LIVE UPDATE. Rusia invadează Ucraina, ziua 15: Negocierile dintre miniștrii de externe s-au încheiat fără progrese semnificative/ Lavrov: Nu pregătim un atac asupra altor țări / Marea Britanie îngheață activele a șapte oligarhi ruși, inclusiv Roman Abramovici

LIVE UPDATE. Rusia invadează Ucraina, ziua 15: Negocierile dintre miniștrii de externe s-au încheiat fără progrese semnificative/ Lavrov: Nu pregătim un atac asupra altor țări / Marea Britanie îngheață activele a șapte oligarhi ruși, inclusiv Roman Abramovici
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10/03/2022, 00:00
Actualizat: 10/03/2022, 21:40
  • MApN respinge acuzația Kremlinului cu privire la relocarea avioanelor ucrainene în România: Este în totalitate falsă
  • UE: Afirmaţiile Rusiei privind existenţa unui program biologic militar în Ucraina sunt dezinformări
  • Peste 40.000 de civili au fost evacuați miercuri din Ucraina în cele 12 ore de la începerea acordului de încetare a focului
  • Rusia susține că ucrainenii au stabilit poziții de luptă în spitalul bombardat din Mariupol
  • Autoritățile ucrainene au început să sape gropi comune după ce Mariupol a înregistrat cel puțin 1.170 de civili uciși de la începutul invaziei
  • Volodimir Zelenski despre bombardarea spitalului din Mariupol: Este o crimă de război
  • Marea Britanie îngheață activele a șapte oligarhi ruși, inclusiv Roman Abramovici
  • Întâlnirea dintre Serghei Lavrov și omologul său ucrainean s-a terminat fără progrese semnificative

UPDATE 21:35 – Vladimir Putin amenință cu naționalizarea activelor companiilor străine din Rusia

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi că Guvernul de la Moscova ar putea prelua activele companiilor străine care au anunțat că se retrag din această țară.

Totodată, acesta a spus că, deși există o creștere a cererii pentru anumite categorii de produse, este încrezător că problemele se vor rezolva, potrivit BBC.

UPDATE 21:25 – Aproape 40 de persoane din Ucraina, acuzate de trădare. Sunt anchetate, după ce ar fi „ajutat forţele ocupante”

Războiul din Ucraina durează deja de două săptămâni, dar autoritățile din Kiev se mai confruntă cu o problemă, pe lângă luptele din teren. Este vorba de trădări ale propriilor cetăţeni, unii înalţi oficiali sau chiar oameni ai legii. Astfel, autorităţile de la Kiev au anunţat că 38 de persoane sunt anchetate pentru că ar fi ajutat forţele ocupante.

UPDATE 21:15 – „Nu există o procedură rapidă de aderare la UE” a Ucrainei, transmit liderii europeni

„Nu există nicio procedură rapidă de aderare la UE”, a subliniat premierul olandez Mark Rutte, joi, la Versailles, după ce Ucraina a depus o cerere de a adera „fără întârziere” la blocul comunitar al celor 27 de state.

Rute a punctat că aderare Ucrainei la UE este o chestiune de lungă durată.

UPDATE 18:40 – Kremlinul cere garanții de securitate pentru Rusia, Ucraina și Uniunea Europeană

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova este pregătită să se așeze la masa negocierilor cu Ucraina și cu UE, cerând garanții de securitate pentru toți.

„Desigur, dorim ca Ucraina să fie neutră. Preşedintele Vladimir Putin a spus de multe ori că, în timp ce insistă asupra neextinderii NATO, nu dorim sub nicio formă să negăm securitatea poporului ucrainean, a statului ucrainean”, a declarat Lavrov.

UPDATE 18:15 – Peste 340.000 de ucraineni au intrat în România de la începutul invaziei rusești

În total, 343.515 cetățeni ucraineni au intrat în România de la începutul invaziei rusești până miercuri, dintre care 258.844 au plecat mai departe spre alte țări, potrivit oficialilor români. Peste 84.000 de ucraineni rămân în prezent în România.

UPDATE 17:55 – S-a restabilit alimentarea cu energie la Cernobîl

Ministerul rus al Energiei a anunțat, joi, că specialiştii din Belarus au restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina, potrivit Sky News.

UPDATE 17:15 – Lupte grele în apropierea capitalei Kiev. „Orașul a devenit o fortăreață”

Administrația regiunii Kiev a anunțat joi că în jurul capitalei se duc lupte grele, motiv pentru care multe dintre șoselele care leagă Kievul de zonele învecinate sunt extrem de periculoase, inclusiv autostrada principală spre vest, spre Jîtomîr și orașul Makariv, care se află pe acea rută. De asemenea, autoritățile mai spun că zonele din nord au rămas printre cele mai periculoase, inclusiv suburbiile Bucha, Irpin și Hostomel, precum și districtul Vyshorod, mai la nord de capitală

UPDATE 16:20 – Oficial european: Ucraina nu este deloc aproape de standardele pentru aderarea la UE

Ucraina nu este „deloc aproape” de standardele pe care trebuie să le respecte țările care doresc să adere la Uniunea Europeană, a declarat joi un diplomat european de rang înalt. Potrivit acestuia, în acest moment Uniunea vrea „să arate simpatie” pentru poporul ucrainean, însă a respins categoric ideea că Ucraina ar urma să primească statutul de țară candidată la summit-ul de la Versailles, de joi și vineri.

UPDATE 16:05 – Peste 100 de tone de ajutoare umanitare pleacă spre Cernăuți

Crucea Roșie Română trimite, joi, al doilea convoi cu ajutoare umanitare la Cernăuți, în sprijinul persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina. Este vorba nu numai de mâncare, inclusiv pentru animalele de companie, ci și de produse de igienă și medicamente și aparatură care vor fi distribuite celor care au nevoie de sprijin pentru a trece de această tragedie.

UPDATE 16:00 – Kamala Harris: Susținem poporul ucrainean, care a arătat un curaj extraordinar

Aflată într-o vizită oficială în Polonia, vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, a abordat din nou tema angajamentului SUA de a apăra teritoriul NATO și de a oferi sprijin Ucrainei în fața invaziei ruse. Este nevoie de consecințe dure pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, a subliniat politicianul american.

UPDATE 14:43 – Imagini din satelit care arată dezastrul din Mariupol. Morții sunt îngropați în gropi comune

Imagini din satelit arată că orașul Mariupol din sud-estul Ucrainei este distrus în urma bombardamentelor rusești, care durează de zile întregi. Mai mult, din cauza numărului mare de morți, autoritățile au săpat gropi comune.

UPDATE 14:00 – Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a spus că țara sa speră că războiul din Ucraina se va opri „cât mai curând posibil”, într-o conversație cu omologul său francez, Jean-Yves Le Drian.

Este pentru prima dată când un oficial chinez descrie situația din Ucraina drept „război”. China s-a abținut până acum să se refere la atacul Rusiei asupra Ucrainei ca la o „invazie” sau să condamne partea moscovită, scrie The Guardian.

Presa de stat chineză arată că ministrul cinez de Externe a cerut tuturor părților să se calmeze și să ia mai multe măsuri pentru a preveni escaladarea situației din Ucraina.

UPDATE 12:37 – Marea Britanie îngheață activele a șapte oligarhi ruși, inclusiv Roman Abramovici

Marea Britanie a înghețat activele a șapte oameni de afaceri ruși, inclusiv Roman Abramovici, Igor Sechin, Oleg Deripaska, Andrey Kostin, Alexei Miller, Nikolai Tokarev și Dmitri Lebedev, după ce aceștia au fost adăugați pe lista de sancțiuni a țării, scrie the Guardian.

UPDATE 12:33 – Avertismentul medicilor: Războiul poate aduce în România două boli periculoase. Au fost depistate în Ucraina din 2019

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași atrag atenția asupra faptului că venirea persoanelor din Ucraina ca refugiați în România impune redeschiderea subiectului răspândirii bolilor infecto-contagioase grave, altele decât COVID-19.

UPDATE 12:25 – Întâlnirea dintre Serghei Lavrov și omologul său ucrainean s-a terminat

Într-o conferință de presă organizată după întâlnirea care a durat o oră și jumătate, Kuleba a spus că nu s-a făcut niciun progres în privința încetării focului și că Lavrov nu s-a angajat să facă un coridor umanitar în Mariupol, potrivit The Guardian.

Ministrul ucrainean de Externe spune că cele două părți au convenit să continue eforturile de a găsi o soluție la problemele umanitare din Ucraina.

El spune că ar fi gata să se reîntâlnească „în acest format dacă există perspective pentru o discuție substanțială și căutarea de soluții”, potrivit BBC.

Demnitarul ucrainean a adăugat că este de părere că atunci când doi miniștri de externe se întâlnesc, au mandatul de a negocia probleme de pace și securitate.

„Sunt gata să continui această angajament cu scopul de a pune capăt războiului din Ucraina, de a opri suferința civililor ucraineni și de a elibera teritoriile noastre de ocupație rusă”, a mai spus Kuleba.

În paralel, Lavrov a ținut o conferință de presă în care a spus că reamintit Ucrainei că Rusia și-a prezentat propunerile și că acestea au discutat chestiuni umanitare.

El a mai spus că Rusia este pregătită să discute despre garanțiile de securitate pentru Ucraina și că Moscova va ieși din criză cu noi viziuni asupra lumii și fără iluzii legate de Occident.

„Noi nu am atacat Ucraina, nu pregătim un atac asupra altor țări. Pentagonul a făcut multe lucruri rele, a folosit banii din taxe pentru a realiza arme biologice în Ucraina. Ucrainenii au realizat aceste activități în secret, deși ele sunt interzise. Toți cei care trimit arme în Ucraina sunt responsabili pentru ce se întâmplă în Ucraina, inclusiv cei care trimit mercenari”, a spus Lavrov.

UPDATE 12:09 – Miss Ucraina a fugit din calea războiului cu băiețelul ei. „Bombele explodau deasupra noastră, peste tot”

O fostă Miss Ucraina a descris calvarul prin care a trecut cu fiul ei pentru a scăpa din  Kiev, bombardat de ruși, apoi din Ucraina. Ce a povestit Veronika Didusenko.

UPDATE 12:00 – Negocieri între Lavrov și Kuleba în Turcia. Kievul a cerut încetarea focului, eliberarea teritoriilor invadate și rezolvarea crizei umanitare. Ce vrea Rusia

Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a declarat miercuri că nu are „aşteptări mari” pentru întâlnirea sa programată cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în Turcia, joi, scrie CNN. Kuleba a spus pe Facebook că partea ucraineană lucrează din greu pentru ca discuțiile să fie „cât mai eficiente”. „Dar o să vă spun sincer că așteptările mele sunt moderate. Nu am așteptări mari, dar cu siguranță vom încerca să scoatem maximum din asta”, a continuat el.

UPDATE 11:50 – Zelenski imploră din nou NATO să impună „no fly zone” după distrugerea orașului Mariupol și avertizează că „milioane” ar putea muri dacă Occidentul așteaptă „începerea celui de-al Treilea Război Mondial”. El a adaugat că Putin „va merge direct în iad”

Președintele Vlodimir Zelenski a avertizat miercuri că „milioane” de ucraineni ar putea muri dacă NATO și Occidentul așteaptă începerea celui de-al Treilea Război Mondial înainte de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei pentru a opri campania de bombardare a lui Vladimir Putin. El a adăugat că Putin „se duce direct în iad”. „Vor să ne simțim niște animale pentru că ne-au blocat orașele, cele mai mari orașe din Ucraina și le-au blocat pentru că nu vor ca oamenii noștri să primească mâncare sau apă”, a spus el într-un interviu pentru Sky News.

UPDATE 11:44 – Klaus Iohannis merge joi la Versailles. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, principala temă pe agenda liderilor europeni

Klaus Iohannis participă, joi după-amiază, alături de șefii de stat și de guvern din UE, la o reuniune informală a Consiliului European, la Versailles, în Franța, a anunțat Administrația Prezidențială. Întrunirea liderilor UE a fost organizată la invitația președintelui acestui for, Charles Michel, pentru a discuta despre agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și despre consecințele acesteia, precum și despre modalități de consolidare a suveranității europene, de reducere a dependențelor și de elaborare a unui nou model de creștere și de investiții, conform informării oficiale.

UPDATE 11:03 – Soldați ruși, filmați în timp ce fură găini dintr-o curte. Cum lovesc păsările și aleargă după ele

Pe rețelele de socializare circulă o filmare cu mai mulți soldați, despre care se spune că ar fi ruși, și care fură găini dintr-o curte, într-un sat ucrainean. (Vezi video aici…)

UPDATE 11:02 – Dialogul unui soldat rus cu mama sa: „Putin ne-a trădat! 9.000 de băieți zac ca îngrășământ aici”

Serviciul de Securitate al Ucrainei a dat publicității o înregistrare în care un militar rus capturat de forțele ucrainene își sună mama și încearcă să o convingă că tot ce vede la televiziunea rusă despre război este o minciună. (Vezi povestea aici…)

UPDATE 10:39 – Momentul în care doi ucraineni dezamorsează o bombă doar cu mâinile și o sticlă de apă

Momentul în care doi specialişti ucraineni în eliminarea explozivilor dezamorsează o bombă rusească doar cu mâinile şi o sticlă de apă a devenit viral după ce filmarea a fost distribuită pe rețelele de socializare.

UPDATE 10:37 – Izolarea Rusiei, resursele locale și economia globală: ”Un sistem socio-economic rezilient la șocurile externe”

Din păcate, războiul din Ucraina va avea un impact major asupra prețurilor la alimente, la nivel global. Ucraina este cel mai mare producător de ulei din floarea soarelui la nivel global. Împreună cu Rusia – care este pe locul 2 -, cele două țări produc circa 60% din uleiul de floarea soarelui.

UPDATE 09:00 – Ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a ajuns în Antalya, Turcia, pentru negocieri cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Președintele turc Recep Erdogan a spus că speră că „întâlnirea dintre miniștri va deschide calea către o încetare definitvă a focului”.

UPDATE 08:45 -Cât costă un buncăr și cu ce poate fi dotat? Oferte de buncăre au apărut la mica publicitate

Războiul din Ucraina afectează piața imobiliară. Dacă pe de o parte căutările de locuințe de vânzare au încetinit, oamenii au început să caute buncăre, iar la mica publicitate se găsesc oferte de buncăre antiaeriene sau chiar antiatomice.

Constructorii oferă și dotări ca învelișul de plumb, staţie de măsurare a radiaţilor și stații radio. De asemenea, unele buncăre sunt dotate cu surse de apă proprii sau sisteme de supraveghere video. Și prețurile sunt pe măsură, în funcție de dotări, putând ajunge până la 50.000 de euro.

UPDATE 04:53 – SUA nu sprijină transferul de avioane de luptă în Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Secretarul Apărării Lloyd Austin i-a spus ministrului polonez al Apărării că SUA nu sprijină transferul MiG-29 către forțele aeriene ucrainene „în acest moment”.

„El a subliniat că nu sprijinim transferul de avioane de luptă suplimentare către forțele aeriene ucrainene în acest moment și, prin urmare, nici nu dorim să le vedem în custodia noastră”, a spus Kirby, citat de CNN.

UPDATE 03:45 – Marea Britanie și SUA se tem că Rusia ar putea pregăti un atac cu arme chimice în Ucraina, după ce oficialii de la Kremlin au susținut, fără dovezi ferme, că SUA au sprijinit un program de arme biologice în țară, relatează The Guardian.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat miercuri că Rusia a făcut „afirmații false despre presupusele laboratoare de arme biologice ale SUA și dezvoltarea de arme chimice în Ucraina”, și a adăugat că acuzațiile au avut ecou la Beijing.

UPDATE 02:55 – Ministrul francez al tranziţiei ecologice, Barbara Pompili, a afirmat miercuri, la New York, că cele 27 de ţări ale Uniunii Europene nu vor putea impune un embargo complet asupra importurilor lor de hidrocarburi ruseşti, aşa cum au decretat Statele Unite.

În timp ce Washingtonul şi Londra au decis să-şi oprească importurile de gaz şi petrol ruseşti, UE, mult mai dependentă, nu este pregătită să le urmeze, dar se organizează să reducă cu două treimi anul acesta achiziţiile de gaze de la Moscova.

UPDATE 01:53 – Bombardarea de către Rusia, miercuri, a unui spital de copii din portul strategic Mariupol în Ucraina este o „crimă de război”, a declarat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un mesaj video.

„Astăzi este ziua care defineşte totul. Cine e de ce parte. Bombe ruseşti au căzut asupra unui spital şi a unei maternităţi din Mariupol (…) Clădirile sunt distruse. În acest stadiu sunt 17 răniţi. Se caută printre resturi”, a spus el, potrivit France 24.

UPDATE 01:32 – Orașul ucrainean Mariupol a înregistrat cel puțin 1.170 de civili uciși de la începutul invaziei, a declarat viceprimarul orașului.

Potrivit unor informații prezentate de BBC, autoritățile au început să sape gropi comune, pentru că înmormântările individuale au devenit aproape imposibile.

„Din păcate, sunt prea multe cadavre. A fost o măsură necesară pentru că nu putem îngropa oamenii în mod obișnuit. Morgile sunt pline”, a declarat Vitaly Falkovsky.

UPDATE 01:00 – Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a acuzat Ucraina că a stabilit poziții de luptă în interiorul unității medicale, cu doar câteva ore înainte ca maternitatea și spitalul de copii din Mariupol să fie bombardate, informează CNN.

Zakharova a afirmat la briefingul de presă zilnic că „la Mariupol, batalioanele naționale ucrainene, după ce au expulzat personalul și pacienții din maternitate, au echipat mai multe poziții de luptă în interiorul acesteia”, relatează CNN. Aceasta a mai susținut că au existat „numeroase înregistrări video care infirmă falsurile ucrainene, confirmând faptul că crimele Kievului împotriva cetățenilor săi sunt comise din abundență în spațiul public”.

UPDATE 00:53 – Miercuri, peste 40.000 de civili au fost evacuați din întreaga țară în cele 12 ore de la începerea acordului de încetare a focului, din cele șase regiuni din Ucraina. Aceasta deși autoritățile au întâmpinat dificultăți mari pentru a-i scoate pe oameni din zonele de conflict din jurul orașelor Kiev, Harkov și Mariupol.

Peste 40.000 de femei și copii au fost evacuați din toată Ucraina într-o singură zi. Am încercat să evacuăm 100.000, dar nu am reușit”, a scris a anunțat negociatorul ucrainean David Arakhamia, potrivit The Guardian.

Potrivit Sky News, autoritățile ucrainene au anunțat că civilii au putut părăsi orașul Sumi, din nord-estul țării, părți din regiunea Kiev și orașul Enerhodar, din sud.

UPDATE 23:52 – Uniunea Europeană a transmis miercuri că se îndoieşte de credibilitatea afirmaţiilor guvernului rus care a afirmat că a descoperit un program biologic militar în Ucraina, spunând că Moscova are un istoric de răspândire a dezinformării cu privire la armele biologice.

„Credibilitatea informaţiilor furnizate de Kremlin este în general foarte îndoielnică şi scăzută”, a declarat purtătorul de cuvânt al UE pentru Afaceri Externe, Peter Stano, relatează Reuters.

„Dezinformarea rusă are un istoric de promovare de naraţiuni manipulatoare despre arme biologice şi presupuse «laboratoare secrete»”, a spus el, adăugând că UE nu are cunoştinţă de existenţa unor laboratoare ucrainene care să nu fie în conformitate cu legislaţia internaţională.

UPDATE 23:45 Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis miercuri seară un comunicat de presă în care respinge afirmația purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, prin care se acreditează ideea că pe teritoriul României ar fi fost relocate aeronave de luptă ucrainene.

”Afirmația este în totalitate falsă. Pe teritoriul României nu se află aeronave militare ucrainene. Cel mai probabil, se încearcă specularea exemplului aeronavei militare ucrainene Suhoi 27 care a solicitat, în 24 februarie – prima zi a invaziei ilegale a armatei ruse în Ucraina, aterizarea de urgență în România”, precizează MApN pe pagina sa de Facebook.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?