VIDEO | Nicușor Dan: Voi propune Consiliului General să fie de acord cu mărirea plafonului preţului suportat de populaţie. În alte orase e şi 500 de lei

Publicat: 31/01/2022, 21:17
Actualizat: 01/02/2022, 01:03

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni, la B1TV, că prețul la termie s-a dublat în urma majorării taxelor la gigacalorie, astfel și fondul alocat subvențiilor pentru bucureșteni s-a dublat, însă bugetul a fost ciopârțit. El speră că propunerea făcută Consiliului General de majorare a plafonului prețului pe care ar trebui să îl suporte cetățenii să crească.

„Avem o situație excepțională la nivel european – creșterea prețului la energie, ceea ce înseamnă că subvenția pe care orașele și oamenii o plăteau s-a dublat. Situația particulară a Bucureștiului este că noi avem o Primărie Generală și o niște Primării de sector și sarcina subvenției pe căldură cade exclusiv pe umerii Primăriei Generale. Noi avem un buget de patru miliarde și din acest buget un miliard se duceau către transporturi, un milirad către termie și două miliarde către celelalte cheltuieli (spitale, străzi, iluminat public etc). Acum dacă subvenția la termie este două miliarde – înseamnă că bugetul real se reduce la jumătate pentru toate celelalte. Speram în continuare la un ajutor de la Guvern”, a declarat Nicușor Dan.

Edilul spune că presiunea pe bugetul Primăriei Generale este din ce în ce mai mare, iar primăria face eforturi mari pentru a susține căldura pentru bucureșteni.

„980 lei este un tarif care a funcţionat o anumită perioadă, până la 31 decembrie, după care a intrat în vigoare scăderea de TVA, acum este 860 lei TVA inclus, faţă de 500 lei cât era la 1 noiembrie, când a intrat în vigoare scumpirea asta de gaz. Din cei 500, populaţia plătea 160, Primăria plătea 340. Acum, din 860, populaţia plăteşte 145 şi restul îl plăteşte Primăria Municipiului Bucureşti”, a declarat edilul.

Primarul Capitalei a afirmat că va propune în Consiliul general să se voteze mărirea plafonului suportat de populaţie pentru termoficare.

”Eu sper la două lucruri: 1 – şi Consiliul general să fie de acord cu mărirea plafonului preţului suportat de populaţie, să fie mai mare pentru că ea este în alte oraşe din România, este între 300 şi 500 de lei, numai la Bucureşti este 143 de lei, acum, cu scăderea TVA. Pe de altă parte, o parte din această creştere a preţului la gaz să fie suportată şi de la nivel central”, a declarat Dan.

El consideră că bucureștenii vor înțelege situația în care se află Capitala în ceea ce privește sistemul de termoficare.

”Eu cred că bucureştenii vor  înţelege că este un sistem în care trebuie să facem investiţii şi cred că ei vor mai degrabă să ştie că într-un an-doi o să le fie mai bine iarna şi nu o să stea cu frică tot timpul că au sau nu au căldură şi apă caldă, pe de-o parte, pe de altă parte ei văd că vecinii lor care au centrală de apartament plătesc mult mai mult şi cred că în acest context e firesc să plătească toată lumea mai mult”, a mai spus el.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase