISC, la GÂNDUL EXCLUSIV.

Traseul litigiului

Judecătorii au decis, în 2013, demolarea clădirii, motivând că nu au existat toate avizele necesare construirii. Hotărârea instanței nu a putut fi pusă în aplicare din cauza litigiilor în justiţie, a lipsei avizelor de la Ministerul Culturii, având în vedere apropierea de catedrală, dar şi pe fondul cheltuielilor generate de lucrări.

„Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligație a fost însă ignorată de foștii primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea”, a transmis edilul șef al Capitalei, în 20 iulie. Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, iar apoi vor fi recuperate de la proprietarul clădirii, spunea Nicușor Dan, în iulie 2022.

„Precizez că mai sunt de parcurs câțiva pași administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare, așa că voi reveni cu informații la momentul potrivit. Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii. Scopul nostru este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât și cu Primăria Sectorului 1”, spunea Nicușor Dan, vara trecută.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji