EXCLUSIV | Nicușor Dan vrea să impună primarilor de sector să încalce legea: ”Omul ăsta nu are frână, e ca și cum ar încerca să blocheze atribuțiile Guvernului” (DOCUMENT)

EXCLUSIV | Nicușor Dan vrea să impună primarilor de sector să încalce legea: ”Omul ăsta nu are frână, e ca și cum ar încerca să blocheze atribuțiile Guvernului” (DOCUMENT)
Publicat: 23/09/2022, 10:09
Actualizat: 23/09/2022, 18:01

De mai bine de o jumătate de an, Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, blochează în instanță sau administrativ tot ceea ce înseamnă regulamente urbanistice și drept de construire în București.

Gândul prezintă, în exclusivitate, o nouă încercare a lui Nicușor Dan de a acționa exact așa cum crede de cuviință, chiar dacă deciziile sale, spun sursele noastre, încalcă legea. Mai mult, primarul general al Capitalei a pregătit o decizie prin care le cere primarilor de sectoare să încalce, la rândul lor, legea.

De la bun început, încă din momentul în care a preluat fotoliul de primar general, Nicușor Dan a dus o luptă acerbă cu urbanismul din București, iar toată această ”luptă” a sa – din care cei care pierd sunt chiar bucureștenii – a atins, acum, un nivel halucinant.

A suspendat PUZ-urile de sector, a semnat doar 10% din cererile de autorizații care i s-au cerut de-a lungul acestor 2 ani de mandat, și cere primarilor de sector să nu mai emită autorizații și certificate de urbanism în baza cererilor care au fost depuse conform PUZ-urilor coordonatoare suspendate sau anulate de el. 

Legea precizează că, dacă apuci să depui cererea de autorizare, ție ți se aplică acel regulament de urbanism stabilit prin PUZ-ul coordonator, indiferent că el dispare din vigoare sub orice formă. Este acel principiu care stabilește că legea nu retroactivează.  Dacă s-a întâmplat un raport juridic în baza unei legi, atunci el continuă în baza acelei legi.

Sectoarele au făcut lucrul acesta, iar Nicușor Dan este foarte supărat că sectoarele semnează autorizații pentru investitori – persoane fizice și juridice – în baza PUZ-urilor coordonatoare”, precizează sursele Gândul.

Nicușor Dan interpretează legea în stil personal

Nicușor Dan, explică aceleași surse avizate, a încercat în toate felurile să blocheze primăriile de sector,  dar nu s-a putut, toate instituțiile statului – Inspectoratul de Stat în Construcții, Prefectura Capitalei, Ministerul Justiției, profesioniști ai Facultății de Drept – adresând către sectoare rugămintea să continue aplicarea legii. Dar ce vrea Nicușor Dan acum?

Există un text în Codul Administrativ care spune că dispozițiile de primar general sunt obligatorii pentru primarii de sector, iar hotărârile de Consiliu General sunt obligatorii pentru consiliile locale de sector.

Nicușor Dan încearcă, acum, să facă aplicarea textului în mod ilegal. Ca de obicei. Da, poți ca primar general să dispui ceva primarilor de sectoare. Dar într-o singură variantă, dacă atribuția pentru care dispui este una delegată de la tine către ei. Dacă atribuția e dată de lege, ca atribuție exclusivă a primarilor de sector, tu nu poți să dispui cu privire la acele atribuții. Noi vorbim acum de atribuția de a semna autorizații de construire de către primarii de sector, care este stabilită prin Legea 50/1991 a construcțiilor.

Această lege nu este dată de primarul general al Capitalei. E ca și cum primarul general, prin dispoziție, ar încerca să blocheze atribuțiile Guvernului sau să explice premierului ce trebuie să facă. Încearcă – ceea ce este ilegal – să impună primarilor de sector să nu semneze documente pe care chiar legea le dă în sarcina lor să fie semnate”, mai spun sursele Gândul.

”Nicușor Dan nu poate cere primarilor de sector să încalce legea”

”Nicușor Dan nu poate cere primarilor de sector să încalce legea”, transmit specialiștii în drept contactați de Gândul.

”Dar Nicușor Dan exact asta face. Cere primarilor de sector să nu dea autorizații oamenilor care au dreptul la ele. 

Dar nu este prima oară când se întâmplă asta. Acum vorbim despre a suta, a mia acțiune administrativă pe care el o face în scopul de a bloca orice fel de activitate de construcții.

El nu este Nicușor Dan pentru noi, este primarul general al Capitalei, conduce municipiul București. Aceste documente pe care el le atacă sunt obținute de la municipiul București. Suspendând PUZ-urile de sector și atacându-le sau fiind de acord cu aceia care le atacă, Nicușor Dan se află în ilegalitate. Are zeci de dosare penale, însă primarii de sector nu pot urma sfaturile lui pentru că ar încălca legea. Dar omul acesta nu are frână, putem spune, pentru el nu înseamnă nimic toate despăgubirile care vor fi plătite. Sunt zeci și zeci de amenzi pe numele lui Nicușor, date de Inspectoratul de Stat în Construcții, pentru neemiterea de acte administrative, autorizații, certificate, pentru că nu a pus PUZ-urile în dezbaterea Consiliului General, pentru că blochează, blochează și blochează. Iar amenzile sunt plătite din bugetul Capitalei, nu din banii lui. Le plătește din banii bucureștenilor”, mai spun sursele Gândul.

Nicușor Dan, mai presus de lege?

Gândul prezintă, în exclusivitate, cele 6 articole pe care Nicușor Dan le-a pregătit pentru a le impune primarilor de sector… să încalce legea.

Art. 1Până la pronunțarea instanței de fond din dosarul nr. 9784/3/2022, se interzice emiterea sau adoptarea oricăror acte sau operațiuni juridice în temeiul Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 339/13.08.2020 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal – Sector 2, Bucureşti. În ipoteza admiterii acțiunii de fond din dosarul nr. 9784/3/2022, această interdicție se prelungește până la soluționarea definitivă a dosarului nr. 9784/3/2022.

Art. 2 Se interzice emiterea sau adoptarea oricăror acte sau operațiuni juridice în temeiul Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 49/31.01.2019 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Sector 3, Bucureşti (anulată definitiv în dosarul nr. 26705/3/2019).

Art. 3 Până la pronunțarea instanței de fond din dosarul nr. 9784/3/2022, se interzice emiterea sau adoptarea oricăror acte sau operațiuni juridice în temeiul Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 443/26.07.2018 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal Zona de Sud a Sectorului 4, Bucureşti. În ipoteza admiterii acțiunii de fond din dosarul nr. 9784/3/2022, această interdicție se prelungește până la soluționarea definitivă a dosarului nr. 9784/3/2022.

Art. 4 Se interzice emiterea sau adoptarea oricăror acte sau operațiuni juridice în temeiul Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 242/18.06.2020 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal – PUZ Coordonator Sector 5, Bucureşti (anulată definitiv în dosarul nr. 25473/3/2020).

Art. 5 Se interzice emiterea sau adoptarea oricăror acte sau operațiuni juridice în temeiul Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 68/14.02.2020 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) – Modificare și Actualizare PUZ Coordonator Sector 6, Bucureşti (anulată definitiv în dosarul nr. 12968/3/2020). Se interzice emiterea sau adoptarea oricăror acte sau operațiuni juridice în temeiul Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 336/14.08.2020 privind rectificarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 68/14.02.2020 (anulată definitiv în dosarul nr. 12968/3/2020).

Art. 6 Direcțiile din cadrul aparatului de specialitate al Primarului General al Municipiului București și autoritățile administrației publice locale organizate în sectoarele Municipiului București vor aduce la îndeplinire prevederile prezentei dispoziții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Imagini hot cu Miss Univers, soția celebrului milionar român!
O fată de 17 ani, dispărută de luni de zile, a fost găsită îngropată în...
Ce conține smântâna Pilos care se vinde la Lidl, în România
Motivul crimei odioase din Bistriţa. Ucisă de soţ în faţa copiilor, tânăra s-a prăbuşit la...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Experiența inedită trăită de o femeie. S-a trezit cu 86 de milioane de dolari în...
Recalcularea pensiilor vine cu dezavantaje pentru unii români. Pensionarii care nu primesc bani în plus...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
„Cea mai BEATĂ PASĂRE” din Noua Zeelandă este o specie de PORUMBEL DURDULIU!
UNGARIA cutremură Europa! Viktor Orban anunţă apocalipsa: Rău, e rău pentru toată lumea
Sute de locuri de muncă cu salarii de 1.500 de euro pe lună. Cerințele angajatorului
Rona Hartner a fost uitată de colegii de breaslă în ziua înmormântării. Doar două persoane...
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...