Noile norme UE ar permite utilizarea majorității polimerilor fără verificări, avertizează experții

Noile norme UE ar permite utilizarea majorității polimerilor fără verificări, avertizează experții
Publicat: 23/06/2021, 10:19

Noile norme privind compușii chimici care urmează să fie dezbătute de UE săptămâna aceasta ar permite utilizarea majorității polimerilor fără controale suplimentare.

Doar aproximativ 6% din aproximativ 200,000 de polimeri ar necesita verificări de siguranță extinse în cadrul propunerilor discutate ca parte a reglementărilor programului european REACH în domeniul produselor chimice.

Acest lucru ar permite utilizarea multor materiale plastice pe scară largă, indiferent de problemele legitime legate de potențialele lor prejudicii viitoare, potrivit unui grup de 19 oameni de știință care au transmis o scrisoare Comisiei Europene, potrivit The Guardian.

Biroul European de Mediu, un ONG, spune că printre excepțiile de la controalele de siguranță se numără polistirenul, un material polimeric care s-a demonstrat că provoacă inflamații ale plămânilor la șobolani;   în poliacrilamida, utilizată în tratarea apelor uzate, a adezivilor și a ambalajelor alimentare, care se pot degrada din cauza acrilamidei, o substanță care rezultă în urma încălzirii alimentelor bogate în amidon și se regăsește cu precădere în preparatele de patiserie, în cafea, dar și în preparatele cu cartofi, precum cartofii prajiti și chipsurile. De asemenea, printre polimerii exceptați de controale se mai numără poliesteri utilizați în textile, care sunt surse de microplastice, dar și poliolefinele, care reprezintă, de asemenea, o sursă de microplastice.

Un raport pentru Comisia Europeană a concluzionat că unele materiale plastice pot avea efecte nocive dacă nu sunt verificate.

Executivul comunitar a declarat că propunerile se află într-un stadiu incipient, iar dialogul suplimentar ar avea loc marți.

Un purtător de cuvânt a declarat: „În cadrul acestei întâlniri se vor discuta unele aspecte tehnice ale modului de înregistrare a polimerilor, dar nu se va discuta rezultatul final al modului în care polimerii vor fi înregistrați și nu există încă un proiect de regulament disponibil. Am văzut publicația IPCP (scrisoarea semnată de cei 19 oameni de știință) și, în măsura în care va fi posibil, vom lua în considerare îngrijorările ridicate în timp ce vom avansa propunerea noastră. Deoarece propunerea Comisiei Europene pentru înregistrarea polimerilor nu este încă finalizată, nu putem dezvălui informații suplimentare sau să comentăm numărul estimat de polimeri care trebuie înregistrați”.

Bethanie Carney Almroth, profesor afiliat de ecotoxicologie la Universitatea din Gothenburg din Suedia și semnatară a scrisorii, a declarat: „Scopul principal al procesului (UE) ar trebui să fie asigurarea unui nivel ridicat în vederea protecției oamenilor și a sănătății mediului. Principala noastră îngrijorare este legată de lipsa de date și lipsa de transparență. Nu există suficiente date pentru a asigura siguranța a mii de polimeri în producție, chiar dacă toxicitatea nu a fost încă demonstrată.”

Autoritățile de reglementare ar trebui să respecte principiul precauției

„Utilizarea plasticului este omniprezentă, iar [termenul] polimerii nu se referă doar la materialele produse din plastic, cu include mult mai multe tipuri de produse utilizate în numeroasele aplicații din întreaga societate. Deci, problema expunerii este semnificativă și nu trebuie să fie neglijată. Există studii care indică faptul că unii polimeri sau monomerii/oligomerii lor pot provoca efecte negative asupra sănătății umane, inclusiv perturbarea hormonilor și efecte cancerigene. Există date care arată că aceste efecte pot apărea în organismele din mediu”, mai spune profesoara Bethanie Carney Almroth.

Dolores Romano, supraveghetor al Biroului European de Mediu pentru acoperirea compușilor chimici, a declarat că omniprezența în creștere a microplasticelor din împrejurimi a confirmat că polimerii ar putea acum să-și descopere mijloacele în corpurile noastre prin metode care pot fi extrem de periculoase decât au anticipat autoritățile de reglementare. Ea știa ca pe Comisia Europeană să se comporte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
Veste mare în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ pentru prima dată. Vestea i-a uimit pe toți, deși...
O româncă se plânge că "francezii sunt o naţie de nesuferiţi". Tânăra povesteşte cât de...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
S-a aflat cauza morții lui Bogdan, asistentul veterinar găsit fără suflare în propria mașină. Ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
BANII AU INTRAT deja în conturi. Anunț istoric la Ministerul Finanțelor: Se schimbă cu adevărat...
Drama prin care trece Mihai Albu. Operat de cancer, creatorul se gândește la suferința fiicei...
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii