Nicușor Dan: „După suspendarea PUZ-urilor revenim la PUG, asta e tot / Nu urmează o apocalipsă / Prin PUZ-urile de sector se pierde spațiul verde”

Publicat: 24/02/2021, 12:39
Actualizat: 24/02/2021, 14:40

Primarul Capitalei Nicușor Dan a vorbit, într-o conferință de presă, despre planul de suspendare a PUZ-urile de sector. „Se pierde statutul de spațiu verde”, a justificat edilul.

Prin aceste PUZ-uri de sector, se pierde statutul de spațiu verde, e inadmisibil. Vorbesc punctual: am prezentat un proiect care are și acordul Min. Transportului pentru metroul de suprafață. Există zone în București care nu sunt bine conectate cu alte zone de interes din București. Unul din punctele importante e zona Giurgiului-Ferentari – Vorbim de 200.000 de oameni care pot să fie conectați direct cu Pipera, Gara de Nord, AFI, Aeroport Otopeni. Prin PUZ Sector 5, primăria vrea alte blocuri între acele blocuri.

„PUZ-urile de sector prevăd blocuri de 14 etaje până la malul apei”

În fiecare weekend avem sute de mii de bucureșteni care vor să fugă la mare, la munte, deoarece nu ai ce să faci cu copii. Avem 30 km de mal de lac în nordul Bucureștiului care poate să devină un loc în care poți să mergi weekend de weekend cu copilul. Unde să găsești locuri de promenadă.

Ce fac PUZ-urile de sector? Prevăd blocuri de 14 etaje până în malul apei. Cum e posibil într-un oraș deja aglomerat să ai străzi de 7 metri cu blocuri de 14 etaje? O să vedeți imagini mai târziu cu astfel de urmări ale PUZ-urilor de sector.

„Cum e posibil ca…”

Cum e posibil ca într-un oraș în care simțim cu toții că s-a construit prea des încă din comunism, cum e posibil ca în studiile de fundamentare, să se spună că obiectivul PUZ este densificarea orașului.

Cum e posibil să apară o firmă privată care să se ducă la primăria de sector și să spună că facem noi PUZ-ul de sector și găsim cu banii. Nu cumva s-a dus pe la dezvoltatori?

Am spus încă din campania electorală că orașul acesta are nevoie de dezvoltare și că eu sunt un adept al dezvoltării. Am vorbit de metrou de suprafață, șoseaua de centură, mari parcări la intrarea în oraș, electrificarea transportului public, săli de conferințe, toate înseamnă dezvoltare, dar înseamnă să te duci deodată cu infrastructura pe lângă ce înseamnă locuire și imobile de birouri.

„Unii au spus că urmează o apocalipsă…”

Prin dezvoltare înseamnă că un privat alege arhitectul care îi face proiectul mai bun. Din punct de vedere juridic, care e situația? Au fost votate 5 PUZ-uri de sector: 2,3,4,5,6. A fost în spațiul public întrebarea de ce se cere suspendarea? Pentru PUZ Sector 1 nu există încă, din fericire, deoarece ar fi fost o catastrofă și mai mare. Dintre ele, PUZ Sector 3 a fost deja anulat de Tribunalul București într-un litigiu de fond. Și Sector 6 a fost anulat. Hotărârile nu sunt definitive. Când a fost anulat PUZ Sector 3, am formulat o plângere la DNA, pentru schimbarea destinației și modificarea densității cu 20%.

„Revenim la PUG, asta este tot”

Ce se va întâmpla în urma suspendării PUZ-urilor de sector? Pentru că s-a spus că urmează o apocalipsă, dacă aceste documentații nu mai produc efecte juridice. NU. Bucureștiul are un PUG, după suspendarea PUZ-urilor revenim la PUG, asta este tot. Bineînțeles că nu suntem absurzi, adică dacă în baza PUZ-urilor de sector s-a prevăzut extinderea unei școli, o grădiniță, un pasaj rutier, de care avem nevoie, pentru că există deja toate avizele, Consiliul General poate să dea punctual un PUZ pentru respectiva investiție. De pe o lună pe alta, putem da un PUZ pentru fiecare investiție necesară.”, a spus Nicușor Dan.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
SCANDAL la Târgul de Crăciun! Mai multe persoane care nu aveau CERTIFICAT verde au FORȚAT...
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
VESTE BUNĂ pentru absolut toată România! Schimbarea uriașă anunțată de Alexandru Rafila: Va fi TOTAL...
Doliu uriaș în România: Miliardarul a murit în chinuri. „Îngerul” copiilor nevoiași a lăsat un...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...