O discuție aprinsă între Emmanuel Macron și Vladimir Putin, purtată cu doar patru zile înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, a fost făcută publică

O discuție aprinsă între Emmanuel Macron și Vladimir Putin, purtată cu doar patru zile înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, a fost făcută publică
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 06/07/2022, 19:56

O discuție extrem de tensionată între președintele francez Emmanuel Macron și omologul său rus, Vladimir Putin, a fost făcută publică de televiziunea France 2. Liderul de la Hexagon a încercat să prevină declanșarea invaziei ruse în cadrul convorbirii telefonice care a avut loc cu doar patru zile înainte de izbucnirea războiului. Oficialii de la Kremlin au condamnat difuzarea dialogului dintre cei doi șefi de stat, precizând că este o încălcare a „etichetei diplomatice”.

Convorbirea telefonică dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin a avut loc pe 20 februarie, într-un ultim efort diplomatic al președintelui francez de a opri războiul din Ucraina. Șeful Hexagonului a încercat să-l convingă pe liderul de la Kremlin să accepte o întâlnire cu Joe Biden la Geneva, însă acesta a început să tragă de timp și să schimbe subiectul.

„Este o propunere care merită să fie luată în considerare. Dar dacă vreți să fim aliniați în privința modului în care ar trebui formulată, vă sugerez să le cerem consilierilor noștri să se sune cât mai curând posibil… Dar înțelegeți că sunt de acord, în principiu”, a spus Putin, pe un ton monoton.

„Foarte bine, deci confirmi că ești de acord, în principiu, și sugerez ca echipele noastre să încerce să lucreze pentru a formula o declarație comună după acest apel?” răspunde Macron.

„Să fiu perfect sincer cu tine, voiam să merg să joc hockey, pentru că acum sunt la sală. Dar înainte să încep antrenamentul promit să îmi sun consilierii”, a precizat Putin, care a conchis în franceză: „Vă mulțumesc, domnule Președinte”.

În urma acestei convorbirii, Palatul Elysée a anunțat faptul că Putin și Biden au fost de acord să participe la un summit despre Ucraina. Însă acel summit nu a mai avut loc niciodată. La doar o zi după discuția cu Macron, Putin a recunoscut oficial independența celor două provincii separatiste din estul Ucrainei, iar pe 24 februarie a declanșat invazia.

Detaliile apelului confidențial din 20 februarie au fost dezvăluite de postul France 2, într-un documentar intitulat „Un președinte, Europa și războiul”, care dezvăluie tactica eșuată a lui Emmanuel Macron de a folosi diplomația pentru a preveni izbucnirea războiului.

În cadrul discuției aprinse, Macron i-a spus lui Putin: „Nu știu de unde a învățat avocatul tău legea! Mă uit doar la texte și încerc să le aplic! Nu știu ce avocat vă va putea spune că într-o țară suverană, textele de legi sunt propuse de grupuri separatiste și nu de autoritățile alese în mod democratic”.

Furios, Putin îi răspunde: „Acesta nu este un guvern ales în mod democratic. Au ajuns la putere printr-o lovitură de stat, au fost oameni arși de vii, a fost o baie de sânge, iar Zelenski este unul dintre cei responsabili pentru asta.

Când liderul de la Kremlin i-a sugerat din nou lui Macron să negocieze cu separatiștii, Macron a exclamat: „Nu dăm doi bani pe propunerile separatiștilor”, informează Daily Mail.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a criticat, miercuri, încălcarea „etichetei diplomatice” de către Franța, în urma publicării documentarului. „Eticheta diplomatică nu prevede scurgeri unilaterale ale unor astfel de înregistrări”, a declarat șeful diplomației ruse, în timpul unei călătorii în Vietnam.

Cu toate acestea, Serhei Lavrov consideră că Rusia nu are de ce să se ruşineze de conţinutul conversaţiei dintre cei doi lideri. „Întotdeauna conducem negocierile în aşa fel încât să nu ne fie niciodată ruşine. Spunem întotdeauna ceea ce gândim, suntem gata să răspundem pentru declaraţiile noastre şi să ne explicăm poziţia”, a subliniat el.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Se poate reține PERMISUL PE NEDREPT. Este obligatoriu ca șoferii din ROMÂNIA să știe acest...
Cutremur la Antena 1. Schimbarea e fără precedent
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Coreea de Nord ar fi trimis Rusiei 7.000 de containere cu echipamente militare