Noile măsuri pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze au fost adoptate de Guvern. Vor intra în vigoare de la 1 februarie

Noile măsuri pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze au fost adoptate de Guvern. Vor intra în vigoare de la 1 februarie
Premierul României, Nicolae Ciucă (FOTO - gov.ro)
Publicat: 25/01/2022, 18:11

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat va aproba OUG care prevede noile măsuri pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze. Noile măsuri vor intra în vigoare de la 1 februarie, deși PSD a cerut în mod insistent ca aceste măsuri să se aplice retroactiv și pentru luna ianuarie 2022.

„Aprobăm în ședința de guvern de astăzi un nou set de măsuri care să vină în sprijinul cetățenilor și al economiei astfel încât să putem contribui la păstrarea locurilor de muncă și la desfășurarea activității economice în condiții de competitivitate.

Astfel, pentru populație nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei/kWh energie electrică și 0,31 lei/kWh la gazele naturale.

Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kWh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti cel mult 0,68 lei/kWh pentru energie electrică și 0,22 lei/kWh pentru gaze naturale cu toate taxele incluse.

Am decis ridicarea nivelului de compensație pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice astfel încât efectele crizei să fie cât mai puțin resimțite, având nevoie acum mai mult decât oricând de susținere pentru redresarea post-pandemie.

Pentru consumatori non-casnici și industria alimentară vom plafona prețurile la 1 leu/kWh pentru energia electrică și 0,37 lei/kWh la gaze naturale. Pentru CET-uri e deja activă o schemă dedicată de ajutor de stat”, a aunțat premierul Nicolae Ciucă.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a spus că impactul bugetar al acestei scheme este de 3 miliarde de lei, dar a dat asigurări că acești bani există în bugetul de stat.

Popescu a spus, întrebat fiind de ce banii nu au fost decontați către furnizori la timp, că acest lucru se va întâmpla doar după ce facturile vor fi emise conform legii.

„Avem banii în buget. Pe măsură ce solicitările de plată vor veni… Nimeni nu-şi doreşte să blocheze sistemul energetic naţional şi partea de furnizare, dar ne dorim de partea cealaltă a mesei, a furnizorilor, să întocmească facturile corespunzător, în aşa fel încât să existe şi confortul din partea salariaţilor Ministerului Energiei că certifică nişte plăţi în baza unor facturi emise corect. Îi asigur pe toţi furnizorii că nu vor avea restanţe la plată când situaţiile de plată sunt întocmite conform legii”, a subliniat Popescu.

Ministerul Economiei a propus ca ANPC să poată da amenzi între 20.000 şi 200.000 de lei pentru neaplicarea legii, în condiţiile în care sancţiunea maximă pe care o putea da până acum ANPC era de 50.000 de lei.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului