VIDEO | Nikolai Patrușev, super-șoimul care-l înlocuiește pe Putin (DOCUMENTAR)

Publicat: 17/05/2022, 19:00
Actualizat: 17/05/2022, 19:35

Nikolai Patrușev este un politician rus, ofițer de securitate și ofițer de informații. A ocupat funcția de director al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care este principala organizație succesoare a KGB-ului sovietic (cu excepția informațiilor externe), din 1999 până în 2008, și este secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei din 2008.

Patrușev face parte din cercul interior al lui Vladimir Putin. Începând cu februarie 2022, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva lui Patrușev, în urma invaziei ruse a Ucrainei. Se zvonește că va deveni președinte interimar al Rusiei, dacă Vladimir Putin va fi operat. Liderul de la Kremlin ar urma să fie supus unei intervenții chirurgicale, potrivit zvonurilor din ultima vreme care menționează că acesta ar suferi de cancer.

Într-o postare pe Facebook, analistul Sorin Ioniță avertizează că în cazul în care această variantă se confirmă și Patrușev va prelua atribuțiile de președinte al Rusiei, va fi mai rău.

„Dacă zvonul de azi se confirmă şi Putin va fi incapacitat câteva zile pentru operaţie chirurgicală, iar în locul lui rămâne Nikolai Patruşev, va fi mai rău, nu mai bine. Faţă de Patruşev, Putin trece drept oarecum mai moderat. Ăsta e adevăratul dr. Strangelove”

Nikolai Patrușev este apărătorul înverșunat al războiului din Ucraina. În data de 21 februarie, atunci când Vladimir Putin a convocat Consiliul de securitate, majoritatea membrilor erau speriați. Unul dintre ei, însă a ieșit în evident prin bună dispoziție: Nikolai Patrușev. Acesta a afirmat că susține acțiunea Rusiei și că țara lor trebuie să meargă până la capăt.

Secretarul Consiliului de securitate rus face parte din super-șoimi. Asta înseamnă că este o persoană care susține poziții agresive sau dure în conflict. Conflictul din Ucraina, spune el, a fost „orchestrat de Statele Unite”. Negocierile nu mai servesc la nimic. „Obiectivul secret al Statelor Unite”, spune Patruşev, ”nu este nimic altceva decât prăbuşirea Federaţiei Ruse”. „Nu există deci altă opţiune”.

Născut în 1951 la Leningrad, azi Sankt Petersburg, Patrușev este fiul unui ofițer al marinei sovietice care a fost și membru al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

A absolvit Institutul de construcții navale din Leningrad în 1974 și inițial a lucrat ca inginer în biroul de proiectare a construcțiilor navale al Institutului, dar foarte curând după aceea, în 1975, a fost recrutat de KGB.

A urmat cursuri de informații și securitate la Școala KGB din Minsk, iar mai târziu la Școala Superioară a KGB din Moscova. Ulterior, a fost ofițer de securitate KGB în orașul Leningrad și, în cele din urmă, a ajuns să devină șef al unității de combatere a contrabandei și anticorupție a KGB-ului local.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Patrușev a continuat să lucreze în serviciile de securitate și din 1992 până în 1994 a fost ministru al Securității Republicii Karelia, în timp ce în 1994 a fost adus la Moscova ca șef al Direcției Securității Interne a FSK. În iunie 1995, Patrușev a devenit șef adjunct al Departamentului de Organizare și Inspecție al FSB.

Din mai până în august 1998, a fost șef al Direcției de control a Statului Major Prezidențial; din august până în octombrie, a fost adjunct al șefului Statului Major Prezidențial; în octombrie 1998 a fost numit director adjunct al FSB și șef al Direcției pentru Securitate Economică. În aprilie 1999, a devenit prim-director adjunct al FSB.

La 9 august același an, un decret al președintelui Boris Elțîn l-a promovat în funcția de director, înlocuindu-l pe prietenul său apropiat Vladimir Putin. Ancheta publică din Regatul Unit cu privire la otrăvirea în 2006 a denunțătorului FSB Alexander Litvinenko a constatat că „operațiunea FSB de a-l ucide pe domnul Litvinenko a fost probabil aprobată de domnul Patrușev și, de asemenea, de președintele Putin”.

Patrușev a fost figura principală din spatele strategiei de securitate națională actualizată a Rusiei, publicată în mai 2021. Acesta afirmă că Rusia poate folosi „metode forțate” pentru a „dejuca sau preveni acțiunile neprietenoase care amenință suveranitatea și integritatea teritorială a Federației Ruse”.

La sfârșitul lunii ianuarie 2022, în timpul unei vizite pentru a marca aniversarea sfârșitului Asediului Leningradului în timpul celui de -al Doilea Război Mondial , Patrușev a spus: „Nu vrem război. Nu avem deloc nevoie de asta”. El a negat acuzațiile conform cărora Rusia intenționează să invadeze Ucraina, descriind afirmațiile ca fiind „complet absurde”.

În aprilie 2022, Patrushev a susținut că „Folosindu-și slujitorii de la Kiev, americanii, în încercarea de a suprima Rusia, au decis să creeze un antipod al țării noastre, alegând cu cinism Ucraina pentru aceasta, încercând să împartă în esență un singur popor. Politica Occidentului și a regimului de la Kiev nu poate fi decât dezintegrarea Ucrainei în mai multe state”.

În anul 2008, când Dmitri Medvedev a preluat preşedinţia, Patruşev a fost promovat în Consiliul de securitate rus, unde lucrea ca secretar. În acea vreme, Consiliul de securitate ţinea mai mult de administraţie şi nu avea cu adevărat influenţă asupra politicii.

Dar sub conducerea lui Patruşev, Serviciul de securitate a devenit locul care centralizează toate fluxurile de informaţii. În calitate de secretar, Patruşev și-a asumat un rol de director şi de redactor şef: el selecţionează, organizează şi contextualizează informaţiile pentru preşedinte.

Într-o mare măsură, el va modela viziunea asupra lumii pe care o are Putin. În opinia multora, Patrușin este omul care l-a convins pe Putin să intre în război. Este cunoscut ca fiind împotriva Statelor Unite ale Americii. În acest sens, a avut numeroase ieșiri la adresa SUA.

În 2015, într-un interviu acordat ziarului „Kommersant”,  a mers până la a spune că talibanii şi Al-Qaida au fost fondaţi de Statele Unite. În acelaşi interviu, el mai afirmă că fostul secretar de stat american Madeleine Albright vrea să distrugă Rusia pentru că vrea să pună mâna pe resursele naturale din Siberia şi Extremul Orient.

Patruşev pare de asemenea că a profitat de această criză pentru a-şi spori influenţa. Într-un interviu acordat ziarului oficial al guvernului, „Rossyskaya Gazeta”, la sfârşitul lui aprilie, el preconizează să intensifice lupta în Ucraina.

Potrivit lui Patruşev, Rusia este în război contra „Occidentului”, deoarece ea este singura care îndrăzneşte să se opună Americii, care îi incită de ani de zile pe ucraineni să „urască tot ce este rusesc”.

Mai mult decât atât, Patrușev crede că Statele Unite ale Americii „ar prefera ca Rusia să nu existe deloc”. El a fost citat spunând: „Pentru că deținem resurse [naturale] mari. Americanii cred că le controlăm ilegal și nemeritat, deoarece, în opinia lor, nu le folosim așa cum ar trebui să fie folosite”.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată