EXCLUSIV | Nicușor Dan, găsit vinovat de instanță pentru că amână de doi ani să trimită un proiect de PUZ la CGMB. Primarul Capitalei va plăti despăgubiri de 5.000 de lei pentru greșeala lui, din banii bucureștenilor

EXCLUSIV | Nicușor Dan, găsit vinovat de instanță pentru că amână de doi ani să trimită un proiect de PUZ la CGMB. Primarul Capitalei va plăti despăgubiri de 5.000 de lei pentru greșeala lui, din banii bucureștenilor
Nicușor Dan, găsit vinovat de instanță pentru că amână de doi ani să trimită un proiect de PUZ la CGMB
Publicat: 23/09/2022, 13:03

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, mai pierde un proces, definitiv, pentru că a refuzat timp de doi ani să pună în discuția Consiliului General al Municipiului București un proiect de PUZ pentru construcția unor imobile. Curtea de Apel București l-a găsit vinovat doar pe Nicușor Dan pentru asta, nu și Primăria Capitalei, și l-a obligat ca, ”de îndată”, să pună pe ordinea de zi a ședinței CGMB proiectul de PUZ. Mai mult, primarul Nicușor Dan este obligat să le plătească solicitanților pe care i-a ignorat timp de doi ani despăgubiri morale de 5.000 de lei și cheltuielile de judecată cu procesul pe care au fost nevoiți să îl intenteze pentru a-și obține drepturile.

Decizia Curții de Apel București a fost dată joi și este definitivă, astfel că primarul Nicușor Dan va trebui ca în prima ședință a Consiliului General al Municipiului București să pună acest proiect de PUZ în dezbatere.

Totodată, cele două persoane care l-au dat în judecată  îl pot executa pentru a primi despăgubirea de 5.000 de lei și cheltuielile de judecată.

Prin decizia definitivă, judecătorii de la Curtea de Apel București au menținut practic hotărârea data în noiembrie 2021 de Tribunal, care le-a dat dreptate tot celor doi reclamanți umiliți de Nicușor Dan.

Deși reclamanții au dat în judecată atât primarul general, cât și Primăria Municipiului București, ambele instanțe l-au găsit vinovat doar pe Nicușor Dan pentru amânarea de doi ani a proiectului de PUZ. Astfel, doar primarul a fost obligat să plătească despăgubirile morale cerute de reclamanți.

Primarul Nicușor Dan, singurul vinovat pentru PUZ-ul ținut la sertar doi ani

Prima decizie prin care Nicușor Dan a fost găsit vinovat a fost dată de Tribunalul București pe 23 noiembrie 2021.

Sabin-Alexandru Taclit și George-Emanuel Nicu i-au dat în judecată atât pe primarul Nicușor Dan, cât și Primăria București în mai 2021. În sesizarea trimisă instanței, cei doi reclamanți au cerut să oblige primarul general și Primăria București să introducă de îndată pe ordinea de zi a următoarei ședințe a CGMB proiectul de PUZ întocmit de ei și să primească despăgubiri materiale și morale de 50.000 de euro, pentru că, în lipsa PUZ-ului, nu au putut începe construcția caselor.

Pe 23 noiembrie 2021, aceștia au câștigat procesul la Tribunalul București, dar daunele primite au fost mult mai mici decât ceruseră, instanța dispunând ca ei să primească despăgubiri de 5.000 de lei.

”Admite excepția lipsei capacității procesuale de folosință. Respinge cererea formulată în contradictoriu cu Primăria Municipiului Bucureşti ca fiind formulată împotriva unei persoane lipsite de capacitate procesuală de folosință. Admite excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtului Municipiul Bucureşti. Respinge cererea reclamanților în contradictoriu cu acest pârât ca fiind formulată împotriva unei persoane lipsite de calitate procesuală pasivă.

Admite în parte cererea reclamanţilor formulată în contradictoriu cu pârâtul Primarul Municipiului Bucureşti. Obligă Primarul General al Municipiului Bucureşti să introducă de îndată pe ordinea de zi a următoarei ședinte a Consiliului General a Municipiului București proiectul de plan urbanistic zonal întocmit de reclamanți.

Obligă Primarul General al Municipiului Bucureşti la plata către reclamanți a sumei de 5.000 lei cu titlu de despăgubiri morale. Obligă pârâtul la plata către reclamanți a sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli de judecată”, a scris judecătorul Tribunalului București în decizia din 2021.

Hotărârea nu era însă definitivă și ea a fost contestată la Curtea de Apel București la începutul anului 2022. După nouă luni, pe 22 noiembrie, a venit și decizia definitivă, prin care și judecătorii Curții de Apel București l-au găsit vinovat doar pe Nicușor Dan.

”Respinge excepţia tardivităţii şi excepţia nulităţii recursului. Respinge excepţia de nelegalitate ca inadmisibilă. Respinge recursul ca nefondat. Respinge cererea de aplicare a amenzii judiciare. Definitivă”, potrivit deciziei CAB.

Cum a îngropat Nicușor Dan proiectul de PUZ 

Proiectul de PUZ fusese depus de Sabin-Alexandru Taclit și George-Emanuel Nicu la Primăria Capitalei încă din 2020. Aceștia aveau două terenuri apropiate, deservite de un drum de servitute, cumpărate în Sectorul 1 din 2016, și voiau să își construiască fiecare câte o casă. Văzând că proiectul de PUZ necesar pentru a primi autorizație de construcție nu ajunge în discuția CGMB, au cerut instanței, în mai 2021, să îl oblige pe Nicușor Dan să facă, practic, ceva ce intră în atribuțiile lui de primar.

Povestea începe în 2018, când cei doi reclamanți au cerut Primăriei Sectorului 1 certificatele de urbanism necesare pentru obținerea autorizației de construire a două case proprietate personală, cu parter și un etaj, pe trenurile pe care le dețineau. Primăria Sector 1 le-a dat certificatele de urbanism, dar le-a pus în vedere că pentru realizarea caselor au nevoie de un PUZ aprobat de Primăria Capitalei.

După ce au urmat toate etapele cerute de Primăria Capitalei și au obținut toate avizele, procedură care a durat peste trei ani, proiectul de PUZ a fost pus pe site-ul Primăriei în dezbatere publică, în octombrie 2020. Văzând că perioada de dezbatere public a trecut, în același an, cei doi i-au cerut primarului Nicușor Dan punerea în dezbaterea CGMB a proiectului de PUZ, pentru a putea începe construcția celor două case, într-o zonă în care sunt deja mai multe case și blocuri.

Cum situația nu s-a schimbat timp de mai bine de un an, cei doi reclamanți au trimis în martie 2021 o plângere prealabilă, atât la Primăria București și CGMB, cât și la Inspectoratul de Stat in Construcții și Avocatul Poporului, fără însă ca cererea să fie soluționată. Asta deși reclamanții primiseră răspuns, în 29 martie 2021, că plângerea prealabilă a fost transmisă primarului Nicușor Dan, președintelui de ședință al CGMB, Comisiei de Urbanism și Amenajare a Teritoriului și Comisiei Juridice și de Disciplină din cadrul Consiliului General.

Două luni mai târziu, cei doi s-au adresat instanței, cerând să îl oblige pe primarul Nicușor Dan să respecte legea și să trimită proiectul de PUZ spre aprobare în CGMB, dar și daune morale și materiale de 50.000 de euro.  Cei 50.000 de euro au fost ceruți ca despăgubiri pentru:

  • cheltuielile cu achiziția serviciilor de proiectare a PUZ-ului și obținerea avizelor, precum și impozitele achitate pentru cele două terenuri pe care nu le-au putut utiliza (6.000 de euro);
  • contravaloarea lipsei de folosință a terenurilor, din cauza refuzului Primăriei Capitalei de a supune aprobării CGMB proiectul de PUZ (34.000 de euro);
  • prejudiciul moral, respectiv ”umilințele și stresul” la care au fost supuși prin atitudinea Primăriei București, care nu le-a răspuns la solicitări și a refuzat nejustificat să supună aprobării proiectul de PUZ (10.000 de euro).

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Nicușor Dan vrea să impună primarilor de sector să încalce legea: ”Omul ăsta nu are frână, e ca și cum ar încerca să blocheze atribuțiile Guvernului” (DOCUMENT)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom