Noi înștiințări false de înrolare în Armată. MApN: „Cel mai probabil, intenția din spatele acestor acțiuni de manipulare este de inducere a panicii și incertitudinii”

Noi înștiințări false de înrolare în Armată. MApN: „Cel mai probabil, intenția din spatele acestor acțiuni de manipulare este de inducere a panicii și incertitudinii”
Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 10/03/2022, 17:42

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a semnalat, joi, două noi tentative de răspândire de documente și informații false în legătură cu așa-zise demersuri ale instituției pentru pregătirea mobilizării rezerviștilor. Este vorba de documente false care au fost distribuite în Cluj-Napoca și Brașov și care sunt verificate de autoritățile judiciare.

„Având în vedere conflictul militar început în statul Ucraina, se solicită prin prezenta obligatorie a numitului (anonimizat) domiciliat în Brașov participarea în stagiul de pregătire profesională a Ministerului Apărării Naționale”, este scris într-un așa-numit „ordin de înrolare în armată”, din partea Bazei militare 99 Deveselu, în caz contrar, adresantul poate face între 4 și 8 ani de închisoare. Un al doilea document solicită unei societăți o listă cu angajații – indiferent dacă au satisfăcut sau nu stagiul militar – pentru întocmirea ordinului de chemare/deplasare la mobilizare sau război.

„Speculații și interpretări care nu au legătură cu realitatea”

Documentele care au fost distribuite în municipiile Cluj-Napoca și Brașov, sunt falsuri și au fost semnalate autorităților judiciare, subliniază reprezentanții MApN.

„Precizăm cât se poate de clar că Ministerul Apărării Naționale nu solicită astfel de date persoanelor fizice sau juridice și nu trimite înștiințări către populație în formele în care sunt redactate aceste false adrese”, a transmis MApN.

„Nu este pentru prima dată când, în contextul generat de conflictul din Ucraina, sunt semnalate știri false și acțiuni de dezinformare pe tema generală a așa-ziselor pregătiri pentru reluarea încorporărilor sau mobilizarea cetățenilor români cu obligații militare. Cel mai probabil, intenția din spatele acestor acțiuni de manipulare este de inducere a panicii și incertitudinii în rândul populației din țara noastră, pe baza unor speculații și interpretări care nu au legătură cu realitatea”, a transmis MApN.

Conform sursei citate, singura situație în care cetăţenii încorporabili sau rezerviştii pot primi ordine de chemare pentru prezentarea la centrele militare este prevăzută de Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, care, la articolul 51, menționează că „centrele militare pot chema recruţii şi militarii rezervişti pentru precizarea unor date în legătură cu situaţia lor militară o dată pe an”.

Conform legii, această procedură nu vizează toți rezerviștii și se desfășoară în fiecare an, fără să aibă legătură cu situația de securitate din Ucraina. Aceste ordine de chemare sunt înmânate, conform prevederilor art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeași lege, de către reprezentanții structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.

„Reiterăm faptul că în România serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea nr. 395 din 16 decembrie 2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat. Executarea serviciului militar redevine obligatorie DOAR în situația decretării stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu (art. 3 din legea menționată)”, a precizat MApN.

Reprezentanții Armatei recomandă cetățenilor care primesc astfel de documente să nu dea curs solicitărilor și să se informeze, după caz, la centrele militare zonale, județene sau de sector pe raza cărora au domiciliul. Datele de contact ale acestor structuri sunt disponibile pe pagina de internet a ministerului.

Pe lângă sesizarea autorităților judiciate, MApN a semnalat public aceste tentative, inclusiv pe platforma InfoRadar, dedicată combaterii dezinformării.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani