O BOALA periculoasă se răspândește în România. Care sunt zonele cu risc crescut de infectare

O BOALA periculoasă se răspândește în România. Care sunt zonele cu risc crescut de infectare
Sursa foto - caracter ilustrativ
Publicat: 25/03/2024, 19:09
Actualizat: 25/03/2024, 19:17

O boală periculoasă se răspândește în România, existând două zone cu risc crescut de infectare. Este vorba de sudul și estul țării, regiuni în care și poluarea este ridicată.

Potrivit medicilor de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, România are două zone cu risc crescut de infectare cu bacilul Koch, care provoacă tuberculoza.

Într-un mesaj publicat, recent, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva TBC-ului, directoarea spitalului, medicul Beatrice Mahler, atrage atenția că o calitate slabă a aerului poate influența sănătatea umană în diverse moduri, iar cercetările indică faptul că există o legătură între nivelul crescut de particule în suspensie și tuberculoză.

„Evaluarea riscului de infectare cu bacilul Koch din perspectiva calității aerului creează o perspectivă diferită în lupta împotriva TBC-ului”, scrie ea, potrivit rador.ro.

Potrivit unui comunicat de presă al Institutului, scăderea imunităţii ca urmare a expunerii la poluanţi precum particulele fine (PM2.5), oxizii de azot şi alte substanţe toxice poate slăbi organismul, făcându-l mai vulnerabil la infecţii, inclusiv la tuberculoză.

De asemenea, agravarea bolilor preexistente cum ar fi astmul sau bronşita cronică poate face ca o persoană să fie mai susceptibilă la tuberculoză.

„Persoanele diagnosticate cu tuberculoză trebuie să urmeze un regim strict de tratament, care implică adesea utilizarea de medicamente timp îndelungat. Poluarea poate afecta eficacitatea tratamentului, interferând cu absorbţia medicamentelor în organism sau sporind riscul de complicaţii”, afirmă sursa citată.

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta„, Beatrice Mahler, a evidenţiat că este esenţial să se intensifice eforturile de prevenire şi control al tuberculozei, inclusiv prin îmbunătăţirea accesului la diagnostic şi tratament, educarea comunităţii şi promovarea igienei şi a practicilor de viaţă sănătoase.

„Prin abordarea atât a cauzelor poluării, cât şi a factorilor de risc pentru tuberculoză, putem spera să reducem incidenţa bolii şi să protejăm sănătatea publică. Aceste măsuri trebuie să vizeze reducerea emisiilor de poluanţi, promovarea energiei curate şi regenerabile, având ca scop îmbunătăţirea calităţii aerului în zonele urbane”, a declarat Beatrice Mahler.

Tuberculoza este o infecţie care poate produce leziuni în tot organismul, având însă un tropism pentru localizarea pulmonară ca urmare a modalităţii de transmitere.

În urmă cu două zile, coordonatoarea Programului Național de Control al Tuberculozei, Gilda Popescu, medic al aceluiași spital, a anunțat că țara noastră a înregistrat anul trecut o creștere a cazurilor noi diagnosticate de TBC, după 10 ani de scădere constantă.

România rămâne, de altfel, țara cu cea mai mare incidență a bolii din întreaga Uniune Europeană, a mai spus doctorul Gilda Popescu.

„Pentru România, rata incidenței tuberculozei a scăzut din 2002, când am avut 142,2 la suta de mii de locuitori și notificați 30.965 de cazuri de tuberculoză”, spune dr. Gilda Popescu

Anul trecut, rata incidenţei tuberculozei a fost de 48/100.000 de locuitori, fiind înregistrate 9.572 de cazuri, dintre care 429 la copii, a informat, vineri, Institutul „Marius Nasta”.

Datele Programului Naţional de Prevenire şi Control al Tuberculozei, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, sub coordonarea IPMN, arată că în anul 2023 rata incidenţei tuberculozei, în rândul populaţiei, a ajuns la 48 de cazuri înregistrate la suta de mii de locuitori, faţă de de 46,3 în 2022 şi 39,7 în 2021.

Comparativ cu anul precedent cifrele actuale sunt în creştere cu peste 700 de pacienţi, în anul 2022 au fost înregistrate 8.824 de cazuri de tuberculoză, din care 327 au fost copii”, se arată într-un comunicat de presă al unităţii medicale.

Potrivit sursei citate, acesta este al treilea an consecutiv de creştere a incidenţei tuberculozei în România.

Judeţele cu cea mai mare incidenţă a tuberculozei sunt Dolj, Teleorman, Giurgiu, Brăila şi Botoşani, unde s-au înregistrat peste 75 de cazuri/100.000 de locuitori.

La polul opus sunt Covasna, Bistriţa-Năsăud, Alba, Braşov şi Sălaj cu mai puţin de 30 de cazuri/100.000 de locuitori, potrivit Agerpres.

Tuberculoza rămâne una dintre cele infecţioase boli din lume, dar poate fi prevenită şi vindecată. Din cauza acestei afecţiuni, mor zilnic peste 4.100 de oameni, iar aproape 28.000 o dobândesc.

Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 66 de milioane de vieţi începând cu anul 2000.

În 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, numărul deceselor din cauza tuberculozei a crescut pentru prima dată în peste un deceniu, potrivit www.who.int.

Sursa foto – caracter ilustrativ: Shutterstock

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Decizia pe care o așteaptă TOȚI ANGAJAȚII din România. Budăi a spus exact ce SE...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică