O ambarcaţiune care transporta imigranţi s-a scufundat. Au decedat 3 persoane și alte 27 sunt rănite

O ambarcaţiune care transporta imigranţi s-a scufundat. Au decedat 3 persoane și alte 27 sunt rănite
Foto: Unsplash.com/ caracter generic
Publicat: 03/05/2021, 11:13
Actualizat: 03/05/2021, 11:14

O ambarcaţiune supraaglomerată care transporta imigranţi ilegali a naufragiat, duminică, pe coastele Californiei, lângă frontiera mexicană. 3 oameni au murit și alte 27 au fost rănite, potrivit autorităţilor locale.

Vasul, cu o lungime de 12 metri, s-a sfărâmat lovindu-se, duminică dimineaţă, de ţărm în apropiere de San Diego, persoanele aflate la bord fiind constrânse să sară în apă pentru a încerca să-şi salveze viaţa, potrivit imaginilor înregistrate de martori.

„Era o ambarcaţiune a traficanţilor de persoane”, despre care se presupune că încerca să introducă imigranţi ilegali în Statele Unite, a afirmat Jeffery Stephenson, purtător de cuvânt al poliţiştilor de frontieră americani, potrivit BBC.

„Contrabandiştilor nu le pasă de persoanele pe care le exploatează. Tot ce îi interesează este profitul. Echipamentele de siguranţă nu erau adecvate şi, evident, vasul era supraaglomerat”, a adăugat el.

Cei 27 de supravieţuitori au fost internaţi în spital cu răni de gravitate diferită, au precizat pompierii din San Diego.

Statele Unite se confruntă cu un vârf al trecerilor ilegale la frontiera cu Mexicul, cu 172.000 de arestări în martie, un nivel nemaiîntâlnit de cincisprezece ani.

Migrația maritimă în Europa

Numărul migranților și solicitanților de azil care au ajuns în Europa în 2020 este cel mai scăzut din ultimii zece ani, dar numărul victimelor și al persoanelor dispărute pe mare rămâne mare.

Un raport al ONU, în special, se concentrează pe ruta de migrație maritimă din Africa către Insulele Canare.

Din cele 93.000 de persoane care au ajuns în Europa neregulamentar în 2020, mai mult de 90% au traversat Marea Mediterană sau au luat ruta Oceanului Atlantic către Insulele Canare din Spania, potrivit OIM (Organizația Internațională pentru Migrație, agenția ONU care se ocupă de migranți) . Conform raportului, cel puțin 2.000 de oameni și-au pierdut viața pe mare în 2020. În 2021, există deja 300 de decese documentate de OIM.

Raportul proiectului OIM privind migranții dispăruți (MMP) afirmă că aceasta este o criză umanitară care nu este abordată, așa cum a reiterat-o Frank Laczko, directorul Centrului global de analiză a datelor despre migrație al OIM, care a solicitat UE și țărilor africane să acorde prioritate managementul migrației sigur și uman.

„Nimeni nu ar trebui să-și riște viața pentru a scăpa de violență sau instabilitate sau pur și simplu pentru a căuta o viață mai bună”, a spus el.

Anul trecut, ruta către Insulele Canare a înregistrat o creștere cu 750% a sosirilor

Potrivit raportului OIM, numărul deceselor înregistrate pe traseu a crescut, de asemenea, la 850 în 2020, mult mai mult decât în ​​orice an precedent de la începutul lucrărilor proiectului în 2014.

Pentru OIM, numărul real de victime pe rutele maritime este mult mai mare decât ceea ce arată datele, care nu înregistrează cele care nu pot fi verificate.
Conform datelor OIM, în 2020 au existat cel puțin 19 naufragii în Atlantic și Marea Mediterană, 571 de persoane fiind raportate dispărute.

Cu lacune mari în datele disponibile, mii de familii sunt lăsate să caute la nesfârșit știri despre rudele dispărute. Migranții care își pierd viața pe ruta Insulelor Canare sunt adesea îngropați fără un nume, dacă sunt deloc îngropați, spune OIM. În plus, cadavrele a cel puțin 1.000 de persoane despre care se știe că au traversat Atlanticul nu au fost recuperate, potrivit cifrelor OIM.

„Adevărata criză pe rutele maritime către Europa sunt mii de decese înregistrate în fiecare an din cauza lipsei de opțiuni de mobilitate sigure, legale și demne”, a declarat Julia Black, autorul raportului. „Sunt necesare urgent capacități mai bune de căutare și salvare pe toate rutele maritime către Europa.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului