VIDEO | Nicușor Dan: Voi propune Consiliului General să fie de acord cu mărirea plafonului preţului suportat de populaţie. În alte orase e şi 500 de lei

Publicat: 31/01/2022, 21:17
Actualizat: 01/02/2022, 01:03

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni, la B1TV, că prețul la termie s-a dublat în urma majorării taxelor la gigacalorie, astfel și fondul alocat subvențiilor pentru bucureșteni s-a dublat, însă bugetul a fost ciopârțit. El speră că propunerea făcută Consiliului General de majorare a plafonului prețului pe care ar trebui să îl suporte cetățenii să crească.

„Avem o situație excepțională la nivel european – creșterea prețului la energie, ceea ce înseamnă că subvenția pe care orașele și oamenii o plăteau s-a dublat. Situația particulară a Bucureștiului este că noi avem o Primărie Generală și o niște Primării de sector și sarcina subvenției pe căldură cade exclusiv pe umerii Primăriei Generale. Noi avem un buget de patru miliarde și din acest buget un miliard se duceau către transporturi, un milirad către termie și două miliarde către celelalte cheltuieli (spitale, străzi, iluminat public etc). Acum dacă subvenția la termie este două miliarde – înseamnă că bugetul real se reduce la jumătate pentru toate celelalte. Speram în continuare la un ajutor de la Guvern”, a declarat Nicușor Dan.

Edilul spune că presiunea pe bugetul Primăriei Generale este din ce în ce mai mare, iar primăria face eforturi mari pentru a susține căldura pentru bucureșteni.

„980 lei este un tarif care a funcţionat o anumită perioadă, până la 31 decembrie, după care a intrat în vigoare scăderea de TVA, acum este 860 lei TVA inclus, faţă de 500 lei cât era la 1 noiembrie, când a intrat în vigoare scumpirea asta de gaz. Din cei 500, populaţia plătea 160, Primăria plătea 340. Acum, din 860, populaţia plăteşte 145 şi restul îl plăteşte Primăria Municipiului Bucureşti”, a declarat edilul.

Primarul Capitalei a afirmat că va propune în Consiliul general să se voteze mărirea plafonului suportat de populaţie pentru termoficare.

”Eu sper la două lucruri: 1 – şi Consiliul general să fie de acord cu mărirea plafonului preţului suportat de populaţie, să fie mai mare pentru că ea este în alte oraşe din România, este între 300 şi 500 de lei, numai la Bucureşti este 143 de lei, acum, cu scăderea TVA. Pe de altă parte, o parte din această creştere a preţului la gaz să fie suportată şi de la nivel central”, a declarat Dan.

El consideră că bucureștenii vor înțelege situația în care se află Capitala în ceea ce privește sistemul de termoficare.

”Eu cred că bucureştenii vor  înţelege că este un sistem în care trebuie să facem investiţii şi cred că ei vor mai degrabă să ştie că într-un an-doi o să le fie mai bine iarna şi nu o să stea cu frică tot timpul că au sau nu au căldură şi apă caldă, pe de-o parte, pe de altă parte ei văd că vecinii lor care au centrală de apartament plătesc mult mai mult şi cred că în acest context e firesc să plătească toată lumea mai mult”, a mai spus el.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Mirela Biftoi ar fi fost ucisă pentru o datorie de mii de lei! Sora ei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Nu te mai primește în avion. Pasagerii sunt obligați să respecte noua regulă
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult