Nicușor Dan cere „mila” italienilor care construiesc tablierul pentru Pasajul Doamna Ghica: „Sper să ne înțeleagă până când rezolvăm problema”

Publicat: 23/05/2022, 15:53
Actualizat: 23/05/2022, 17:58

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că Trustul Metropolitan de Construcții nu poate face plata către italienii care construiesc tablierul pentru Pasajul Doamna Ghica. Edilul speră ca firma italienească „să înțeleagă” problemele grave cu care se confruntă Municipalitatea, după blocarea conturilor.

 La Doamna Ghica este un contract între Trustul de Clădiri Metropolitane şi o companie italiană şi acestea sunt elemente de tablier care au început deja să fie produse de către compania din Italia. Din nou, suntem afectaţi aici de poprirea conturilor şi de posibilitatea de a plăti. După cum ştiţi, în ultima şedinţă de Consiliu General, am aprobat un împrumut pentru Trustul de Clădiri  Metropolitane (TCM) şi o parte din împrumut cu destinaţia specială pentru Doamna Ghica, şi special pentru derularea corectă a contractului pentru acest tablier. Atâta timp cât avem conturile poprite, nu putem să plătim către TCM şi TCM-ul, la rândul lui, nu poate să plătească către compania din Italia. Sperăm ca firma italiană să ne înţeleagă până când vom rezolva această problemă”, a declarat, luni, Nicușor Dan.

Conturile Primăriei Capitalei sunt în prezent blocate de către Costică Constanda, care are de primit, prin decizie definitivă a instanței, peste 120 de milioane de euro de la PMB ( cu tot cu penalități).

Mai multe detalii despre acest litigiu pot fi citite AICI.

În ceea ce privește investițiile din Capitală, Pasajul Doamna Ghica, extrem de important pentru fluidizarea traficului din zona Colentina – Doamna Ghica, ar fi trebuit finalizat la sfârșitul acestui an. În aceste condiții, cu conturile blocate, este greu de crezut că se va circula pe acest pasaj în anul 2022.

Nicușor Dan a anunțat cum s-ar putea stinge datoria către Costică Constanda

Tot luni, Nicușor Dan a făcut precizări și despre discuțiile care au loc în continuare cu Costică Constanda. Acesta a declarat că în cadrul negocierilor cu familia Constanda se ia în considerare darea în plată a unor terenuri către omul de afaceri. Darea în plată s-ar putea face doar cu acordul a două treimi din numărul consilierilor generali.

„Au fost două – trei discuții săptămâna trecuta, ce se întâmplă este ca una din posibilități este darea în plată a unor terenuri, cu acordul a două treimi din Consiliul General al Municipiului București (CGMB). Ce facem este să facem evaluarea cu evaluatorii pentru aceste terenuri. După evaluare, mâine sau poimâine să reluăm discuțiile”, a declarat, luni, Nicușor Dan, în cadrul unei conferințe de presă.

Edilul a pomenit și de conturile blocate din cauza litigiului cu Costică Constanda.

„La începutul mandatului am avut 9 luni de conturi blocate. Sper că este o chestiune de zile până se deblochează conturile”, a mai declarat Nicușor Dan.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presă citeste mai mult