O adolescentă dintr-un orfelinat a fost vândută cu 200 de euro unui clan de căldărari, care a folosit-o drept sclavă

O adolescentă dintr-un orfelinat a fost vândută cu 200 de euro unui clan de căldărari, care a folosit-o drept sclavă
Sursa: profimedia/ Caracter ilustrativ
Publicat: 30/01/2022, 15:46
Actualizat: 30/01/2022, 16:15

O adolescentă din județul Iași a fost vândută cu 200 de euro unui clan de căldărari, care a folosit-o drept sclavă și care a obligat-o să se prostitueze.

Un bărbat – Valeriu Berescu, zis „Cioacă” – a fost condamnat la închisoare în acest caz, pentru trafic de minori.

„Instanța îl condamnă pe inculpatul Valeriu Berescu la o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de minori. Admite în parte acţiunile civile formulate de către persoanele vătămate și îl obligă pe inculpatul Valeriu Berescu la plata către fiecare dintre acestea a unei sume de 15.000 de lei, cu titlu de daune morale”, au stabilit judecătorii de la Tribunalul Iași, conform BZI.

Potrivit procurorilor, bărbatul a convins două fete – Cosmina, în vârstă de 14 ani, și Delia, de 15 ani – să se prostitueze.

„În vara anului 2019, inculpatul a recrutat-o pe persoana vătămată minoră de 15 ani, profitând de starea acesteia de vădită vulnerabilitate (pe fond de vârstă fragedă, educație precară, alienare familială, internări succesive în centre pentru minori, fără nicio sursă de venit) și a primit-o în imobile închiriate pe raza municipiului Iași, unde a exploatat-o prin obligare la practicarea prostituției până în luna februarie 2020, sumele de bani câştigate de victimă fiind însuşite în totalitate de către inculpat. În noiembrie 2019, el a recrutat-o pe persoana vătămată minoră de 14 ani, profitând de starea acesteia de vădită vulnerabilitate, și a primit-o în diverse locații închiriate, unde a exploatat-o prin obligare la practicarea prostituției până în luna februarie 2020. Inculpatul a solicitat procedura recunoaşterii învinuirii, recunoscând săvârşirea faptelor”, au spus anchetatorii, în actul de acuzare trimis instanței.

Procurorii au intrat, însă, pe fir, și au aflat că fetele erau racolat de la orfelinate, iar „Cioacă” le convingea să se prostitueze. Fetele nu se alegeau cu bani, pentru că individul îi lua pe toți, sub pretextul că el le plătește chiria și celelalte cheltuieli.

Vândută cu 200 de euro pentru a fi sclavă în gospodărie

Detalii șocante au ajuns la urechile oamenilor legii în momentul în care le-au audiat pe cele două fete.

„Am avut primul client în a doua sau a treia zi după ce am ajuns în apartament, într-o zi din luna noiembrie 2019. Am practicat prostituția până în februarie 2020, am avut aproximativ 10 clienți pe zi, de obicei luam pauze doar în weekend, iar programul de muncă era zilnic în intervalul orar 12:00 – 4:00. Nu am plecat cu nicio sumă de bani de pe urma practicării prostituției, pentru că toți banii i-a luat „Cioacă”. În perioada respectivă am câștigat în jur de 18.000 de lei din practicarea prostituției pentru el”, a spus fata.

Una dintre ele a povestit că, după ce s-a prostituat, individul a vândut-o unei familii de căldărari, contra sumei de 200 de euro. Fata a ajuns sclavă în gospodăria acestora.

„După februarie 2020, am aflat de la niște căldărari faptul că el mă vânduse lor contra sumei de 200 de euro. Acei căldărari m-au dus cu forţa în casa lor, iar, timp de aproximativ o lună, s-au folosit de mine la treburile gospodărești, tratându-mă ca pe o sclavă. Într-o dimineață, după aproximativ o lună de locuit efectiv în acea casă, eu am reușit să fug”, le-a povestit adolescenta oamenilor legii.

Reacția Protecției Copilului

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași spuns că acesta nu este un caz singular.

„Conform procedurilor, odată ce o minoră dispare dintr-un centru de plasament, este anunțată Poliția. Se dau semnalmentele minorei și cum era îmbrăcată ultima oară când a fost văzută de angajații centrului respectiv. Dacă există suspiciunea vreunui trafic de minori, sunt anunțați polițiștii. Mai apoi, oamenii legii desfășoară activități specifice pentru a identifica minora dată dispărută. Unele adolescente ajung la noi din cadrul unor rețele de trafic de minori destructurate de anchetatori. Astfel, ele ajung în grija noastră, dar păstrează legăturile cu fostul „pește”. Am avut și situații în care beneficiare ale noastre au încercat și au și reușit să recruteze alte fete de genul acesta, din centre de plasament. Asta se întâmpla în urmă cu aproximativ 5-6 ani”, a spus Tiberiu Bantaș, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iași, citat de BZI.

Fata care a ajuns să fie sclavă în gospodăria căldărarilor a fost consiliată psihologic, în cadrul unui centru de plasament

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani