Un nou trend periculos este tot mai popular pe TikTok. Provocarea ce vă poate afecta sănătatea

Un nou trend periculos este tot mai popular pe TikTok. Provocarea ce vă poate afecta sănătatea
TikTok / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 27/10/2022, 16:10

Încă o idee periculoasă se răspândește pe platforma de socializare TikTok: lipirea buzelor cu o bandă adezivă pe timp de noapte. Specialiștii atrag atenția că practică este extrem de periculoasă.

„Dacă aveți apnee în somn de tip obstructiv, da, acest lucru poate fi foarte periculos”, a spus specialistul în somnologie, dr. Raj Dasgupta, profesor asociat de medicină clinică la Keck School of Medicine de la Universitatea din California de Sud.

Apneea on somn de tip obstructiv este una dintre cele mai frecvente și periculoase tulburări de somn: se estimează că peste 1 miliard de oameni cu vârsta cuprinsă între 30 și 69 de ani suferă de această afecțiune, potrivit unui studiu publicat în 2019 în revista Lancet Respiratory Medicine. Sunt alte câteva milioane de persoane nediagnosticate, spun experții.

Există dovezi limitate cu privire la beneficiile aplicării unei benzi adezive peste gură și aș fi foarte atent – ​​și chiar aș vorbi cu medicul înainte de a încerca acest lucru”, a adăugat Dasgupta, citat de CNN.

Cu toate acestea, în niciunul dintre videoclipurile TikTok nu se menționează că practica ar putea fi dăunătoare în vreun fel.

O tânără invocă beneficiile somnului de frumusețe drept motiv pentru a-și lipi buzele în fiecare noapte.

„Îmi lipesc gura în fiecare zi. … Dormitul corect este cu adevărat important pentru anti-îmbătrânire și pentru a arăta și a te simți cât mai bine.”

Aceste practici ar putea fi considerate prostii, doar că un videoclip pare să creeze un altul pe măsură ce oamenii acceptă provocarea. O femeie nici nu-și amintea de ce a început să-și lipească buzele noaptea: „Am văzut pe TikTok ideea și nu-mi amintesc care au fost beneficiile. Dar mă ajută să dorm!”

De ce își bandajează oamenii gura

Ca și în cazul altor lucruri „descoperite” de utilizatorii TikTok, bandajarea gurii nu este o practică nouă. Oamenii au căutat, de-a lungul timpului, metode de a-și închide gura în cursul nopții, aceasta fiind o necesitate pentru ei. Respirația pe gură poate duce la sforăit și sete excesivă, precum și la uscarea gurii și respirație urât mirositoare dimineața.

Respirația prin nări este mai sănătoasă, spun experții. Firele de păr fine din nas, numite cili, filtrează praful, alergenii și germenii. Respirația prin nas hidratează, de asemenea, aerul care intră, în timp ce aerul uscat inspirat prin gură poate irita plămânii, a spus medicul Dasgupta.

„Respirația nazală poate scădea tensiunea arterială prin creșterea oxidului de nitrură, un compus din corpul dumneavoastră care poate fi util pentru menținerea sub control a tensiunii arteriale”, a adăugat el.

În plus, respirația pe nas este relaxantă, motiv pentru care este adesea recomandată, alături de yoga și meditație, ca o modalitate de a promova somnul.

Verificați mai întâi dacă aveți apnee

Dacă, totuși, decideți că doriți să încercați să vă lipiți gura cu bandă adezivă, nu aplicați scotch-ul orizontal ca și cum ați fi ostaticul unui criminal în serie – chiar și utilizatorii TikTok subliniază acest lucru. Doar un pic de bandă plasată vertical peste buze ar trebui să funcționeze.

Totuși, cel mai indicat este să mergeți mai întâi la medic pentru a afla dacă suferiți de apnee, înainte de a încerca să dormiți cu gura lipită, a spus Dasgupta.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Compania Philips plătește 1,1 miliarde de dolari din cauza unui dispozitiv care ar fi cauzat...